Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Menekülünk a szürkegazdaságba

2007.10.25. 11:39
2007 harmadik negyedévében a foglalkoztatottak száma 3 millió 947 ezer, a munkanélkülieké 307 ezer fő volt, ami 7,2 százalékos munkanélküliségi rátát jelent. A KSH adatai szerint a munkanélküliek száma enyhén csökkent az egy évvel ezelőtti szinthez viszonyítva, a foglalkoztatottság pedig stagnált.

Az adatok alapjában véve semmi érdekeset nem mutatnak, hiszen az előző hónapokban megfigyelhető stagnáló tendencia folytatódott. Érdekes viszont az az ellentmondás, ami a mostani, mintavétellel (LFS) nyert eredmények, illetve a múlt héten megjelent adminisztratív adatsor között megfigyelhető. Utóbbi mintegy 1,5 százalékos foglalkoztatottság-csökkenést mért az elmúlt egy évben, az LFS statisztika viszont stagnálást jelez.

A két módszertan közötti ellentmondás egyrészt úgy oldható fel, hogy az adminisztratív statisztika az 1-4 fős vállalkozásokra nem terjeszti ki a megfigyelést, és a nagyobb vállalkozások körében lezajló létszámcsökkenést ellensúlyozza a kisebbek körében bekövetkező foglalkoztatottságemelkedés. Ez azonban nem igazán életszerű feltételezés, különösen azért, mert nem jellemző, hogy a belső kereslet csökkenéséből a mikrocégek tudnának profitálni.

A másik lehetőség, hogy a mintavételes statisztika kevésbé érzékeny a szürkegazdaság méretének változására, mint az adminisztratív adatbázis. Ezért elképzelhető, hogy elindult a visszamenekülés a szürkegazdaságba. Vagyis a gazdasági folyamatok ebből a szempontból ellentmondásosak lehetnek: miközben a béres körben zajlik a fehéredés (például a dupla minimálbér utáni járulékfizetési kötelezettség miatt), aközben elképzelhető, hogy a foglalkoztatottság esetében ellenkező irányú folyamat zajlik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?