Piroska
-1 °C
5 °C

Több a vendég a szállodákban

2008.05.07. 09:46
Az év elsõ negyedében a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák együttes száma egy százalékkal, a szálláshelyek árbevétele folyó áron három százalékkal emelkedett a megelõzõ év azonos idõszakához képest. Az Európai Unióból érkezõ külföldi vendégek száma 13 százalékkal haladta meg az elõzõ év azonos idõszakának szintjét, miközben az általuk eltöltött vendég éjszakák száma az átlagnál gyorsabban, 9 százalékkal nõtt.

2008 elsõ három hónapjában 559 ezer külföldi vendég 1473 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 13, míg a vendégéjszakák száma 7 százalékkal nõtt az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva. Negyedéves adatok alapján az öt legnagyobb küldõ ország közül Németországból, Ausztriából és Olaszországból érkeztek kevesebben, míg Nagy-Britannia és Románia esetében jelentõsen nõtt a forgalom – derül ki a KSH legújabb jelentésébõl. Az Európai Unióból érkezett vendégek száma 15, a vendégéjszakáké pedig 9 százalékkal emelkedett 2007 január-márciusához képest.

A szállodákban eltöltött vendégéjszakák esetében csupán az egycsillagos kategóriákban figyelhetõ meg csökkenés, az összes többinél nõtt az igénybevétel. Szállodatípusok szerint a vendégéjszakák száma a wellness-szállodák esetében mutatta a legnagyobb emelkedést (18 százalék).

A megfigyelt idõszakban a kereskedelmi szálláshelyek 691 ezer belföldi vendéget és 1532 ezer belföldivendég-éjszakát regisztráltak. A vendégek száma 2 százalékkal nõtt, míg a vendégéjszakáké 4 százalékkal mérséklõdött 2007 elsõ negyedévéhez képest. A belföldivendég-éjszakák száma az egy-, négy- és ötcsillagos szállodai kategóriákban emelkedett, az egycsillagos házakban 28, a négycsillagosokban 22 százalékkal, azonban a szállodákban összességében csupán 1 százalékos volt a bõvülés. A belföldi vendégek körében népszerû - a vendégéjszakák egyötödét regisztráló - panziók esetében 3 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma.

A vendégforgalom alakulásának értékelésekor figyelembe kell venni, hogy a megelõzõ évtõl eltérõen a 2008. márciusra esõ húsvéti ünnepek jelentõsen befolyásolták az elsõ negyedéves eredményeket. A szállodák átlagosan 39,3 százalékos szobakihasználtsággal mûködtek a vizsgált idõszakban, amely fél százalékponttal maradt el a 2007 azonos idõszaki értéktõl.

A Balaton vendégforgalma 4 százalékkal csökkent, ugyanakkor a Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma 8 százalékkal haladta meg az elõzõ év azonos idõszakának szintjét. 2008 elsõ negyedévében az öt leglátogatottabb megye a nyugat-dunántúli és a közép-magyarországi régió volt, míg a legkevesebb látogatót Nógrád és Tolna megyében regisztrálták.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 45 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a fenti idõszakban, ez folyó áron 3,2 százalékos növekedés. A szállásdíjbevétel (24 milliárd forint) 8,7 százalékkal nõtt a megfigyelt idõszakban. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 13 633 forint volt, az egy-, illetve ötcsillagos szállodai szobaárak közötti különbség hétszeres. Az egy kiadható szobára jutó bruttó árbevétel (REVPAR) 4565 forint volt, azonban itt is jelentõs eltérés figyelhetõ meg, mivel az ötcsillagos szállodák tizenkétszer magasabb összeget kértek, mint amennyit az egycsillagos hoteleknél regisztráltak. A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások elsõ negyedévre számított árindexe 7 százalékos növekedést jelzett az egy évvel korábbi szinthez képest.

2008. január-márciusban 2326 millió forint értékben váltottak be üdülési csekket a kereskedelmi szálláshelyeknél, a beváltott csekkek értéke az összes árbevétel 5,2 százalékát adta, ezen belül a belföldi bruttó szállásdíj 25 százalékát tette ki. 2008 márciusában a szállodák 81 százalékánál lehetett üdülési csekket felhasználni. 2008. március 31-én a hazánkban mûködõ kereskedelmi szálláshelyek száma 1930, ezen belül 731 szálloda, 886 panzió és 313 egyéb szálláshely (turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülõház és kemping) mûködött.