Megkezdődött a suzukis szakszervezeti vezető pere

2006.06.20. 13:15
Amint megkezdődött a Suzuki Rt.-től elbocsátott szakszervezeti elnök pere Tatabányán, át is tolták a folytatást augusztusra.
A megkezdődött a Suzuki Rt.-től rendkívüli felmondással elbocsátott szakszervezeti elnök perének tárgyalása kedden Tatabányán. A tárgyalást a bíró a bizonyítási eljárás kiegészítése miatt berekesztette és a következő tárgyalási napot augusztus 8-ra tűzte ki. Az érdekképviseleti vezető munkaviszonyának visszaállítását és elmaradt bérét kéri a Suzukitól.

Üvegek, öltözőszekrény, tévényilatkozat

Párma Zsoltot, az Esztergomi Gépjárműgyártók Független Szakszervezetének elnökét 2006 február 6-án rendkívüli felmondással bocsátották el az esztergomi gyárból, miután alkoholt találtak az öltözőszekrényében, és ezt követően a gyár szerint a Suzuki jó hírét sértő kijelentést tett egy televíziós műsorban.

A tárgyaláson Párma Zsolt ismertette, hogy az öltözőszekrényét az ellenőrzés előtti hétvégén feltörték. Azonban a szekrényből semmi nem tűnt el és a szakszervezet iratait, melyre a cselekmény irányulhatott volna, hétvégére hazavitte, ezért nem nézte át tüzetesen a szekrényt. Az ellenőrzéskor fellelt bontatlan üvegeket egy olyan doboz mögött találták, melyet nem szokott elmozdítani. A szakszervezet elnöke hozzátette, az esemény után nem fújattak meg vele alkoholszondát.

Párma Zsolt, aki jelenleg is a szakszervezet elnöke a Suzukiban, elmondta azt is, a televíziós műsorban ugyanúgy fogalmazott, hogy az eset "olyan provokáció, mellyel fegyelmi vétség látszatát akarják kelteni", azonban a riporter következő kérdésére azt válaszolta, nincs elképzelése arról, ki törte fel a szekrényét, azonban ezt az adásból kivágták. A szakszervezet elnöke hozzátette, kérésével ellentétben a felmondásban szereplő egyik indokról sem hallgatták meg a gyár vezetői.

Csak perelni akartak

A Suzuki ügyvédje, Hovánszki Arnold a bíró kérdésére elmondta, Párma Zsolt a Magyar Suzuki Rt.-re közvetlenül utaló kifejezést használt és ez vitathatatlanul sértő volt. Az ügyvéd hozzátette, a gyárban a szeszes italok tiltott anyagnak számítanak, akiknél találnak alkoholt, azoknak javaslatot tesznek a közös megegyezéssel való felmondásra, ha ez nem vezet eredményre, rendkívüli felmondással megszüntetik a munkaviszonyát.

Hovánszki Arnold elmondta, a Suzuki Rt. fegyelmi vétségre való tekintettel azt kérte a szakszervezettől, hogy a gyár és a szervezet közötti kommunikációra jelöljenek ki más személyt. Az ügyvéd hozzátette: "az volt a célunk hogy a bírósági eljárást el lehessen kerülni, ... hogy mindenki érzékelhesse, még egy szakszervezeti tisztségviselő sem mentesülhet ilyen jellegű cselekményének következménye alól".  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön