Bernadett
0 °C
4 °C

Pangás a tanyapiacon

2006.10.03. 12:21
A tanyasi ingatlanok piaca fellendült a rendszerváltás után. A magyar befektetők mellett a külföldiek is szép számmal vásároltak - leginkább a Dunántúlon - ebből az ingatlanból. Aztán ahogy lenni szokott, lecsengett az érdeklődés, és ma már pang az ingatlanpiac e szegmense.

A rendszerváltás után egyszerre divat lett vidéki parasztházat vásárolni és elvonulni a város zajától. Persze sokan akadtak olyanok is, akik meglátták az üzletet egy-egy elhanyagolt, félreeső ingatlanban. Megvásárolták az egykori tanyákat, és panziókká alakították őket.

Tanya és tanya között is lehetnek jelentős eltérések. A mérleg egyik serpenyőjében, még a vidéken is vidékinek számító, mindentől távol eső, alig-alig közművesített, leginkább állattartásra alkalmas, lepusztult épületekből álló farmok vannak. Míg a másik oldalon egy-egy nagyvárostól pár kilométerre lévő, kiváló panorámával és megközelíthetőséggel ellátott ranchek találhatók. A két véglet között természetesen számtalan állomás van. Így a tanyasi ingatlanok hasznosítása és vevői között is sok eltérés mutatkozik.

A vevők közül sokan vannak olyanok, akik hétvégi házként szeretnék használni ingatlanjaikat, vannak, akik letelepedés és gazdálkodás céljából vásárolják, és akadnak olyanok is, akik turisztikai céllal kívánják megvásárolni az ingatlant.

Tanya hivatalos meghatározás szerint a település külterületén lévő, mezőgazdasági termelés céljára létesített lakó- és gazdasági épület, épületcsoport és a hozzá tarozó, legfeljebb 6 ezer négyzetméter (1 katasztrális hold) területű föld együttese. Tanyákat ma is ki lehet alakítani egy épület körüli földek egyesítésével. A feltétel persze, hogy az említett egyholdnyi területnél több nem lehet egy-egy tanya mérete.

Kezdeti fellendülés után

A rendszerváltás kori fellángolás után az értékesíteni kívánt tanyasi ingatlanok iránt napjainkban már gyenge az érdeklődés. A magyarok manapság már alig-alig vesznek tanyát, az érdeklődő külföldiek pedig ragaszkodnak a jelentős felárakkal dolgozó, otthonról hozott ingatlanos kapcsolataikhoz, ha tanyát kívánnak vásárolni.

Az ingatlantípusra jelenleg inkább csak a kispénzű emberek kíváncsiak. Szeretnék hátrahagyni városi lakásukat, de csak a nagyon olcsó ingatlanokra, illetve a kis területű tanyákra cserélnék fel, ilyen azonban ritkán akad. Az eladó tanyákat tulajdonosaik így kénytelenek sokáig hirdetni, és csak keveseknek sikerül az értékesítés.

A külföldiek is főként a 2-3 millió forintra becsült, nagyon rossz állapotú tanyákat keresik, hogy utána teljesen felújítsák őket. A tanyákhoz tartozó földterületek későbbi megművelésére többnyire bérlőt vagy alkalmi munkásokat vesznek fel, hiszen a külföldiek jellemzően a tanyasi életforma iránti vágy, és nem a gazdálkodás miatt lesznek tanyatulajdonosok. Főleg a hazatért, időskorú magyarok keresnek nagy értékű, 15-30 milliós, jó állapotban lévő tanyákat, míg mások kifejezetten nyári itt-tartózkodásuk, pihenésük kedvéért.

Lakáshitellel is lehet

A tanyák értékesítését nehezíti, hogy nagyon sok ingatlan úgynevezett kivett részen, a szántón vagy erdőterületeken fekszik. A kivett rész, vagyis a lakóház és udvar csekély értéket képvisel a földterülethez képest, így önmagában hitelképtelen.

Mivel a tanya nem termőföld, ezért néhány hazai banknál lakásvásárlási hitel is felvehető a megvásárlására.

Befektetőként is van lehetőség különböző hitelkonstrukciók és pályázatok igénybe vételére. Az egyik ilyen termék az agrárberuházási hitel, amelynek összege 5-400 millió forintig terjedhet; ehhez 20 százaléknyi önerőt várnak el.

A másik lehetőség az AVOP keretein belül meghirdetett, "Vidéki jövedelemszerzési lehetőségek bővítése" című pályázat, amelynek keretein belül részben finanszírozhatjuk a tanyasi ingatlan megvásárlását és fejlesztését.

Kik vehetnek, és mennyibe kerül?

A magyar belföldi magánszemélyek csak korlátozott mennyiségű termőföldet vásárolhatnak, nem lényegtelen, hogy a tanyának minősülő ingatlan nem számít bele ebbe a limitbe.

A külföldiek a tanyát, termőföldnek nem minősülő más ingatlanokra vonatkozó jogszabályok szerint vásárolhatják meg, vagyis nagyjából úgy, mint egy lakást.

Amennyiben valaki egy tanyasi ingatlan megvásárlásában gondolkodik, annak a legelső és egyben legfontosabb tennivalója eldönteni, milyen célra szeretné felhasználni az ingatlant. Ugyanis egymillió forinttól akár 260-300 millió forintig is terjedhet egy-egy ingatlan ára.