Eszter, Eliza
15 °C
28 °C

Dinnye után tej az Auchan-parkolóban?

2008.07.24. 08:19
Az év eleje óta csökkennek a tej felvásárlási árai, a gazdák szerint az olcsó import miatt. Ezért tiltakozó akciókat szerveznek két hipermarketánc, a Tesco és az Auchan előtt. Most literenként 80 forintért tudják leadni a tejet, miközben az önköltségi ár is 90 forint lenne.

Augusztusban tiltakozó megmozdulásokat tartanak a tejtermelő vállalkozások, előreláthatólag az Auchan és a Tesco áruházai előtt – értesült a Világgazdaság. Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnökhelyettese megerősítette a demonstrációk szervezését, de a konkrét helyszínekről nem kívánt nyilatkozni. Most az időpont meghatározása és a módszerek kiválasztása folyik – fogalmazott.

A gazdálkodók azért elégedetlenek, mert a tejfelvásárlási árak az év eleje óta esnek. A termelők a csökkenésért többek között a kereskedelmi láncokat okolják, mert szerintük az üzlethálózatok – részben olcsó importtal – indokolatlanul lenyomják a tejtermékárakat, emellett pedig visszatérítésekkel és egyéb fizetési terhekkel sújtják a beszállítókat. Az állattartók a megmozdulásokat azért szerveznék az Auchan és a Tesco elé, mert ma leginkább e két élelmiszerlánc üzleti magatartását kifogásolják.

A demonstrációkkal elsősorban a kereskedelmi visszatérítések mértékének a csökkentését és a magyar tejtermékforgalom bővítését akarják elérni. Többek között arra kívánják rábírni a kereskedelmi hálózatokat, hogy az itthoni és a külföldi termékek aránya a mai 70-30 százalékról 80-20-ra nőjön. Ez a sokszor kifogásolható minőségűnek tartott, olcsó(bb) import visszaszorítását jelentené.

A mai felvásárlási árak mellett a tejtermelők egy része már veszteséges, a 8,10 forintos kilónkénti uniós kvótatámogatás ellenére is – mondta Istvánfalvi Miklós. A 80 forintos mostani átvételi árak csaknem 20 forinttal alacsonyabbak az év eleji szintnél, miközben az önköltség már megközelíti a 90 forintot, elsősorban a takarmánydrágulás miatt. Ezért a gazdálkodók zöme veszteségessé válik, ha a tejárak továbbra is esnek. Az ágazati szereplők az (export)kereslet nyári növekedésétől és a termelés időszakos csökkenésétől drágulást reméltek, de a várt árváltozás eddig elmaradt.