Friderika
12 °C
29 °C

Délre tart a magyar

2007.05.31. 08:01
Spanyolország, Olaszország, Görögország a legkedveltebb úti cél azon magyar turisták körében, akik repülővel indulnak nyaralni. A légitársaságok számos új városba indítanak ilyenkor járatokat, hogy minél szélesebb körű kínálattal tudják kielégíteni honfitársaink utazási kedvét.

A fő utazási szezonban � a legtöbb bevételt hozó időszakban � a hagyományos és a diszkont-légitársaságok is keresik a repülni vágyók kegyeit, mégpedig úgy, hogy egyrészt újabb és újabb célállomásokat jelölnek ki, másrészt ebben az időszakban is folytatják az utazásra ösztönző akcióikat. A Malév ezen a nyáron is biztosítja a közvetlen menetrend szerinti légi kapcsolatot a turisták által látogatott tengerpartokra, Dubrovnik, Split és Malaga városokba. Szintén a nyári menetrend célállomásai közé tartozik Podgorica és Constanta.

Nem nyári vagy turista-célállomás ugyan, de a Malév áprilisban indította újra jekatyerinburgi járatát, amelyet elsősorban az üzleti és a magyarországi gyógyturizmus iránt érdeklődő orosz utasok használnak ki. Az idei nyári menetrendben az is újdonság, hogy heti két alkalommal járnak a légitársaság gépei Bangkokba. A nyári célállomások közül a legnépszerűbb Malaga, Athén és Larnaca, ezek a járatok a nyári hónapokban mindig magas telítettséggel közlekednek.

Többen mennek charterjárattal

A Malév charterdesztinációit illetően nincsenek változások: idén is a szokásos görög szigetek, a török Riviéra, Szicília, Málta és a spanyol tengerpart a sláger. Ugyanakkor a Malév az elmúlt évhez képest a nyári időszakban mintegy 18 százalékkal növeli charterjáratainak számát, ami a piaci igények növekedésének köszönhető.

A foglalások alapján Malaga, Rimini, Catania a legnépszerűbb nyári célállomása a SkyEurope Budapestről induló járatai közül, (a magyarországi légitársaságok közül elsőként a SkyEurope indít menetrendszerinti járatot Szicíliába, Catania városába), de sokan foglalnak még Burgaszba, Szalonikibe, Barcelonába is � mondta Hegedűs Judit, a SkyEurope Airlines Hungary Kft. szóvivője.

Az előbbi három helyszín úgy ért el dobogós helyezést, hogy most került fel a légitársaság célállomásai közé. Mellettük Szaloniki jelent meg az új, nyári desztinációk között. Hegedűs Judit elmondta, hogy a nyári menetrend összeállításánál figyelembe veszik a hazai utazási szokásokat és az utazási irodáktól érkező javaslatokat is.

Inkább repülünk, mint autózunk

Az olasz, spanyol és görög üdülőhelyek nagyon népszerűek a magyarok körében, és a tapasztalatok szerint már nemcsak Horvátország, hanem Olaszország és Spanyolország felé is egyre többen választják az autózás helyett a repülést. A WizzAir kínálatában is vannak új célállomások: a légitársaság Ferihegyről Kréta-Heraklion, Szaloniki és Várna repülőtereire indít gépeket a következő hónapokban, és a nyárra �visszatérő" desztinációk között van Korfu, Rodosz, Burgasz, Palma de Mallorca, Barcelona (Girona).

A WizzAirt választó utasok körében Split, Várna és Szaloniki szerepel az első három helyen, de a gépek � a foglalások alapján � várhatóan egész nyáron teljes kihasználtsággal közlekednek, hiszen már most 90-95 százalékos telítettségűek � mondta Kázmér Natasa, a WizzAir kommunikációs igazgatója. A SkyEurope is nagyot szakíthat nyáron, ugyanis járatkihasználtsága a márciussal végződő 12 hónapban 3,4 százalékponttal növekedett, és elérte a 80,4 százalékot. A nyári forgalomban további növekedésre számítanak, a nyári menetrendben elsősorban az említett olasz, spanyol desztinációkon kívül a görög, horvát célállomások irányában számítanak az utasok számának jelentős növekedésére.