Vilhelmina
12 °C
28 °C

Készül az új adócsomag

2005.05.21. 09:27
Veres János pénzügyminiszter külföldi újságírók előtt vázolta a tárca adóreformokkal kapcsolatos elképzeléseit. Kiderült, elbukták az eddigi tartalékokat a minisztériumok, a pénzügyi tárca 21 százalékos adókulcson gondolkodik. Az adóemelési tervek megvalósulása után Magyarország a térség teherlistájának élére ugrana.
A pénzügyminiszter szerint ismét kellemetlen helyzetbe kerülhet az ország, mert lassul a nemzeti össztermék növekedése - adta hírül a közrádió. Veres János elmondta, a Pénzügyminisztérium június elején felülvizsgálja a növekedési kilátásokat. A Reuters szerint a pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy a kormány, számos adóügyi javaslat között, 21 százalékos adókulcson is gondolkodik különféle adóügyi területeken, valamint vizsgálják a tárcánál az egységes személyi jövedelemadó kulcs bevezetésének lehetőségét is, de hozzátette: ez nem tűnik kivihetőnek politikai okokból és amiatt a hatás miatt, amelyet a jövedelmekre gyakorolhat, írta a Reuters.

Elbukott tartalékok

A Népszabadság szombati számában olvasható, hogy elbukták az eddigi tartalékokat a minisztériumok, nem költhető el sem az év eleji 160 milliárdos zárolás, sem a fejezeti kezelésű célelőirányzat tíz százaléka.

A tárca komolyabb bevételeket remél egy új adócsomagtól, mely a száz lépés adó- és járulékfizetői körét szélesítő intézkedés lenne, bár ezek jó része már csak a jövő évi büdzsére hatna. Mód van azonban arra is, hogy egyes adóváltozásokat már az idén bevezessenek, és ennek a költségvetés élvezze jótékony hatását. Ilyen lehetne az egységes adókulcs bevezetésének elkezdése: az áfakulcsok egységesítése.

Veres János a hírügynökségeknek arról beszélt, hogy a Pénzügyminisztérium - több más javaslat mellett - 21 százalékos adókulcson gondolkodik, a különféle adóügyi területeken. Az egységes kulcs gondolata már korábban is felmerült - ám akkor még 19-20 százalékosról volt szó. Az áfában a 21 százalékos kulcs bevétel- (és teher-) növelést is jelentene, a 15 százalékos adó emelése ekkor valószínűleg többet hozna, mint amennyit a 25 százalékos csökkentése elvisz.

A személyi jövedelemadóban az egységes, 21 százalékos kulcs szintén tehernövekedést jelentene - főleg az átlagos, vagy az az alatti jövedelműek körében, akiknél az adókulcs jelenleg 18 százalékos (illetve az alatti). Veres vélhetően ezért mondta azt, hogy itt az egységes kulcs bevezetése "politikai okból" nem tűnik kivitelezhetőnek: az MSZP-frakció bizton ellenezné a módosítást.

Teherlista-vezetők lehetünk

A 21 százalékos kulcs a nyereségadóban is emelést jelentene - a jelenlegi 16 százalék és az iparűzési adó együtt sem jelentenek ekkora terhet. A 21 százalékos általános kulccsal Magyarország a térség teherlistájának élére ugrana: Szlovákia 19 százalékos, Románia 16 százalékos általános adókulcsával szemben ez összehasonlíthatóan magasabb terhet jelentene – írja a Népszabadság.