Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Fidesz: Gyurcsány 24 órán belül hozza nyilvánosságra az IMF-szerződést

2008.11.11. 13:54
A Fidesz továbbra is tudni akarja az IMF-hitel részleteit. A PM még hétfőn is azt mondta, nincsenek nem publikus részletek.

A Fidesz elnöksége határozottan felszólítja Gyurcsány Ferencet, hogy 24 órán belül hozza nyilvánosságra a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelszerződés minden feltételét, mondta az ellenzéki párt szóvivője a Fidesz elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter közölte, tudni akarják, mennyi a kamat, mikor kell a hitelt visszafizetni és milyen további megszorításokat írt elő az IMF Magyarország számára a hitelfelvétel lehetőségéért.

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes tagjai felkérték a testület elnökét, hogy csütörtökre hívja össze a bizottság rendkívüli ülését, ahol áttekinthetik a kialakult helyzetet, a hitel lehívását, azt, hogy miért volt szükség erre, ki döntött róla, milyen feltételei vannak.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) múlt csütörtökön hagyta jóvá a pénzintézet által Magyarországnak nyújtandó 12,3 milliárd eurós (15,7 milliárd dolláros) készenléti hitelkeretet. Az igazgatósági ülés után kibocsátott közlemény szerint a hitelkeret azt a célt szolgálja, hogy Magyarország el tudja kerülni "a pénzügyi piaci nyomás elmélyülését".

Az IMF-hitelkeret első részletet – napi árfolyamon 4,9 milliárd eurót – Magyarország már lehívta, de még nem költötték el semmire.

Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára hétfőn azt ismertette, hogy miként folyamodhat egy ország a Nemzetközi Valutaalapnál kölcsönért.

Az ország pénzügyminisztere és jegybank-elnöke szándéklevelet küld az IMF igazgatótanácsának arról, milyen gazdaságpolitikai célok megvalósításáért folyamodik a hitelért az ország. Az IMF igazgatótanácsa (Board) megvitatja a levélben felvázolt gazdaságpolitikai célokat, megnézi, hogy azok mennyire megvalósíthatóak és támogathatóak, és ha ezt a két feltételt együttesen pozitívan ítéli meg, akkor biztosítja a kért hitelt az országnak.

A szándéklevélben tükrözött célokat maga az ország nevében fogalmazza meg a pénzügyminiszter és a jegybank-elnök, és ha ezt a Board jónak ítéli, hitelszerződés nélkül elindítja a hitel folyósítását.

A Pénzügyminisztérium keddi közleményében lényegében ugyanezt ismételte meg. Mint írták, az IMF igazgatótanácsa a levélben foglaltak elfogadása esetén a kért hitelt külön szerződéskötés nélkül biztosítja a kérelmezőnek az előre meghatározott, valamennyi országra érvényes kamattal.

"Nehezen érthető ezért, hogy milyen további feltételek nyilvánosságra hozatalát követeli a Fidesz" - áll a PM közleményében.  • Vennék
  • Hírek