Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Milliárdos sikkasztás és pénzmosás gyanúja, nagy bajban a MÁV Biztosító

2008.04.11. 14:00
A Vám- és Pénzügyőrség 1 milliárdos sikkasztást gyanít egy budapesti biztosító egyesületnél. Nagy eséllyel a MÁV ÁBE-ről van szó.

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főigazgatója rendkívüli, azonnali célvizsgálatot rendelt el a MÁV Általános Biztosító Egyesületnél (MÁV ÁBE) a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságától (VPOP) kapott hivatalos tájékoztatása alapján.

A vizsgálat keretében - közbenső intézkedésként - a PSZÁF felügyeleti biztosokat küldött ki a MÁV ÁBE folyamatos, törvényes működésének és pénzügyi stabilitásának biztosítása érdekében. A kirendelés időszakára a felügyeleti biztosok gyakorolják az egyesület elnök-vezérigazgatójának és az intéző bizottság tagjainak a törvényben és alapszabályban megállapított jogait és kötelezettségeit.

Percekkel ezelőtt adott ki egy közleményt a Vám- és Pénzügyőrség is. Eszerint a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága a Fővárosi Főügyészség kijelölése alapján különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást egy budapesti székhellyel rendelkező Biztosító Egyesület vezetője és több társa ellen. A rendelkezésre álló adatok alapján több különböző úton végrehajtott átutalással közel 1 milliárd forintot vontak ki az ügy gyanúsítottainak közreműködésével a Biztosító Egyesületből magánszemélyek bankszámláira, majd azzal sajátjukként rendelkeztek.

A nyomozó hatóság az érintett magánszemélyek bankszámláinak zárolására soron kívül intézkedett. A jelenleg is folyó eljárási cselekmények mellett eddig 3 fő őrizetbe vételére került sor.

És most mi lesz az ügyfelekkel?

Binder István, a PSZÁF szóvivője az MTI kérdésére elmondta, hogy a MÁV Általános Biztosító Egyesület - a felügyeleti biztosok irányítása alatt - továbbra is köteles teljesíteni a káresetekből fakadó kötelezettségeit, mint ahogy a tagok is kötelesek a biztosító felé a díjfizetésre. Ugyanakkor hozzátette: az események jelentősen növelték annak esélyét, hogy a problémák az állomány átruházásával rendeződnek a biztosító egyesületnél és nem a tartalék feltöltésével.

Valami készülődött

A MÁV ÁBE körül a levegő múlt héten forrt fel. Akkor arról adtunk hírt, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete április 8-ától visszavonásig felfüggesztette a MÁV Általános Biztosító Egyesület kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) termékének terjesztését, és kötelezte az egyesületet tartalékhiányos kgfb-állománya átruházásának előkészítésére - tette közzé a felügyelet honlapján.

Az egyesület a PSZÁF határozata alapján a felfüggesztés ideje alatt továbbra is jogosult és köteles meglévő kgfb-állományának kezelésére, így a fennálló szerződésein alapuló biztosítási tevékenység végzésére. Ugyanakkor 2008. április 7-ét követően tett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésre vonatkozó ajánlatot nem fogadhat el.

A felügyelet egyúttal kezdeményezte a biztosító első számú vezetőjének és vezető biztosításmatematikusának felmentését.

A kgfb-tevékenység felfüggesztését és a kgfb-állomány átruházásának előkészítésére való kötelezést a felügyelet sajtóközleménye szerint az egyesületnél meglévő állomány tartalékhiánya indokolta, ami a PSZÁF szerint hosszú távon veszélyezteti az intézmény biztonságos működését. A tartalékhiány megszüntetésére előzőleg az egyesület nem tudott a felügyelet által elfogadható pénzügyi tervet bemutatni.

A felfüggesztés időtartama alatt az egyesületnek teljesítenie kell meglévő szerződéseiből adódó kötelezettségeit, így köteles folyamatosan rendezni az egyesületi tagok által okozott kgfb-s károkat. Az egyesület egyéb módozatait értékesítheti, illetve a kgfb termékét nem érintő biztosítási tevékenységét változatlanul folytathatja. A jelenlegi egyesületi tagoknak (ügyfeleknek) a szerződéseikben megszabott módon változatlanul kell fizetniük díjaikat.