Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Hol vegyünk tengerparti nyaralót?

2006.06.09. 10:30
A Vir szigetén lebontott nyaralók esete biztosan sokakat gondolkodóba ejtett, hogy vegyen-e a közeljövőben nyaralót déli szomszédainknál. Bár a horvát tengerpart a legkézenfekvőbb lehetőség hazánkban, ám az egyre több helyre és egyre gyakrabban induló fapados járatoknak köszönhetően távolabbi nyaralóhelyek is a figyelem középpontjába kerültek. A fontosabb fapados desztinációk közelében néha egészen kedvező áron vehetünk nyaralót, apartmant.

Bár a Vir szigetén tapasztalt házbontások alapvetően jogszerűek, és a horvát hatóságok - Magyarországon legalábbis - szokatlanul kemény gyakorlata nem kérdőjelezhető meg, érdemes lehet más külföldi nyaralóhelyeket is figyelembe venni, ha ingatlanvásárlásra adjuk a fejünket. A Budapestről induló fapados járatokkal könnyen és viszonylag olcsón elérhetjük a katalán tengerpartot (Barcelona-Girona), a bolgár Riviérát (Burgasz, Várna), Nizzát és Görögországot.

Ahol nem érdemes venni

Bár a hazai turisták körében igen népszerűnek számít Görögország, az ingatlanpiaca egyáltalán nem attraktív a külföldi befektetők számára. Görög Áron, az Otthon Centrum Holiday vezetője elmondta, hogy a görög ingatlanpiacra évek óta a stagnálás jellemző, és nagy volumenű fejlesztések sincsenek.

Nem számít a magyarok kedvencének, és vélhetőleg nem is fog azzá válni a francia Riviéra, mely elsősorban áraival riasztja a hazai kisbefektetőket. Egy 30 négyzetméteres garzonapartman Nizza környékén 250 000 eurónál (65 millió forintnál) kezdődik, s még nem beszéltünk az általános árszínvonalról, amely az ingatlanunk bérbe adását nagyban megnehezítené.

Spanyolországban Katalónia a legdrágább

Barcelona környékén Görög Áron tapasztalatai szerint viszonylag kevés magyar vesz ingatlant, népszerűbbek körükben a jóval olcsóbb déli tengerparti szakaszok. Katalóniában nemcsak a lakások, hanem általánosságban az árak is drágábbak, mint Spanyolország többi részén. Barcelona környékén - Bonmont, Montroig del Camp - egy kétszobás, 80 négyzetméteres apartmant 220 000 euróért kaphatunk meg.

A spanyol ingatlanvásárlás mellett szól, hogy sok esetben garantált bérbe adási hozamot kínálnak az ügyfeleknek, ez elérheti az ingatlan értékének körülbelül évi 5 százalékát. Emellett kedvező tényező, hogy a magyar állampolgárok is felvehetnek olyan jelzáloghitelt, amelynél a kölcsön összege a vételár 90-95 százalékát is eléri.

Irány a Fekete-tenger?

Bár a magyar vásárlók és nyaralók egyelőre még nem tartják potenciális alternatívának a bolgár tengerpartot, ám az Egyesült Királyságban már egy-két éve egyértelműen slágernek számít a bolgár ingatlanpiac a magánbefektetők körében. Az olcsó és folyamatosan emelkedő árak, a dinamikusan bővülő infrastruktúra, a turizmus szárnyalása egyértelműen vonzóvá teszi a balkáni ország ingatlanpiacát a magánbefektetőknek is.

A magyar ingatlanvásárlókban még nagyrészt élnek az előző rendszerből eredő sztereotípiák Bulgáriával kapcsolatban, miközben a török eredetű nép lakta állam 2007-ben a tervek szerint csatlakozni fog az Európai Unióhoz. Az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül az ország, amely fejlődésből az ingatlanpiac - nem kis mértékben a külföldi beruházásoknak köszönhetően - igencsak kivette a részét.

Négyzetméterenként ezer euró alatt

A legtöbb fejlesztés a Fekete-tenger partján a két repülőtérrel rendelkező nagyobb város, Burgasz és Várna környékére összpontosul, így értelemszerűen itt valamivel magasabbak az árak, mint a kevésbé frekventált üdülőhelyeken. A fejlesztők nagy része angol, ír és orosz, s alapvetően a spanyol tengerparton szerzett tapasztalatokat alkalmazzák Bulgáriában is. Az új apartmanházak többsége nagyobb volumenű, mint Horvátországban, jellemzőbbek az 50-60 lakásos projektek, szemben a horvátországi 5-6 lakásos épületekkel.

Az árak az elmúlt 1-2 év emelkedése ellenére még mindig vonzóak, négyzetméterenként 900-1000 eurót kell fizetni egy új építésű apartmanért Burgasz vagy Várna környékén. A finanszírozás egyelőre nem megoldott, azaz magyar állampolgárok jelzáloghitelt nem vehetnek fel bulgáriai ingatlanra. A nyereség adózásának szempontjából azonban a külföldiek kedvezőbb elbírálásban részesülnek, mint a hazaiak, ami jól mutatja Bulgária pozitív hozzáállását a külföldi befektetőkhöz. Görög Áron szerint a bolgár tengerparti apartmanok a jelenlegi árszinteken egyértelműen attraktív befektetési lehetőségnek számítanak, különös tekintettel a jelentős árnövekedési potenciálra és a Horvátországinál magasabb építési minőségre.