16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Transelektro: pénz van, projekt nincs

2006.03.10. 09:44
Megérkezett a Transelektro csoport egyik cége, a GTV számlájára az az 500 millió forint, amellyel a holding korábbi hat tulajdonosának kellett hozzájárulni a Transelektro talpraállításához - írja a Világgazdaság. A Napi Gazdaság ugyanakkor arról ad hírt, hogy a csoport energetikai cége leállította a hévizek kísérőgázainak hasznosításával kapcsolatos projektet.
Tegnap átutalt 500 millió forintot a Ganz Transelektro Villamosság Rt.-nek (GTV) az a hat magánszemély, akiknek korábban többségi tulajdonuk volt a Transelektro csoport ipari holdingjában. A pénzhez bankhitelből jutottak - írja a Világgazdaság. A lap emlékeztet arra, hogy a talpraálláshoz külső segítségre szoruló magyar ipari csoportnak Kóka János gazdasági miniszter részben azzal a feltétellel ígért állami segítséget, ha a tűzoltáshoz szükséges 3,5 milliárd forinthoz félmilliárddal a tulajdonosok is hozzájárulnak.

Jön a bankhitel is

Napokon belül megkapja a GTV a hárommilliárd forintos kereskedelmi banki forgóeszközhitelt is. Ennek háromnegyede mögé eredeti feltétele szerint az állam akkor állít garanciát, ha a cég fedezetként felmutat egymilliárd forintnyi ingatlant és kétmilliárdnyi ingatlanfejlesztési értéket.

Előbbi feltételnek némi módosítással feleltek meg a korábbi tulajdonosok. Nem jelzálogot jegyeztettek be az erre kijelölt három ingatlanra, hanem eladták azokat. A vevőtől, a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt.-től befolyt egymilliárdot azután óvadékba helyezték. A változtatáshoz módosítani kellett az adott állami kezességvállalásról szóló kormányrendeletet is, információink szerint ez szerdán megtörtént. A kétmilliárd forintos fejlesztési értéket egy Budafoki úti ingatlannal teljesítette a cég. A pénzből újraindulhatnak a csoportnál félbemaradt munkák, így a transzformátor- és trolibuszszállítások, az energetikai és vasút-villamosítási feladatok, valamint a külföldi erőműépítések - írja a VG.

A teljes cikk>>

Áll a hévízprojekt

A csoport legégetőbb problémáit azonban ezek a tőkefröccsek sem oldják meg. Erre utal legalábbis a Napi Gazdaság értesülése, miszerint le kellett állítani a hévizek kísérőgázainak hasznosításával kapcsolatos projektet. Voltay Géza, a Transelektro Energetikai és Környezetvédelmi Rt. fejlesztési igazgatója elmondta: annak ellenére nem tudják fejlesztési elképzelést az eredeti ütemterv szerint végrehajtani, pedig a több mint húsz helyszínből tíznél már megvan a részletes megvalósíthatósági tanulmány, illetve elkészültek a metánkibocsátást pontosító mérések is - írja a Napi.

Az eredeti elképzelések szerint 2,2-2,5 milliárd forintból 22-24 helyszínen építenének átlagosan 1-4, 150-170 kilowatt teljesítményű berendezést, a kút "energiatartalmától" függően. Egy-egy helyszín teljes kiépítését 80-100 millió forintból lehet megoldani - olvasható a lapban. A teljes cikk>>  • Tippek
  • Hírek