Június végén indulhat a Transelektro-felszámolás

2006.06.08. 09:20
Kilenc bank 12 milliárd forintot szeretne a Transelektro-csoport villamossági cégétől, a GTV-től. A holding a korábban jelzettnél is rosszabb helyzetben van, tavalyi vesztesége ötmilliárddal lépte túl a vártat. Az új tulajdonos Vegyépszer vezére mégis bizakodó.

A várakozásoknak megfelelően benyújtotta együtt 12 milliárd forintos követelését a Ganz Transelektro Villamossági Zrt.-nek (GTV) hitelező kilenc bank. A hónap végén elindulhat a társaság felszámolása. A hitelezőknek azonban ekkor sem juthat semmi, hiszen a GTV minden eszközén jelzálog van, pénze pedig nincs - közölte a Világgazdaság szerkesztőségében tartott beszélgetésen Timár Gyula cégelnök. Megoldás lehet viszont, hogy a majdani felszámolóval egyeztetve egyes tevékenységeket tovább folytassanak, pénzt termelve azzal.

A Transelektro ipari cégeinek pénzügyi helyzete lényegesen rosszabb a korábban feltételezettnél. A csoport múlt évi vesztesége az előre jelzett 3,2 milliárd forint helyett 8,3 milliárd lett. Az árbevételhez viszonyítottan óriási költséggel is dolgoztak, igaz, ez másik oldalról most megtakarítási lehetőséget jelent. A szállítói tartozás 12 milliárd forint, amely nagy valószínűséggel szintén jórészt a kifizetetlen követelések összegét növeli majd. A társaságok vártnál rosszabb helyzete is oka lehet annak, hogy a mögöttük együtt 52 milliárd forint hitellel és garanciával álló bankok nem szánnak több pénzt reorganizációra.

Június 15-én mégis kedvező fordulatra számít Timár Gyula. Ekkorra kell a csoport energetikai és környezetvédelmi (TEK) cégének, valamint a Röck Kazángyárnak hitelező három banknak eldöntenie, hogy adnak-e további forrást azok továbbéléséhez. Az MKB, az OTP és a K&H már átütemezte meglévő hiteleit e társaságokban. Az új pénzt persze nem közvetlenül nekik adnák, hanem a tulajdonosaik által e célra létrehozott "új Transelektrónak". Az összeg egyelőre nem publikus.

Nyitottabb a közlekedési cég sorsa. Bár e társaság hiteleit is átütemezték, bankjai még bizonytalanok a továbbiakat illetően. Nem kívánják rendelkezésre bocsátani a folyamatban lévő - például BKV- - tenderekhez szükséges kétmilliárd forintot sem, holott decemberben a teljesítésből már befolyna négymilliárd, feltéve persze, ha a cég időközben nem jut mégis a felszámolás sorsára.

Úgy tudni, sem az MFB, sem az Eximbank nem siet azzal, hogy jogi úton keressen írt azon kárára, amelyet feltehetően a Transelektro szabálytalan gazdálkodása miatt szenvedett el. Az MFB még adatot gyűjt, csak akkor lép, ha egyértelműen bebizonyosodik, hogy kár érte. Az idő nem sürgeti, hiszen hitelein megfelelő fedezet van, s bízik Timár Gyula intézkedéseiben is.

Az Eximbanknál is alapos vizsgálat folyik annak megállapítására, hogy találnak-e olyan adatot, amely alapján valaki büntetőjogilag felelőssé tehető azért, hogy az általuk finanszírozott kuvaiti projekteknél elvontak néhány száz millió forintnyi fedezetet. Még pár hétnyi anyaggyűjtés áll a bank előtt, amely szélső esetben ismeretlen tettes ellen tesz majd feljelentést.  • Hírek
  • Személyi kölcsön