Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Károsak lehetnek a vitaminkészítmények

2004.08.11. 11:44
A fogyasztóvédők által megvizsgált 50 étrend-kiegészítőből 43, vagyis 86 százalék nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Ez pedig megkérdőjelezi az ilyen termékek hasznosságát, és a vásárlókat is károsítja.
Összesen 50 étrend-kiegészítőt vizsgált meg a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, ennek 86 százalékánál talált valamilyen hibát - közölte a szervezet helyettes szóvivője. A felügyelet 14 hazai és 36 importterméket vizsgált öt gyártótól, tizenkét forgalmazótól, és tíz importőrtől. A vizsgálatba bevont termékek csomagolását, jelölését, összetételi jellemzőit (vitamin-, ásványianyag-tartalom), értékeit vizsgálták.

Káros

Az 50 mintából 43 termék vitamintartalmát ellenőrizték. A vizsgálat során összesen 159 vitamintartalom meghatározást végeztek, amelyből 60 eredmény (30 esetben alacsonyabb, 30 esetben magasabb) nem felelt meg a deklarált értéknek. Fontos megjegyezni, hogy a fogyasztó egészsége szempontjából mind a megadottnál alacsonyabb, mind a magasabb vitamintartalom káros lehet.

A vizsgált 43 mintából 28 minta vitamintartalma nem felelt meg a gyártó által vállalt, a címkén feltüntetett értéknek.

A laboratóriumi vizsgálatra vett 50 mintából 43 minta (86 százalék) nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Harminchat mintát összetételi jellemzők tekintetében kellett nem megfelelőnek minősíteni. A minták alig több mint negyede felelt meg a vitamin- és ásványianyag-tartalom vizsgálata során.

A fogyasztóvédők szerint amennyiben a termékek összetétele nem felel meg az előírt, illetve vállalt követelményeknek a termékek fogyasztása, azok hasznossága megkérdőjelezhető, és a vásárlókat is megkárosítja.