Jusztina
1 °C
16 °C

Felfüggesztették a MÁV Biztosítót

2008.04.04. 16:37
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete április 8-ától visszavonásig felfüggesztette a MÁV Általános Biztosító Egyesület kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási (kgfb) termékének terjesztését, és kötelezte az egyesületet tartalékhiányos kgfb-állománya átruházásának elõkészítésére - tette közzé a felügyelet honlapján.

Az egyesület a PSZÁF határozata alapján a felfüggesztés ideje alatt továbbra is jogosult és köteles meglévõ kgfb-állományának kezelésére, így a fennálló szerzõdésein alapuló biztosítási tevékenység végzésére. Ugyanakkor 2008. április 7-ét követõen tett kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási szerzõdésre vonatkozó ajánlatot nem fogadhat el. A felügyelet egyúttal kezdeményezte a biztosító elsõ számú vezetõjének és vezetõ biztosításmatematikusának felmentését.

A kgfb-tevékenység felfüggesztését és a kgfb-állomány átruházásának elõkészítésére való kötelezést a felügyelet sajtóközleménye szerint az egyesületnél meglévõ állomány tartalékhiánya indokolta, ami a PSZÁF szerint hosszú távon veszélyezteti az intézmény biztonságos mûködését. A tartalékhiány megszüntetésére elõzõleg az egyesület nem tudott a felügyelet által elfogadható pénzügyi tervet bemutatni.

A felfüggesztés idõtartama alatt az egyesületnek teljesítenie kell meglévõ szerzõdéseibõl adódó kötelezettségeit, így köteles folyamatosan rendezni az egyesületi tagok által okozott kgfb-s károkat. Az egyesület egyéb módozatait értékesítheti, illetve a kgfb termékét nem érintõ biztosítási tevékenységét változatlanul folytathatja. A jelenlegi egyesületi tagoknak (ügyfeleknek) a szerzõdéseikben megszabott módon változatlanul kell fizetniük díjaikat.