Klaudia
-4 °C
2 °C

Titkos megállapodást kötöttek a MÁV-szakszervezetisek fizetéséről

2007.06.13. 09:35
Titkos megállapodást kötött a MÁV Zrt. és három reprezentatív vasutas-szakszervezet a tisztségviselők fizetéséről, értesült a Magyar Hírlap. Az érdekképviselet vezetői májustól bruttó hétszázezer forintot keresnek.

Titkos megállapodást írt alá a MÁV és három vasutas-szakszervezet, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ), a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) és a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ). A szerződést április elején írták alá, de még mindig nem hozták nyilvánosságra - írja az újság.

Tíz pontban rögzítik, hogy a szakszervezeti vezetők milyen alapon mennyi pénzre tarthatnak igényt, és rendelkeznek a három reprezentatív szakszervezetnek biztosított költségkeretről is. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének például március elsejétől 21 704 182 forint alapbértömeg jár havonta. Mivel a szerződésben szerepel, hogy maximum 30 tisztviselőt érinthet a megállapodás, könnyen kiszámolható, hogy fejenként átlagosan hétszázezer forintos fizetést kapnak. A kivételezett körbe tartoznak a gépkocsivezetők és a titkárnők is.

Azt nem tudta megbecsülni a lap, hogy ez mekkora fizetésemelést jelent. Eddig egy szakszervezeti elnök keresett hétszázezer forintot. Azzal, hogy most átlagosan ennyit kapnak a titkárnőtől az elnökig, azt jelentheti, hogy ugrásszerű növekedésről van szó.

A szakszervezetek és a MÁV vezetése szűkszavúan nyilatkozott a megállapodásról, nem akadt senki, aki válaszolt volna a napilap kérdéseire.