Tibor
2 °C
8 °C

A termálfürdőknél már nem lesz ingatlanboom

2008.01.21. 15:14
Egyre több hazai érdeklõdõ csábul el már egy-egy hétvégére is a híres fürdõhelyekre, ám többen nem csupán rövid ideig szeretnének pihenni. Az Otthon Centrum elemzése szerint aki befektetési céllal vásárolna ingatlant, már elkésett, van, ahol csökkentek is a négyzetméterárak az elmúlt években. Ugyanakkor saját célra értékálló befektetés lehet az ingatlanvétel.

Magyarország nemzetközi összehasonlításban is jelentõs termálvízkészletekkel rendelkezik. Az ország területének nyolcvan százalékán találunk hévizet. Az országban 150 melegvizes gyógyfürdõ, köztük 36 speciális, többek között radioaktív, kénes-savas, sós-brómos-karbonátos, jódos vizet tartalmazó fürdõ található. Közülük néhány már Európai viszonylatban is elismertté vált, többek között az északkelet-magyarországi Tapolca, amely Európa egyetlen barlangfürdõje, míg a Balaton közeli Hévíz pedig Európa legismertebb meleg gyógyvizû tavának számít.

A termál-turizmus egyre nagyobb népszerûségnek örvend és új tendenciának tekinthetõ, hogy a külföldiek korábbi dominanciája kezd mérséklõdni. A gyógyvizes fürdõket a hazai közönség is kezdi felfedezni és egyre többen csábulnak el egy-egy hétvégére is. Miért ne lehessen ezeket a lehetõségeket az év során többször is élvezni, ne csak egy-egy pihenés alkalmával?

Fürdõ közeli ingatlan

Érdemes-e ingatlant vásárolni a hazai wellness- és termálfürdõk közelében? Az Otthon Centrum szerint elõször is a vásárlás céljának a szempontjából érdemes megközelíteni ezt a kérdést. Befektetési célból ugyanis – legalábbis a szakemberek véleménye szerint – már nem jó üzlet fürdõvárosainkban házat, telket venni. Egyrészt az árak már mindenhol magasba szöktek, vagy éppen makacsul tartják magukat, másrészt a fürdõkhöz közeli ingatlanok árai is követik az átlagos magyarországi inflációt. Ha tehát nem befektetési célból fontolgatjuk az ingatlanvételt, úgy érdemesebb a saját nyaralót vásárolni egy fürdõhelyen.

Dunántúlon a klasszikusnak számító Hévízen és az újonnan kiépült Kehidakustányban is magasan tartják magukat az árak. Hévízen még a 20-30 éve épült, jó állapotban lévõ, fürdõ közeli ingatlanokhoz sem juthat hozzá az érdeklõdõ 200 ezer forintos négyzetméterenkénti ár alatt. Kehidakustányban ennél árnyalatnyival magasabb árakkal kell számolni: itt ugyanis kifejezetten az utóbbi években, az élményfürdõ fejlesztésével ugrottak meg az árak. Sárváron viszont már 150-200 ezer forintos négyzetméterenkénti áron is lakástulajdonosokká válhatunk.

Kelet-Magyarországon is több fürdõfejlesztés történt az utóbbi években. Hajdúszoboszlón a felújítás révén újabb lendületet nyert az ingatlankereskedelem. Állapottól függõen egy nagyobb házhoz 20-35 millió forint közötti áron juthatunk hozzá, amely akár 300 ezer forint feletti négyzetméterárat is jelenthet. Bár ez viszonylag magasnak tûnik, a helyi szakemberek szerint az árak mérséklõdtek az utóbbi években. A fürdõhelyen ugyanakkor egy tendenciaváltás is tetten érhetõ: a szezon lassan kibõvül a tavaszi és õszi idõszakkal is, amely kedvezhet a lakáskiadásnak.

Az Alföldön fekvõ Orosháza-Gyopárosfürdõn - az építkezési láz kitörését megelõzve - az önkormányzat üdülõövezetté nyilvánította a körzetet, így már csak üdülõkre kaphatunk építési engedélyt. Ebben a városban viszonylag szûk kínálattal és ingadozó árakkal (150-250 ezer forintos négyzetméterenkénti ár) kell számolnunk. Tiszaújvárosban a folyamatos fejlesztések következtében komoly nyereséget lehetett elkönyvelni az elmúlt idõszakban, ám az árak növekedése már stagnálásnak indult. A városban jelenleg egy újszerû házat mintegy 25 millió forint körüli áron lehet megvásárolni.

Termálfürdõknél a legdrágább

Miskolctapolca több milliárdos beruházással teljesen kiépítette barlangfürdõjét, így sokkal több vendéget képes fogadni, mint korábban. Ez a szállásadóknak is kedvez. Miskolctapolcán hosszabb távra is bérbe lehet adni házunkat vagy szobánkat, bár a kiadó szobák komoly száma miatt nem tanácsos újonnan belefogni az ingatlanüzletbe, jóllehet az ilyen szolgáltatásokra volna igény az észak-magyarországi településen. Az ingatlanárakat tekintve a termálfürdõk közelében a legmagasabbak az egész országban: a nagyobb családi ház ára a 100 millió forintot is meghaladja, 20 millió forint alatt pedig szinte alig találunk ingatlant. A környékbeli magas árak pedig nemcsak a kikapcsolódás lehetõségével magyarázhatóak, hanem azzal is, hogy Miskolctapolcát a régió Rózsadombjaként tartják számon.

A legfrissebb fejlesztések az észak-magyarországi régióban, Egerszalókon zajlottak. Az új fürdõkomplexumot jelenleg már a kiépített infrastruktúra is segíti. Egerbõl a mostanában átadott új, négy kilométeres úton lehet eljutni a városba. Sõt, a beruházás korántsem zárult le: a tó mellé ugyanis egy apartmanházat is építenek. A tó körüli területeket már felosztotta az önkormányzat, amelyek el is keltek, bár az építkezések még nem kezdõdtek meg.

A komoly fejlesztések is hozzájárultak ahhoz, hogy az elmúlt években Egerszalókon is számottevõen nõttek az árak az ingatlanszektorban. A fürdõ közelében – ellentétben a település más részeivel - megduplázódtak az árak: a városban átlagosan 500 ezer forintos négyzetméterenkénti áron juthatunk lakáshoz.

A tapasztalatok tehát azt mutatják, hogy befektetési célból - mint például jövõbeni értékesítés vagy szobakiadás - már nem érdemes a termálfürdõvel bíró hazai településeken lakóingatlant vásárolni, hiszen várhatóan nem realizálunk a jövõben komoly profitot. Ám a tapasztalatok az mutatják, hogy a folyamatosan bõvülõ és javuló wellness-szolgáltatások miatt megéri a családunkat termálfürdõs településre vinni nyaralni, méghozzá a saját üdülõnkbe.