Marcell
19 °C
32 °C

Milliárdos sikkasztás és pénzmosás gyanúja, nagy bajban a MÁV Biztosító

2008.04.11. 14:00
A Vám- és Pénzügyőrség 1 milliárdos sikkasztást gyanít egy budapesti biztosító egyesületnél. Nagy eséllyel a MÁV ÁBE-ről van szó.

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főigazgatója rendkívüli, azonnali célvizsgálatot rendelt el a MÁV Általános Biztosító Egyesületnél (MÁV ÁBE) a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságától (VPOP) kapott hivatalos tájékoztatása alapján.

A vizsgálat keretében - közbenső intézkedésként - a PSZÁF felügyeleti biztosokat küldött ki a MÁV ÁBE folyamatos, törvényes működésének és pénzügyi stabilitásának biztosítása érdekében. A kirendelés időszakára a felügyeleti biztosok gyakorolják az egyesület elnök-vezérigazgatójának és az intéző bizottság tagjainak a törvényben és alapszabályban megállapított jogait és kötelezettségeit.

Percekkel ezelőtt adott ki egy közleményt a Vám- és Pénzügyőrség is. Eszerint a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága a Fővárosi Főügyészség kijelölése alapján különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást egy budapesti székhellyel rendelkező Biztosító Egyesület vezetője és több társa ellen. A rendelkezésre álló adatok alapján több különböző úton végrehajtott átutalással közel 1 milliárd forintot vontak ki az ügy gyanúsítottainak közreműködésével a Biztosító Egyesületből magánszemélyek bankszámláira, majd azzal sajátjukként rendelkeztek.

A nyomozó hatóság az érintett magánszemélyek bankszámláinak zárolására soron kívül intézkedett. A jelenleg is folyó eljárási cselekmények mellett eddig 3 fő őrizetbe vételére került sor.

És most mi lesz az ügyfelekkel?

Binder István, a PSZÁF szóvivője az MTI kérdésére elmondta, hogy a MÁV Általános Biztosító Egyesület - a felügyeleti biztosok irányítása alatt - továbbra is köteles teljesíteni a káresetekből fakadó kötelezettségeit, mint ahogy a tagok is kötelesek a biztosító felé a díjfizetésre. Ugyanakkor hozzátette: az események jelentősen növelték annak esélyét, hogy a problémák az állomány átruházásával rendeződnek a biztosító egyesületnél és nem a tartalék feltöltésével.

Valami készülődött

A MÁV ÁBE körül a levegő múlt héten forrt fel. Akkor arról adtunk hírt, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete április 8-ától visszavonásig felfüggesztette a MÁV Általános Biztosító Egyesület kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) termékének terjesztését, és kötelezte az egyesületet tartalékhiányos kgfb-állománya átruházásának előkészítésére - tette közzé a felügyelet honlapján.

Az egyesület a PSZÁF határozata alapján a felfüggesztés ideje alatt továbbra is jogosult és köteles meglévő kgfb-állományának kezelésére, így a fennálló szerződésein alapuló biztosítási tevékenység végzésére. Ugyanakkor 2008. április 7-ét követően tett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésre vonatkozó ajánlatot nem fogadhat el.

A felügyelet egyúttal kezdeményezte a biztosító első számú vezetőjének és vezető biztosításmatematikusának felmentését.

A kgfb-tevékenység felfüggesztését és a kgfb-állomány átruházásának előkészítésére való kötelezést a felügyelet sajtóközleménye szerint az egyesületnél meglévő állomány tartalékhiánya indokolta, ami a PSZÁF szerint hosszú távon veszélyezteti az intézmény biztonságos működését. A tartalékhiány megszüntetésére előzőleg az egyesület nem tudott a felügyelet által elfogadható pénzügyi tervet bemutatni.

A felfüggesztés időtartama alatt az egyesületnek teljesítenie kell meglévő szerződéseiből adódó kötelezettségeit, így köteles folyamatosan rendezni az egyesületi tagok által okozott kgfb-s károkat. Az egyesület egyéb módozatait értékesítheti, illetve a kgfb termékét nem érintő biztosítási tevékenységét változatlanul folytathatja. A jelenlegi egyesületi tagoknak (ügyfeleknek) a szerződéseikben megszabott módon változatlanul kell fizetniük díjaikat.