16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Banki többség a Transelektróban

2006.03.03. 15:10
A Transelektro csoport aláírt a kilenc hitelező kereskedelmi bank konzorciumával egy hárommilliárdos hitelszerződést. A kölcsön 75 százalékára az állam készfizető kezességet vállal. A kölcsön és a garanciavállalás fejében az MFB és a kereskedelmi bankok 51 százalékos többséget szereztek a Transelektro egyik cégében, amely köré konszernné akarják szervezni a csoport iparvállalkozásait.
A Transelektro csoport a reorganizációjára szerveződött konzorciummal (Commerzbank, IC Bank, K&H Bank, KDB Bank, Raiffeisen Bank, MKB Bank, OTP Bank) hárommilliárd forintos hitel nyújtására vonatkozó hitelszerződést írt alá március 1-jén - közölte a konzorciumot vezető MKB Bank. A hitelösszeg 75 százalékára az állam garanciát vállalt.

Kölcsön ingatlanért és tulajdonszerzésért

A megállapodásoknak megfelelően a Transelektro Management Vagyonkezelő (TMV) Kft. 500 millió forinttal járult hozzá a reorganizációs hitelhez és egyéb fedezetek rendelkezésre bocsátását is vállalta - áll az MKB Bank közleményében. A cégcsoport középtávú piaci reorganizációs tervének előkészítését a Roland Berger Nemzetközi Tanácsadó és Válságkezelő cég végzi.

A bankkonzorcium által aláírt megállapodás és egyben a kormánygarancia feltétele, hogy a Transelektro a szóbanforgó összesen hárommilliárd forintos összegre fedezetet nyújtson, és ez megtörtént - mondta a Transelektro korábbi főtulajdonosa, Székely Péter. A csoport ennek érdekében eladta az MKB Banknak három budapesti ingatlanát (az Etele, a Hercegprímás és a Király utcában), és az egymilliárd forintos vételárat óvadék formájában letétbe helyezik. A további kétmilliárd forintra egy Budafoki úti ingatlan és annak fejlesztési értéke jelenti a fedezetet.

A banki konzorciumnak és a Transelektro csoportot eddig már több mint 22 milliárd forinttal kisegítő, állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banknak emellett - az Index által már péntek reggel közölt forgatókönyv szerint - azt a céljukat is sikerült elérniük, hogy irányítást szerezzenek a csoportban (információink szerint a bankok ettől tették függővé a hitel folyósítását). Úgy tudjuk, az MFB megőrizte a korábbi tőkejuttatás során szerzett 42 százalékát, míg 9 százalékkal egy, a konzorciumok által kijelölt cég rendelkezik majd az ipari holdinghoz tartozó Ganz Transelektro Villamossági (GTV) Rt.-ben.

Ez a GTV lesz az a cég, amely köré - a gazdasági tárcán belüli forrásaink szerint - egy ipari konszernt akarnak szervezni a Transelektro iparvállalataiból. Ez három céget érint, a MÁV motorvonattenderén nyertes Stadlerhez társult Ganz Transelektro Közlekedési Rt.-t, a Transelektro Energetikai Rt.-t és az Intrans Kft.-t. Ezek a társaságok tartoznak ma a csoporton belül az ipari holdinghoz. A többi cég az ingatlanfejlesztési holding részeként azt az ingatlanvagyont kezeli, amely miatt a Vegyépszer is jelentős tulajdont szerzett a ma még mindkét holdingot felügyelő TMV-ben.

Likviditási gondok hónapok óta

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter január 31-én jelentette be, hogy a Transelektrónak 3,5 milliárd forint friss tőkére van szüksége likviditási gondjainak leküzdésére, ehhez a tulajdonosoknak 500 milliót kell betenniük, s a további, a kereskedelmi bankok által folyósítandó 3 milliárd forint fedezetéül a Transelektro tulajdonosai a birtokukban lévő, még nem megterhelt üzletrészeket és ingatlanokat ajánlják fel, miközben a hitelek gyors folyósítása érdekében az állam a 3 milliárd forint 75 százalékára kezességet vállal.

Ezt követően, február 23-án a Vegyépszer Rt. megvásárolta a Transelektro Management Vagyonkezelő (TMV) Kft. 48 százalékos üzletrészét, a Közgép Rt. és a Resonator Kft. egyaránt 9,33-9,33 százalékos üzletrészt szerzett, miközben Székely Péter üzletrésze 33,34 százalékra csökkent. Ezzel a tranzakcióval a TMV új tulajdonosai szereztek döntő befolyást a Transelektro-csoportban. Február 20-án Hónig Pétert, a Malév elnökét választották meg a Ganz Transelektro Villamossági Rt. elnök-vezérigazgatójának.  • Hírek
  • Hírek