Valér
4 °C
8 °C

Tőkeemelés a Wizz Airnél

2004.05.17. 14:35
Az szingapúri székhelyű, diszkont légitársaságként működő Tinger Airlinesban meghatározó tulajdonos Indigo LCC 20 millió euróval szállt be a Wizz Air-be.
Wizz Air, Európa új diszkont légitársasága és az amerikai Indigo Partners LLC, légiközlekedési befektetésekre létrehozott tőkealap pénteken megállapodott arról, hogy az Indigo Partners LLC 20 millió eurós tőkeemelést hajt végre a légitársaságnál. A tervek szerint további 20 millió eurós tőkebevonásra kerül sor európai befektetési alapok részéről.

Váradi József, a légitársaság vezérigazgatója szerint a tranzakció július végéig lezárulhat. Hangsúlyozta, hogy a társaságban egyetlen befektetési csoportnak sem lesz többségi részesedése, de a pontos arányokról - a megállapodások bizalmas voltára hivatkozva - nem beszélt. A Wizz Air elsődleges nyilvános részvénykibocsátását két-három éven belül tervezik

Az Indigo Partners LLC tőkebefektetési alapot 2002 végén hozták létre, légiközlekedési befektetések céljára. Vezetői Bill Franke és Steve Johnson légiipari befektetők és légiközlekedési szakértők, valamint David Bonderman texasi befektető. Az Indigo nemrégiben meghatározó részesedést szerzett Ázsia új, szingapúri székhelyű diszkont légitársaságában, a Tiger Airwaysben.

A vezérigazgató a Wizz Air által szállítandó utasok számát korábban évi kétmillióra becsülte, és már idénre sem várt veszteséget. A Wizz Air első repülőgépe szerdán száll majd fel Katowicéből. Az első budapesti járat június 24-én indul. Az egy útra szóló legolcsóbb jegy 990 forint, repülőtéri illetékkel 5-6 ezer forint között lesz, a legmagasabb ár pedig 50 ezer forint körül alakul majd.

A társaság Airbus 320-as repülőgépekkel közlekedik, hat géppel indulnak, az év végére a tervek szerint kilenc gépből álló flottával rendelkeznek majd. A gépeket jelenleg lízingelik, 2005-től azonban mérlegelik a gépvásárlás lehetőségét is. A tervek szerint 2005 végére húsz repülőgépük lesz. A Wizz Air kezdetben hetente 29 járatot indít Londonba, Barcelonába, Athénba, Rómába, Párizsba, Prágába és Katowicébe. A tervek szerint 2005 tavaszára a magánbefektetők tulajdonában lévő Wizz Air havi 250 ezer jegyet értékesít. A légitársaságnak bankhitele nincs, tőkéje a hétfőn bejelentett feltöltés előtt 6 millió euró volt.

A Wizz Air már a negyedik Magyarországra is repülő, de az első magyar tulajdonban lévő olcsó jegyű társaság. A Wiz Airt szeptemberben jegyezték be a brit cégjegyzékbe, majd leányvállalatokat alapítottak Magyarországon és Lengyelországban. A Wizz Air Hungary Kft. 97 százalékban a WIZZ Air Ltd. tulajdonában van, 3 százalékot pedig a Swing Management Co. birtokol.