Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A prágai vendéglősök is lopnak, nem csak a pestiek

2004.08.13. 15:25
A prágai és a budapesti fogyasztóvédők is akcióba lendültek az idegenforgalmi főszezonban, a két fővárosban nagyon hasonló szabálytalanságokat tártak fel a vendéglőkben.
Meglopja a fogyasztókat majdnem minden második cseh vendéglő, írja az MTI azokra az ellenőrzésekre hivatkozva, amelyeket a cseh fogyasztóvédelmi intézet (COI) készített a leglátogatottabb csehországi idegenforgalmi központokban. A budapesti fogyasztóvédők ugyancsak most hozták nyilvánosságra az idegenforgalmi szezonban tartott ellenőrzéseik eredményét. Eszerint az ellenőrzött 266 hely közül 182-nél találtak kifogásolni valót, ez 68,4 százalékos arány.

Cseh trükkök

"Az általunk ellenőrzött több mint 2000 vendéglátó-ipari egység 40-45 százalékában a hatályos törvények és előírások megsértését, be nem tartását tapasztaltuk" - jellemezte az utóbbi hetekben lezajlott ellenőrzések eredményét Jirí Pekny, a COI igazgatója.

A cseh vendéglők a fogyasztót a leggyakrabban azzal károsítják meg, hogy a felszolgált ételek- és italadagok kisebbek az előírtnál, többet számláznak, mint kellene, vagy már eleve tévesen tájékoztatják a vendégeket az árakról. "Tapasztalataink szerint a túlszámlázás - természetesen a pincérek vagy a vendéglő javára - néhány koronától több tíz koronáig terjed" - állítják az ellenőrök, akik a szabályok megsértéséért komoly helyszíni bírságokat, a súlyosabb esetekben eljárást indítottak az érintett vendéglők, bárok, büfék ellen.

A nagyszabású akcióban Prágában, Karlovy Varyban, Cesky Krumlovban, a népszerű fürdővárosokban, történelmi emlékhelyek környékén, illetve különféle vásári akciók alkalmával ellenőrizték a szállodákat, a vendéglősöket, a taxisokat, valamint az emléktárgyak árusítóit. Újdonság, hogy a vendéglők és a büfék mellett a gyümölcsárusok is sok esetben megszegték az előírásokat.

Pálinka helyett szeszes ital

Próbavásárlás során hét esetben (5,8 %) károsították meg a vásárlót hamis méréssel, túlszámlással, összesen 1005 Ft értékben, a legnagyobb vásárlói megkárosítás 302 Ft volt, a legkisebb 18 Ft, áll a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség összefoglalójában. Lényegesen többször szembesültek ugyanakkor a felügyelők azzal, hogy vendéglők nem szabályszerűen tájékoztatnak az árakról, az ellenőrzött éttermek és bárok közel negyedében kellett emiatt bírságolniuk.

A felügyelők a próbavásárlásoknál tizenkét esetben tapasztalták, hogy az itallapon feltüntetett és kért szeszesitalból nem azt szolgálták fel, mint amit választékként szerepeltettek, mivel abból az üzlet készlettel nem rendelkezett. A leggyakoribb ilyen eset, amikor az itallapon pálinkaként feltüntetett (és természetesen ezen az áron kínált) ital helyett egyszerű szilva- vagy egyéb ízű szeszes italt kínáltak (az egyik sörözőben ellenőrzött mind a négyféle pálinkáról az derült ki, hogy azok csak szeszesitalok). Emellett a vendéglők és bárok tíz százaléka nem az Országos Mérésügyi Hivatal által hitelesített italkimérőkkel dolgozik.

A fogyasztóvédők számos egyéb szabálytalansággal is találkoztak, akadt egy vendéglő, amely egyenesen engedély nélkül működött, több helyen probléma volt az osztálybesorolással, annak jelzésével, illetve az élelmiszerek tárolásával is. Az ellenőrzés eredményeképpen két fővárosi üzletet bezártak, és összességében több mint huszonkétmillió forint bírságot szabtak ki.