Irén, Írisz
5 °C
15 °C

Semmi sem változott, Kóka mégis változást jelentett be

2007.06.28. 12:45
Az eddigi 30 perc helyett 15 perc késés után visszafizeti az Intercity járatok hely- és pótjegyeinek árát a MÁV - jelentették be tegnap. Vajon mi változott, ha eddig is 15 perc késés után fizettek? Ha semmi, akkor miért jelentették be a változást?

Július elsejétől az eddigi 30 perc helyett már 15 perc késés után visszafizeti az Intercity járatok hely- és pótjegyeinek árát a MÁV - jelentette be Kóka János gazdasági miniszter egy szerdai sajtótájékoztatón. Majdnem elhittük neki, hogy valami változik, de gyakran vonatozó kollégáink jelezték: eddig is 15 perc volt a határidő. Ezt meghaladó késésnél vissza lehetett kérni a jegyek árát.

Megkerestük a MÁV sajtóosztályát, hogy tisztázzuk a helyzetet, most 15 vagy 30 perc késés után kell fizetni a vasúti társaságnak. És ha eddig 15 perc volt, miért jelentették be, hogy július elsejétől 15 lesz? Megtudtuk, igazuk volt a gyanakvóknak. Eddig is ennyi volt a tűréshatár, semmi nem változott. További kérdésözönünket azzal vágták el, forduljunk a gazdasági tárcához, mégiscsak a miniszter volt az, aki bejelentett.

A minisztérium sajtóosztályán megértették a szóban feltett kérdést, de emailben is el kellett küldenünk azt. Egyrészt, hogy nyoma legyen, másrészt, hogy a legilletékesebb válaszolhasson rá.

Egy nap alatt kiderült, a 15 perces határidő eddig a MÁV belső szabályozásában rögzített, egyoldalú előírás volt, szemben a jogszabályban rögzített 30 perccel. Most a 15 perc bekerült a MÁV Start önálló üzletszabályzatába. Ezen kívül a vis maior eseményekre szűkült a visszatérítés alóli mentesség. A MÁV Start üzletszabályzata a vis maior eseteit is pontosan meghatározza.

Végül, hogy tejesen tiszta legyen a kép: továbbra sem fognak fizetni, ha a személy- és a gyorsvonatok késnek. Kóka János szerint ugyanis nem lehet "száz éve nem korszerűsített vonalakon, sok tízéves, leromlott állapotú vasúti kocsik mellett garanciát vállalni azoknak a menetidőknek a betartására, amit egyébként az utasok joggal várnának el".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!