Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Az újfajta zárjegy lebuktatja a szeszcsalókat

2008.04.29. 07:59
Július elsejétől megváltoznak a szeszes italok zárjegyeire vonatkozó szabályok, az elektronikus adatrögzítés segítségével pontosan követhető lesz a termék útja a gyártási fázistól a felhasználókig. A feketegazdaság elleni intézkedéssorozat keretében készülő jogszabály tervezete a Világgazdaság értesülése szerint tárcakörözésen van.

Az új rendszer bevezetését követően a zárjegyfelhasználóknak - adóraktáraknak, importőröknek és a tagállamokkal kereskedőknek - meghatározott időközönként (naponta, illetve ügyletenként) adatot kell szolgáltatniuk a termékről, a beszerzésről és az értékesítésről a vám- és pénzügyőrségnek.

Már csak 3

Júliustól már csak az új, bővített adattartalommal ellátott zárjegyeket gyártják. A jelenleg alkalmazott negyvenkétféle bélyeg helyett három lesz, de ezek csak méretükben térnek el egymástól - más nagyságú zárjegyet helyeznek fel a különböző űrtartalmú palackokra. Ez a választékszűkítés megkönnyíti a gazdálkodók helyzetét, hiszen jóval egyszerűbb lesz a zárjegyrendelés menete.

Az üzletekben az ellenőrzést laptoppal és vonalkód-leolvasóval felszerelt fináncok végzik, így könnyen kiszűrhetik, ha eltérnek vagy ellentmondásosak a gyártói és a bolti információk. A zárjegy "árulkodik": azon nemcsak az szerepel majd, mikor és kinek lett kiadva, s esetleg nem körözik-e lopás vagy eltűnés miatt, hanem számos más fontos tudnivaló is. Így az, hogy a gazdálkodó a zárjegyet mikor, milyen kiszerelésű (például 7,5 decis vagy literes) termékre helyezte fel, milyen az ital alkoholtartalma, milyen megnevezéssel, fantázianévvel került forgalomba. Azaz a tervek szerint a korábbi adattartalomhoz hozzákapcsolják a kereskedők által jól ismert, úgynevezett EAN-kódot is.

A vonalkódos leolvasás alapján a pénzügyőrök az ellenőrzés helyszínén a nyilvántartásukba beérkezett adatokat össze tudják vetni a tényekkel, így percek alatt kideríthetik, ha hamis vagy hamisított zárjegyű, vagy egyéb okok miatt gyanús termékeket árulnak az üzletben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!