Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Szebb jövőt remélnek a nagyok

2007.08.30. 15:04
Az utóbbi két év második legmagasabb értékét vette fel az Ecostat top 100 indexe. Kevesebben tartanak attól, hogy idehaza nem fogják tudni eladni az árut.

Picivel optimistábbak lettek a nagyvállalatok – mutatja az Ecostat gazdaságkutató intézet legfrissebb felmérése. A száz legnagyobb idehaza működő cég várakozásait tükröző top 100 index augusztusban 103,4 pontra ugrott a júliusi 100,1 után. Ugyan a júniusi csúcstól ez elmarad, de az elmúlt két évet tekintve a második legmagasabb érték. A vállalatcsoport javuló vélekedését az Ecostat jórészt a konvergenciaprogram teljesítésében elért eredményeknek és az élénk világgazdasági környezet kínálta lehetőségeknek tulajdonítja.

A közeljövőben, azaz 2007 utolsó harmadában és a jövő év első hónapjaiban a hazai nagyvállalatok élénk külpiaci keresletre számítanak, kedvező várakozásaikat legnagyobb felvevő piacaik bővülésére alapozzák. A külföldi kereslet alakulásának előrejelzése az európai gazdasági eredmények javulásán alapszik.

Júliushoz képest augusztusban 56 százalékról 70 százalékra nőtt a külföldi kereslet bővülésében bizakodó nagyvállalatok aránya, 30 százalékuk a jelenlegi helyzet fennmaradását jelezte. Negatív várakozást nem érzékel a felmérést készítő intézet. Hat hónapon belül a külföldi értékesítés területén javulást feltételez a nagyvállalatok több mint fele, stabil megrendelő körrel számol 48 százalékuk.

A belföldi kereslet élénkülését váró cégek köre nem változott, arányuk 24 százalék. A kereslet szűkülését feltételezők aránya viszont jelentősen zsugorodott: egy hónapja még minden negyedik tartott ettől, most már csak minden tizenkettedik.

A hazai gazdaság rövid távú lehetőségeiről a nagyvállalatok egyharmada nyilatkozott derűlátóan. Helyzete rosszabbodásával augusztusban a cégek 8 százaléka számolt. A javulást és a stabilitást megjelölő cégek magas aránya a nagyvállalatok bizalomerősödésére utal.

Saját vállalkozásuk hat hónapon belüli lehetőségeit javulónak értékeli a cégek 36 százaléka, változatlannak tartja 60 százalékuk. A pesszimista vállalkozások aránya másfél éven belül a legalacsonyabb, augusztusban 4 százalékra apadt.  • Eladnék
  • Hírek