Judit
2 °C
7 °C

Versenyképes a magyar gazdaság

2004.09.14. 09:03
Az idén az első negyedévben megállt a bér alapú versenyképesség több éve tartó romlása Magyarországon. A termékegységre jutó bérköltség az előző két évben a gyors bérkiáramlás miatt folyamatosan emelkedett. Eközben a térségben más átrendeződések is megfigyelhetők.
Az idén az első negyedévben megállt a bér alapú versenyképesség-romlás Magyarországon: az egy termékegységre jutó bérköltség csökkenni kezdett. A jelenség mögött a bérdinamika mérséklődése és az ipari termelés meglódulása áll.

Kedvező jelenség

A jelenség mindenképpen kedvező, hiszen a mögöttünk álló három évben a kelet-közép-európai országok közül Magyarországon nőttek a leggyorsabban a reálbérek, eközben a GDP-bővülésben hazánk a középmezőnyben áll. A Financial Times (FT) minap megjelent cikke szerint az említett termékegységre jutó bérköltség (unit labour cost) szintén kiugróan alakult: a mutató az utóbbi két évben 17 százalékos versenyképesség-romlást jelzett.

A térségben egyébként nem csak a magyar versenyképességi folyamatokban találni kiugró elemeket. A lengyel gazdaság például arra hívja fel magára a figyelmet, hogy az elmúlt években - az alacsony bérdinamika miatt - a termékegységre jutó munkaerőköltség csökkent, és a következő években sem várható jelentős változás.

Új éllovas

Ennek oka többek között az lehet, hogy az állástalanok magas száma rányomja a bélyegét a munkapiaci erőviszonyokra - fejtegeti Kovács György, a Budapest Economist elemzője. Lengyelország - valószínűleg végérvényesen - elveszítette első pozícióját a legmagasabb bérek tekintetében, az új éllovas Csehország, melyet Szlovákia és hazánk holtversenyben követi - állapítja meg a FT.

A lengyel folyamatok egyfajta korrekciónak is felfoghatók, hiszen a termelékenységi adatok nem támasztották alá a magas bérköltségeket: a legnagyobb frissen csatlakozott EU-tag termelékenysége húsz százalékkal elmarad hazánkétól, és Szlovákia is jobb eredményeket mondhat magáénak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?