Olivér
5 °C
8 °C

Kisebb kihasználtság, nagyobb nyereség a szállodákban

2006.09.11. 10:19
Alacsonyabb volt a szállodák kihasználtsága az idén, csak a fővárosi hotelek tudtak 70 százalék közelébe kerülni. A bruttó szobaárbevétel azonban jelentősen nőtt – tette közzé a KSH.

Január–augusztusban a budapesti öt- és négycsillagos szállodák szobakapacitás-kihasználtsága volt a legmagasabb (70, illetve 67 százalékos) a megfigyelt szállodacsoportok közül. A legalacsonyabb (44–50 százalékos) kihasználtsággal az ország keleti és nyugati részén található négy- és ötcsillagos, illetve a balatoni háromcsillagos szállodák működtek – tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal. Az év során augusztus volt az első olyan hónap, amelyben a szobafoglaltság a megfigyelt fővárosi szállodacsoportok mindegyikében 80 százalék fölött, vidéken 65 százalék fölött alakult.

Drágább szobák

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 17 000 forint, nettó átlagára 14 800 forint volt a vizsgált időszakban, amely jelentős mértékben (folyó áron közel 2100 forinttal) emelkedett az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A mutató a budapesti ötcsillagos szállodákban kiemelkedően magas (bruttó 35 700 forint, nettó 31 000 forint) volt. A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodákban átlagosan 12 600–17 500 forint, a háromcsillagos egységekben 8700–10 100 forintos bruttó szobaárat találhattunk.

Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel átlagosan közel napi bruttó 10 100 forint, nettó 8700 forint volt január–augusztusban. A bruttó érték folyó áron 1070 forintot emelkedett 2005 azonos időszakához viszonyítva, és a szállodakategóriától, illetve a területi elhelyezkedéstől függött. A legmagasabb összeget (bruttó 24 900, illetve nettó 21 700 forintot) a budapesti ötcsillagos egységek érték el, a legalacsonyabbról a Balaton partján elhelyezkedő háromcsillagos egységek (bruttó 4900 forint, illetve nettó 4200 forint) számoltak be.

Nagyobb bevétel

A bruttó szobaárbevétel összességében 16 százalékos folyó áras növekedést mutatott az év első nyolc hónapjában az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Összege mindegyik vizsgált szállodacsoportban jelentős mértékben emelkedett. A növekedés a vidéki szállodákban – az ország nyugati részén működő négy- és ötcsillagos egységek kivételével – nagyobb mértékű volt, mint a fővárosi egységekben. A legnagyobb mértékű emelkedést a Balaton partján működő háromcsillagos szállodák (38%), valamint az ország keleti részén található háromcsillagos házak (36%) jelentették, de több mint ötödével történt növekedésről számoltak be a balatoni négy-, illetve az ország keleti részén fekvő négy- és ötcsillagos egységek is.

Január–augusztusban az eltöltött vendégéjszakák száma megegyezett az előző évivel. Ez a megfigyelt szállodákban 6,1 millió eltöltött vendégéjszakát jelentett. A fővárosi szállodacsoportokat 2–5 százalékos csökkenés jellemezte. Egyes szállodacsoportok (a Balaton partján levő négycsillagos egységek, az ország nyugati részén működő háromcsillagos szállodák és az ország keleti részén lévő szállodák) a vendégéjszakák számának jelentős (6–11 százalékos) emelkedéséről számoltak be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?