Ilona
17 °C
32 °C

Kisebb kihasználtság, nagyobb nyereség a szállodákban

2006.09.11. 10:19
Alacsonyabb volt a szállodák kihasználtsága az idén, csak a fővárosi hotelek tudtak 70 százalék közelébe kerülni. A bruttó szobaárbevétel azonban jelentősen nőtt – tette közzé a KSH.

Január–augusztusban a budapesti öt- és négycsillagos szállodák szobakapacitás-kihasználtsága volt a legmagasabb (70, illetve 67 százalékos) a megfigyelt szállodacsoportok közül. A legalacsonyabb (44–50 százalékos) kihasználtsággal az ország keleti és nyugati részén található négy- és ötcsillagos, illetve a balatoni háromcsillagos szállodák működtek – tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal. Az év során augusztus volt az első olyan hónap, amelyben a szobafoglaltság a megfigyelt fővárosi szállodacsoportok mindegyikében 80 százalék fölött, vidéken 65 százalék fölött alakult.

Drágább szobák

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 17 000 forint, nettó átlagára 14 800 forint volt a vizsgált időszakban, amely jelentős mértékben (folyó áron közel 2100 forinttal) emelkedett az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A mutató a budapesti ötcsillagos szállodákban kiemelkedően magas (bruttó 35 700 forint, nettó 31 000 forint) volt. A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodákban átlagosan 12 600–17 500 forint, a háromcsillagos egységekben 8700–10 100 forintos bruttó szobaárat találhattunk.

Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel átlagosan közel napi bruttó 10 100 forint, nettó 8700 forint volt január–augusztusban. A bruttó érték folyó áron 1070 forintot emelkedett 2005 azonos időszakához viszonyítva, és a szállodakategóriától, illetve a területi elhelyezkedéstől függött. A legmagasabb összeget (bruttó 24 900, illetve nettó 21 700 forintot) a budapesti ötcsillagos egységek érték el, a legalacsonyabbról a Balaton partján elhelyezkedő háromcsillagos egységek (bruttó 4900 forint, illetve nettó 4200 forint) számoltak be.

Nagyobb bevétel

A bruttó szobaárbevétel összességében 16 százalékos folyó áras növekedést mutatott az év első nyolc hónapjában az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Összege mindegyik vizsgált szállodacsoportban jelentős mértékben emelkedett. A növekedés a vidéki szállodákban – az ország nyugati részén működő négy- és ötcsillagos egységek kivételével – nagyobb mértékű volt, mint a fővárosi egységekben. A legnagyobb mértékű emelkedést a Balaton partján működő háromcsillagos szállodák (38%), valamint az ország keleti részén található háromcsillagos házak (36%) jelentették, de több mint ötödével történt növekedésről számoltak be a balatoni négy-, illetve az ország keleti részén fekvő négy- és ötcsillagos egységek is.

Január–augusztusban az eltöltött vendégéjszakák száma megegyezett az előző évivel. Ez a megfigyelt szállodákban 6,1 millió eltöltött vendégéjszakát jelentett. A fővárosi szállodacsoportokat 2–5 százalékos csökkenés jellemezte. Egyes szállodacsoportok (a Balaton partján levő négycsillagos egységek, az ország nyugati részén működő háromcsillagos szállodák és az ország keleti részén lévő szállodák) a vendégéjszakák számának jelentős (6–11 százalékos) emelkedéséről számoltak be.