16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Újabb milliárdok kellenek a Transelektrónak

2006.03.20. 09:07
A Ganz Transelektro Villamossági Rt. többségbe került a csoport ipari holdingjának cégeiben. Ezzel teljesítette a működéséhez szükséges hárommilliárd forintos hitel állami kezességvállalásának egyik feltételét. Ám szakértők szerint a teljes reorganizációhoz újabb hat-kilenc milliárd forintra lesz szüksége. A bankok március végén, április elején várják a javaslatot a cég középtávú finanszírozására.
Többségi tulajdonba került a Ganz Transelektro Villamossági Rt. (GTV) a Transelektro csoport ipari és kereskedelmi holdingjának cégeiben - tájékoztatta lapunkat Hónig Péter, a társaság elnök-vezérigazgatója. Az 50 százalék feletti hányadok megszerzése révén a holdingon belül eddig a GTV mellett működött társaságok a GTV fennhatósága alá kerültek.

Így lényegében ez a társaság vette át a holdingcég szerepét az eddigi Transelektro Management Kft.-től. Utóbbi továbbra is a GTV tulajdonosa marad, így közvetve tulajdonosa marad a most a GTV alá sorolt társaságoknak is: a Transelektro Energetikai és Környezetvédelmi Rt.-nek, a Ganz Transelektro Közlekedési Rt.-nek és az Intrans Szolgáltató és Üzemeltető Kft.-nek. Az ipari holding tagja még a Ganz-Röck Kazán és Erőművi Rt., de ez már most is az energetikai társaság százszázalékos tulajdona.

A változás technikai jellegű, nem átszervezést takar. Azért volt rá szükség, mert a pénzügyi nehézségbe került holdingon belül csak az irányító szerepre kijelölt GTV kaphat állami kezességvállalás mellett hitelt. Ahhoz, hogy a pénzből a holding többi cége is részesülhessen, meg kellett teremteni annak vállalatfelépítési hátterét is.

A napokban várható hárommilliárd forint azonban csak arra elég, hogy abból rövid távon finanszírozni lehessen a holding, illetve mostantól a GTV és leánycégeinek a működését. A kezességvállalás azon feltétele, hogy a Management Kft. tulajdonosai - akik időközben majdnem teljesen kiszálltak a Transelektróból - is adjanak össze ötszázmillió forintot, a múlt héten már teljesült.

A kft. új tulajdonosai által felkínált négyszázmillió forintos áthidaló hitel viszont csak akkor érkezik meg a GTV-hez, ha már teljesen biztos, hogy az megkapja az állami garanciát a hárommilliárdos kereskedelmi banki kölcsönre. Vagyis ha látszik, hogy lesz miből visszafizetnie a négyszázmilliót - mondta Timár Gyula, a kft. legnagyobb kisebbségi tulajdonosa, a Vegyépszer Rt. elnök-vezérigazgatója. Rövidesen teljesül az állami garanciavállalás azon feltétele is, hogy a társaságban többségbe kerüljenek a hitelező pénzintézetek.

A kezességvállalásokkal együtt a bankoknak 52 milliárd forintjuk fekszik a Transelektróban. A most nyújtandó hárommilliárddal csak lélegzetvételhez juttatják a céget, de információink szerint a teljes reorganizációra további hat-kilenc milliárd forintinjekcióra lesz szükség. A pénz összeadásába a kereskedelmi bankok mellett újra be kell majd szállniuk a tulajdonosoknak és - EU-konform módon - az államnak is jutna szerep. A pénzekről azonban majd a csoportnál rövidesen lezáruló átvilágítás eredményének ismeretében döntenek a pénzintézetek. Március végén, április elején várják a javaslatot a cég középtávú finanszírozására.

Újabb pénzt csak nyereséget hozó vagy legalább nullszaldós tevékenység fenntartására szánnak. Ehhez ki kell választani a befejezendő projekteket, a fenntartandó cégprofilokat. Utóbbiak egy részére a Transelektro nem megalapozott akvizíciók révén tett szert - hívták fel a figyelmet szakmai körökben.  • Hírek
  • Bankszámla