Sára, Márió
2 °C
6 °C

Leszakadunk az élbolytól

2004.05.05. 11:12
Magyarország versenyképessége drámaian csökkent az elmúlt négy évben. Az Egyesült Államok kínálja a legjobb gazdasági környezetet, az európai államok folyamatosan gyengülnek a világ többi részéhez képest.
Magyarország jelentősen visszaesett az IMD gazdaságkutató intézet legfrissebb versenyképességi világranglistáján. A cég évente készíti el jelentését, melyben több mint háromszáz szempontot figyelembe véve osztályozza hatvan ország gazdaságát, meghatározva, hogy mely állam rendelkezik a legversenyképesebb mutatókkal.

Leszakadunk

A kutatás figyelembe veszi a gazdasági teljesítményt, az állami és üzleti környezetet illetve az infrastruktúra fejlettségét. Mindent összevetve Magyarországnak, de Európának is kemény kritikát jelenthet a legújabb tájékoztató.

Míg hazánk 2000-ben még a világ huszonhetedik legversenyképesebb régiójának számított, addig 2004-ben már csak a negyvenkettedik. Bár a romlás folyamatos volt, legerőteljesebben az utolsó évben csökkent az ország vonzereje. Ugyanakkor a hasonló helyzetben lévő igazodási pont, Csehország a négy évvel ezelőtti pozíciójához képest négy helyet rontva jelenleg a negyvenharmadik a listán.

Távoli cél

A kelet-európai régióból Észtország áll a legelőkelőbb, harmincegyedik helyen, őket követik a szlovákok negyvenedik helyezésükkel, majd a Magyarország és Csehország után Románia következik az ötvennegyedik helyen. Lengyelország az ötvenhetedig, a listát pedig egy dél-amerikai állam, Venezuela zárja.

A világ legversenyképesebb gazdasága az IMD szerint hagyományosan az Egyesült Államok. Közvetlenül utána Szingapúr, Kanada és Ausztrália következik, Dánia az első, európai kontinensen található ország a hetedik, Írország a tizedik, Németország a huszonegyedik. Nagy-Britannia a huszonkettedik, Franciaország a harmincadik.

Érdekes, hogy miközben az Európai Unió egyik fő célkitűzése, a lisszaboni program célja, hogy a közösség 2010-re a világ legversenyképesebb régiójává váljon, addig az IMD jelentése arról számol be, hogy az európai államoknak egy-két kivételtől eltekintve folyamatosan romlott a versenyképessége az elmúlt négy évben. Ezzel szemben a távol-keleti régió folyamatosan erősödött 2000 óta.