Ödön
2 °C
11 °C

Csökkent az OTP eredményterve

2007.02.14. 11:28
220 milliárd forint fölötti eredményt tervez 2007-re a piacvezető magyar pénzintézet. Az OTP elnök-vezérigazgatója 2006 kapcsán sikeresnek mondta a bank akvizíciós politikáját, de elismerte, hogy hibákat is elkövettek, például nem reagáltak jól a kamatadóra. A leányvállalatok integrálása a csoport egészébe lehet a kitörési pont az egyre élesedő versenyben - ezt már Urbán László, a Spéder Zoltán helyébe lépett új vezérigazgató-helyettes mondta.

Az OTP Bankcsoport a negyedik negyedévben 40,9 milliárd forint adózott eredményt ért el, ez megegyezik az előző év hasonló időszakával, de 23,6 százalékkal elmarad a harmadik negyedévi eredménytől. A 2006-os adózott eredmény 187,4 milliárd forint volt, ez 2,5 milliárd forinttal haladja meg a menedzsment előzetes eredménycélját. Az adózott eredmény összhangban van az elemzői várakozásokkal - közölte az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

Akvizíciós politika

Az OTP eurókötvény kibocsátását tervezi
Az OTP Bank mandátumot adott az ABN Amro és a Dresdner Kleinwort bankoknak kétéves futamidejű, euró alapú kötvény kibocsátásának megszervezésére és lebonyolítására - közölte az OTP a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A tranzakció a közeljövőben valósul meg, a piaci feltételek függvényében. Az OTP Bank Moody's szerinti hitelminősítése idegen devizában A1, stabil kilátással.

A harmadik és negyedik negyed közötti különbség oka, hogy az év utolsó negyedévét az előzőektől eltérő makrogazdasági környezet és javuló befektetési hangulat jellemezte. Makrogazdasági környezetről sok jót nem lehet mondani, rendkívül volatilis volt az év, főleg a hozamok alakulása szempontjából, jelentős hozamemelkedés történt, és az euró 280-as szintről 253-ra esett az év végén - jellemezte az elmúlt időszakot Csányi Sándor. A kormány kiigazító csomagja a jogos kritikák mellett is teljesíthető középtávú célkitűzéseket tartalmazott - áll a cég tőzsdei jelentésében.

Az OTP igen aktív akvizíciós politikát folytatott 2006-ban is, öt bankot vettek tavaly: egyet-egyet Ukrajnában, Oroszországban és Montenegróban, illetve két bankot Szerbiában. Az OTP Bank a közeljövőben 70 fiókot szeretne nyitni Romániában, 80 fiókot Szerbiában, ezenkívül növelik a fiókszámot Oroszországban és Horvátországban. Úgy tűnik, a bank eddigi fióknyitásai szerencsések voltak, rövid időn belül, általában hat hónapon belül elkezdtek termelni az új egységek is - magyarázta Csányi Sándor.

Hibák

Voltak hibák is tavaly, a kamatadó bevezetésére például nem megfelelően reagáltak - a régi alapokkal próbálkoztak ugyan, de ezek a hozamnövekedés miatt nem voltak túl kedvezőek a befektetőknek. Ez olyan hiba volt, amelynek a piaci részesedésben meglátszik a hatása, de új termékekkel sikerült visszaterelni a bankhoz az ügyfeleket. Válasz nélkül nem tudnak hagyni egy ilyen piaci kudarcot, új termékekkel fogják visszaszerezni részesedésüket - üzente Csányi Sándor a versenytársaknak.

Január 1-jétől új szervezeti és működési rend lépett életbe bankban, célja, hogy új alapokon valósítsák meg a leányvállalati irányítást. Jelentős személyi változások is történtek, távozott a banktól Spéder Zoltán alelnök, vezérigazgató-helyettes, helyét Urbán László vett át. De egyéb felső- és középvezetői szinten is történtek korrekciók.

Agresszív

Az egyes szegmensekben elszenvedett piacirészesedés-vesztés ellenére az OTP Csoport őrzi vezető pozícióját a főbb hazai szegmensekben - közölte Urbán László. Az egyik terület, ahol csökkenést tapasztaltak, a lakáshitelezés volt. Itt azonban igen komoly a részesedésük, 41,7 százalék - nem csoda, hogy ez folyamatosan csökken. Versenytársak igyekeznek ezen a piacon részesedést szerezni, néha agresszív politikával. Főleg a devizahitel-piacon éles a verseny.

2007-re 212 milliárd forintos eredményt vár az elemzői konszenzus, és a bank menedzsmentje is ezt tervezi - vázolta a terveket Urbán László. A leányvállalatok integrálása a csoport egészébe lehet a kitörési pont az egyre élesedő versenyben - a 2007-es év eredményei döntően múlnak azon, ezt mennyire gyorsan tudják megtenni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?