Ma eldőlhet a Transelektro sorsa

2006.05.11. 07:17
Ha a bankok nem adnak új hitelt, a Vegyépszer egy új céget hozna létre a korábban vállalt megbízások teljesítésére.
A bankokkal ma tárgyalandó reorganizációs elképzelésünkkel azt kívánjuk érzékeltetni, hogy a mostani feltételek mellett a Transelektro életképtelen - közölte lapunkkal Timár Gyula, a Ganz Transelektro Villamossági Rt. (GTV) elnöke. Ahhoz, hogy a cég működjön, termeljen, bevétele legyen s hogy a hitelezői is visszakapják a pénzüket, két út vezethet. A bankok elengedik, esetleg átütemezik vagy könnyítik hiteleiket, vagy nem. Utóbbi esetben az szolgálja érdekeiket, ha alacsony áron eladják a GTV-ben lévő részesedésüket. (Az MFB-nek 42, a hitelező banki konzorcium alkotta formációnak 9 százaléka van a társaságban.)

Keddi közleménye szerint az MFB ez utóbbi megoldást választja, de a tárgyalások csak ma lesznek, a többi pénzintézet álláspontja még nem ismert. Ma elhangozhatnak új ötletek is, s lehet, hogy csak nappokkal később foglal állást a többi hitelező. Ha a bankok segítséget sem adnak és érdekeltségüket sem adják át, marad a csőd vagy a felszámolás.

Mi lesz a szerződésekkel?

A hitelezőknek ma dönteniük kell a Transelektro azon projektjei sorsáról is, amelyeket a cég már elvállalt, ám még el sem kezdett. Ezekhez ugyanis új hitelekre van szüksége. A Vegyépszer Rt. vezette új tulajdonoscsoport a maga részéről úgy határozott: teljesíteni kell a megbízásokat. Ha a bankok nem adnak új hitelt, akkor az új tulajdonosok átveszik tőlük a megbízásokat, s már a mai tárgyalások után megkezdik egy cég létrehozását a projektek lebonyolítására.

Valójában egy meglévő, hitelképes társaságot alakítanak át úgy, hogy - a vállalt szerződések miatt - nevében hordozza a Transelektro szót is. Alaptőkéje egymilliárd forint lesz.

52 milliárd után nem várható újabb segítség

Timár Gyula szerint nincs nagy esélye, hogy a bankok újabb pénzt adnának. A bankoknak, mint beszámoltunk, a kezességvállalásokkal együtt már így is 52 milliárd forintjuk fekszik a Transelektróban. Nemrég már összeadtak hárommilliárd forint hitelt a Transelektro működésének fenntartásához, s maguk is úgy látják, hogy a reorganizációhoz további 6-9 milliárd kellene. (Egymilliárdhoz a cég új és régi tulajdonosai együtt juttatták a Transelektrót.) Bár most nem működési célra kell a pénz, érdeklődésünkre nemrég értésre adták: újabb pénzt csak nyereséget hozó vagy legalább nullszaldós tevékenység fenntartására szánnak. Viszont a még elvállalt, de még elkezdetlen munkákat Timár Gyula szerint is csak azért kellene elvégezni, hogy kisebb legyen a veszteség.  • Tippek
  • Bankszámla