Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Vasárnaptól drágul a négynapos matrica

2005.04.28. 14:52
Május elsejével 1120 forintról 1460 forintra emelkedik a négynapos matrica ára. A magasabb árak szeptember harmincig maradnak érvényben, utána ismét a mérsékeltebb díjat kell fizetni a matricákért.
A nyári turisztikai időszak kezdetével, május elsejétől a csak személyautókra vonatkozó négynapos autópálya-matrica ára 1120 forintról 1460 forintra emelkedik - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön Winkler-Virág András, az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. kommunikációs irodájának vezetője.

Rendelet írja elő

A díjszabás szezonális változásait egy többször módosított tavalyi GKM rendelet írja elő. A magasabb árak ez év szeptember 30-ig maradnak érvényben, utána ismét a mérsékeltebb díjat kell fizetni a matricákért.

Más országok és külföldi autópálya-társaságok gyakorlatához hasonlóan az autópályákat eseti jelleggel használók számára lehet előnyös - csak a D1-es kategóriában vásárolható - négynapos matricákat venni. A nyári hónapokban jelentősen emelkedik az autópályák forgalma, főként a Magyarországra látogató külföldiek miatt.

Ilyenkor drágább

A négynapos matricák szezonális díjemelésből származó többletbevétel egyrészt a megnövekedett forgalom okozta nagyobb üzemeltetési és fenntartási költségek fedezésére szolgál, másrészt ennek segítségével tartható fenn a turisztikai szezonon kívül érvényes kedvezményes árszint.

A tavalyi értékesítési tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyári hónapokban - különösen augusztusban - az utazók jelentősen több négynapos matricát vásároltak, így az árbevétel is jelentősen növekedett - közölte az irodavezető.

Tájékoztatott arról is, hogy a múlt évhez hasonlóan az autósok idén nyáron is a teljes magyarországi autópálya-hálózaton számíthatnak összevont ellenőrzési akciókra. Ezekben az érintett hatóságok (Autópálya Rendőrség, Közlekedési Felügyelet, a vámszervek, a katasztrófavédelem és az ÁAK Rt. mobil ellenőrző csoportjai) összehangoltan vesznek részt.