Rudolf
1 °C
13 °C

Új város a Népszigettel szemben

2007.09.06. 11:01
Legalább húszezer, de lehet hogy 50 ezer ember is élhet, dolgozhat majd abban az új "kisvárosban", amelyet egy izraeli befektető épít a Duna Plaza mögött, az Újpesti-öbölben. 500 millió euróból hét év alatt 2000 lakást, 137 ezer négyzetméternyi irodát, szállodákat és Budapest leghosszabb épületét akarja felhúzni Ofer Hava a Népszigettel szemközti pesti parton.

360º Budapest - erre a fantázianévre hallgat a program, amelynek eredményeként hét év alatt 1,2 kilométer hosszan építenek fel 2000 lakást, irodaépületeket, kereskedelmi létesítményeket, jachtkikötőt és szállodákat az Újpesti-öbölben, a Népszigettel szembeni partszakaszon. A már ismert Marina-part és a befejezés előtt álló Prestige Towers ingatlanfejlesztéseitől északra, a Meder utcától egészen az Újpesti vasúti hídig épülnek a 360º Budapest létesítményei. A tervekről elsők között számolt be korábban az Index lakásportálja.

500 millió euróból építkeznek

A projekt megnyitóján Ofer Hava, a beruházó Home Center 1 Zrt. ügyvezetője az Index kérdésére elmondta, 500 millió euróból épülnek a fejlesztések, amelyek új színvonalra emelik a budapesti városépítészetet.

Hava, aki a Malév privatizációjára is pályázott, elmondta, a lakásokat, irodákat, üzleteket optikai hálózat kapcsolja egybe, hagyományos vezetékek nem nagyon lesznek az épületekben. Az internetszolgáltatás is más lesz, mint az itthon megszokott átalánydíjas konstrukciók, érdemesebb lesz a használattól függően fizetniük a lakóknak.

Vízibusz is jár majd

Mindemellett uszodák, vízi játszóterek és jachtkikötő is épül itt. Tervezik egy vízibuszjárat megindítását is a jövőben. A vízibuszok akár a dél-budai, Lágymányosi-öböl (ahol Leisztinger Tamás nagyvállalkozó tervezett eddig ingatlanfejlesztést, de időközben portugál befektetők szerezték meg a projektet) és az Újpesti-öböl között járhatnak majd, de erről egyelőre csak tárgyalnak a vállalkozók.

Az Újpesti-öbölben 1,2 kilométer hosszan elnyúló épületek tervezését egy német építész, Kay Wieland fogta össze, magyar részről a legnevesebb tervező Vadász György Kossuth- és Ybl-díjas építész. Rajtuk kívül a Pridik+Freese berlini iroda, a Bánáti&Hartvig, a Pálffy és a Wéber építészirodák működtek közre. A berlini tervező, Wieland elmondta, két éve gyakorlatilag Budapesten él, hogy megtervezze a komplexumot.

35 millióba kerül a tájépítészet

Ofer Hava elmondta, csak a tájépítészeti megoldások 35 millió euróba kerülnek. Terveznek szállodákat is, az egyik hotel lesz a telken a legmagasabb épület. Közvetlenül ennek a szomszédságában szeretnék felépíteni Budapest leghosszabb épületét, egy irodaházat, amely így letaszítaná az eddigi első helyről a Flórián téri, azaz Szőlő utcai óriás panelházat.

A teljes beruházás hét év alatt, 2014-ig készül el a fejlesztők reményei szerint. Összesen 126 ezer négyzetméter alapterületen 386 ezer négyzetméternyi épületet húznak fel. A lakóingatlanok 171 ezer négyzetméteresek lesznek, az irodafejlesztés 137 ezer négyzetméter. Kereskedelmi ingatlanokat 55 ezer négyzetméteren terveznek. A szállodák 23 ezer négyzetmétert foglalnak el.

Első fázis: három épület készül el 2008-ig

Az első fázis építése 2007 szeptemberében indul. Először három, nyolc- és kilencemeletes toronyból álló épületkomplexum készül el, az Architektbüro Kay Wieland tervezésében. 2008 végéig 128 lakást és 1700 négyzetméternyi kereskedelmi egységet adnak át. Később évente rendszeresen 250 lakás és 25 ezer négyzetméter iroda átadására számítanak a fejlesztők.

Ofer Hava nem ismeretlen a magyar piacon. 1999 óta dolgozik Budapesten, korábbi vállalkozásai közé tartozik a Királyhágó utcában, a XVIII. kerületben épülő lakópark, a VII. kerületi Akácfa utcában lévő Akác Liget fejlesztése, az Orient irodaház építése a Rákóczi úton (szintén a VII. kerületben), de Berlinben is építkezett, a Frankfurter Allee-n valósultak meg a Berlin Open City Apartments létesítményei.

Kudarc a Malévvel

Hava egyébként valóban szerette volna megszerezni korábban a magyar légitársaságot, a Malévet. Ír befektetőkkel, az Aer Lingus és az Allied Irish Bank egyik volt vezetőjével fogott össze, de végül alulmaradt az oroszokkal szemben a pályázaton.

Az izraeli vállalkozó, Ofer Hava mostani, angyalföldi ingatlanfejlesztésében is közreműködött egy ír szakértő: Ron Cregan a 360 fok Budapest márkaépítésében, arculattervezésében segédkezett.

A hivatalos megnyitón az izraeli vállalkozó meglepődött, amikor feltűnt lánya is, aki egyébként a projekt beharangozó kampányának fotómodellje. Neki ugyanis Izraelben kellett volna lennie, hiszen mesterlövészként szolgál az ottani hadseregben.