Ödön
2 °C
11 °C

Hatszáz vonat áll le ma reggel

2007.10.24. 17:30
Csütörtökön reggel 6 órakor figyelmeztető sztrájkot kezdett a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a munkabeszüntetés reggel nyolcig tart. Ebben a két órában egyetlen személyszállító vonat sem közlekedik, hatszáz vonat vesztegel az állomásokon. A hatkor nyílt pályán lévő vonatok az első állomáson megálltak. A csütörtökre váltott vonatjegyek költségek nélkül visszaválthatók. Akik IC-vel utaznak, azok viszont kötelesek pótjegyet váltani, mert a késésről előre tudhattak. A mozdonyvezetők szerint a GKM sorozatosan megszegi a vállalt kötelezettségeit. A tehervonatok a sztrájk idején is közlekednek.

Figyelmeztető sztrájkot kezdett csütörtökön reggel 6 órakor a Mozdonyvezetők Szakszervezete. Ezalatt az idő alatt egyetlen személyszállító vonat sem indul el az állomásokról, míg azok a vonatok, amelyek 6 órakor két állomás között voltak, az első útjukba eső állomáson megálltak – akkor is, ha ott egyébként nincs megállójuk –, és onnan csak 8 órakor indulnak tovább. A nemzetközi vonatokat a magyar határállomásra fogadják be, ott kell vesztegelniük a munkabeszüntetés végéig. A sztrájk a becslések szerint 300 ezer ember utazását hátráltatja.

A jegyek visszaválthatók

Gyakorlatilag tehát reggel 6 és 8 óra között leállt az országban a vasúti személyforgalom, a tehervonatok viszont a sztrájk idején is közlekednek. A munkabeszüntetés a MÁV közleménye szerint az összes járat mintegy húsz százalékát érintheti. A Máv-Start tájékoztatása szerint a sztrájkot követően a menetrend helyreállításáig – ez csütörtök estére várható – késésekre, járatkimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani, írja az MTI.

A MÁV információi szerint a budapesti térségben mintegy 16 vonat közlekedik a sztrájk ideje alatt. Kavalecz Imre, a Mávinform vezetője elmondta: néhány mozdonyvezető felvette a munkát hat óra után. A MÁV tájékoztatása szerint felkészítették a vonatokat arra, hogy a sztrájk befejezését követően, 8 óra után elinduljon a forgalom. Kavalecz Imre elmondta: eddig a vasutasok a vállaltak szerint biztosították a fűtés, világítást és az egyéb szolgálatásokat a vonatokon

Azok, akik előre vásároltak menetjegyet, helyjegyet, pótjegyeket csütörtökre, de a sztrájk miatt mégsem akarnak utazni, a jegyeket teljes áron, tehát a szokásos költségek levonása nélkül visszaválthatják – közölte a Máv-Start Zrt. Erre nemcsak csütörtökön, hanem a sztrájkot követő harmadik nap, tehát vasárnap éjfélig van lehetőségük a vasúttársaság tájékoztatása szerint. A vasút azt is közölte, hogy a sztrájk miatt elmaradt utazás esetén jogosultak vagyunk a Magyarországon váltott nemzetközi menetjegy árának és helybiztosítási díjának teljes árú visszatérítésére is.

IC-pótjegy kell

Azok viszont, akik a csütörtök estig várható késések ellenére vonatoznak, és InterCityvel vagy InterPicivel akarnak utazni, kötelesek a pótjegy megváltására, és azok árát a vasút a késés ellenére sem téríti vissza. Az Infó rádiónak Sigulinsziki Tibor, a Mávinform sajtóügyeletese ezt azzal indokolta, hogy az utasok előre tudhattak a késésről.

A sztrájk idején a MÁV az állomásokon és az utasterekben garantálja a folyamatos energiaellátást, a fűtést, az utastájékoztatást, az utasbiztonságot. A minimális szolgáltatásokról a szakszervezet honlapján megjelent tájékoztatás szerint a sztrájk két órájában a mozdonyvezetők biztosítják a vonatokon a szerelvény energiaellátását, a fűtést és a világítást, továbbá a fékberendezések működését.

A GYSEV vonatpótlókat indít

A GYSEV vonalain szintén leállnak a vonatok hat és nyolc között. Ezeket azonban a vasúttársaság részben vonatpótló buszokkal váltja ki, hogy enyhítse a torlódásokat. A vonatpótlókon a megváltott vasúti jegyekkel lehet utazni (a buszok indulásának időpontjai).

Tiltakozás minden ellen

A Mozdonyvezetők Szakszervezete a honlapján közzétett sztrájkfelhívásban emlékeztet arra: már júliusban figyelmeztették a gazdasági és közlekedési tárcát, hogy tartsa be az akkor kötött megállapodást.

"Ennek ellenére a GKM – értesítés és magyarázat nélkül – sorozatosan megszegi a megállapodásban vállalt kötelezettségeit. Nem tartja be a határidőket, elmulasztja a tájékoztatást és a mozdonyvezetőket érintő jogszabály-tervezetek egyeztetését" – olvasható a sztrájkfelhívásban, amely szerint a munkabeszüntetés "tiltakozás a GKM cinikus, szószegő magatartása ellen, tiltakozás a vonalbezárások ellen, szolidaritás a kistelepülések lakói mellett".

A GKM egyeztetne

A minisztérium szerdán már nem kommentálta a csütörtöki sztrájkot. A múlt héten a szakszervezetek által közzétett sztrájkfelhívásra kiadott közleményben úgy fogalmaztak: a sztrájkfenyegetés "minden konkrétum nélkül támad egy még meg sem született döntést". A minisztérium szerint a szakszervezet "összekeveri a munkavállalói érdekérvényesítést mint szakszervezeti feladatot a települések érdekképviseletével, amelyre polgármesterek és meghatalmazottjaik hivatottak".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?