Így spórolhat a pénzváltásnál és a fizetésnél a horvátországi nyaraláson

2022.05.05. 18:15

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.

Drasztikusan csökkent a járvány miatt az elmúlt években a horvátországi utazások száma, idén egyelőre kérdés, hogy mennyit sikerült ledolgozni a hátrányból. Az infláció és az árfolyamok miatt nagyobb költséggel érdemes számolni, mint mondjuk 2019-ben, de vannak megoldások arra, hogy az érintettek valamennyit faragjanak a kiadásokon.

A külföldön nyaraló magyarok körében a legkedveltebb célpont Horvátország, az Adria partja. A koronavírus-járvány miatt az utóbbi két évben nagyon visszaesett a horvát tengerpartra utazók száma. A járvány előtt, 2019-ben 1,1 millió utazás keretében 4,5 millió napot – vendégéjszakát – töltöttek honfitársaink dél-nyugati szomszédunknál. A számla pedig több mint 57 milliárd forintról szólt, vagyis ennyit költöttek a Horvátországba utazók 2019-ben. A pandémia miatt 2020-ban a kiutazások száma 400 ezerre csökkent, és 2021-ben is csak 548 ezer útról volt szó, azaz még bőven van mit ledolgozniuk az Adria szerelmeseinek – emlékeztetnek a money.hu szakértői.

Romló árfolyam, emelkedő árak

Bár a pandémia visszahúzódóban van, ami a nyaralási kedvet fokozhatja, a bizonytalanabbá vált gazdasági helyzet, a meredeken emelkedő hazai infláció miatt egyelőre kérdés, hogy idén hányan veszik az irányt a horvát és dalmát tengerpart felé. Akik így tesznek, azoknak a már említett áremelkedés miatt a korábbi évekhez képest nagyobb utazási büdzsével érdemes készülniük az útra. Egyrészt az élelmiszerárak nemcsak Magyarországon, hanem világszerte, így Horvátországban is emelkednek. Márciusban 7,3 százalékos volt a tizenkét hónapra „visszatekintő” horvátországi infláció, ezen belül az élelmiszereknél közel 11 százalékos áremelkedést mért a zágrábi statisztikai hivatal.

Emellett az árfolyamok miatt is nagyobb kiadással lehet számolni.

2019 nyarán 43-45 forintba került egy horvát kuna, idén május elején ugyanakkor már 50 forintnál is többet kérnek egy kunáért, a váltóhelyeken 52 forint körül van az átlagos váltási árfolyam. Persze nyárig az árfolyamok még változhatnak, ám a trendek egyértelműen a drágább nyaralás irányába mutatnak.

Még a pénzfelvétel is olcsóbb lehet bankkártyával

A járvány alatt a magyarok többsége megszokta és megszerette a bankkártyát. A plasztik és a mobilfizetés kényelméről és biztonságáról a nyaralás során sem kell lemondani, mert a kártyát Horvátországban a legtöbb helyen elfogadják. Fontos ugyanakkor tudni, hogy míg Magyarországon jogszabályok tiltják, Horvátországban a kereskedők elutasíthatják a kis összegű kártyás fizetést, vagy extra díjat (surcharge) számolhatnak fel rá – emlékeztetnek a money.hu szakértői. Szerencsére ez nem gyakori, jellemzően a kisebb boltokban fordul elő.

Persze megtörténhet, hogy mégis készpénzre van szükség, akkor azonban résen kell lenni. Sokan a magas ATM-es készpénzfelvételi költségek miatt esküsznek az itthoni pénzváltásra, pedig kis körültekintéssel számottevően csökkenthető a külföldi, így a horvátországi ATM-használat is. A money.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet:

több bank is ajánl kedvezményes készpénzfelvételt külföldön.

Ezek döntő részben ahhoz kapcsolódnak, hogy a magyar bankok egy-egy bankcsoport részei, ahol a bankcsoport ügyfelei kedvezményes, akár hazai pénzfelvételi díjak mellett juthatnak pénzhez. Ezzel a lehetőséggel élhetnek a CIB, az Erste, az OTP és az Unicredit hazai ügyfelei, hiszen mindegyik banknak van horvát leánybankja.

A jelenleg elérhető ajánlatok közül a legolcsóbb megoldást a CIB kínálja, amelynek Visa Inspire kártyájával az anyacég, az IntesaSanpaolo hálózatában díjmentesen tudunk külföldön is pénzt felvenni. Bankfüggetlen ajánlatként pedig a Gránit Bank Platinum MasterCard kártyáját lehet ajánlani, amellyel bármely külföldi bankautomatából havonta két alkalommal díjmentes a készpénzfelvétel a kártyára beállított ATM-limit erejéig. Fontos ugyanakkor előzetesen tájékozódni, mert a kedvezményes ajánlatok bankkártyánként és számlacsomagonként is eltérhetnek.

A bank tehát nem számít fel érte külön díjat, de ettől természetesen az adott külföldi ATM-üzemeltetők még kérhetnek díjat a külföldi bankkártya használatért, igaz, erről a pénzfelvétel előtt tájékoztatniuk is kell az ATM monitorján.

Fájdalom, de a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével külföldön nem élhetünk.

Kunában fizessünk

A kártyás vásárlás összegét ugyanúgy befolyásolja az árfolyam, e téren pedig a money.hu szakértői szerint érdemes óvatosnak lenni. Amennyiben a kártyaelfogadó terminál felkínálja a lehetőséget, hogy forintban is lehet fizetni, érdemes a kunában fizetést választani. A forintban történő fizetésnél használt dinamikus valutaváltás (Dynamic Currency Conversion, DCC) szolgáltatásnál ugyanis a terminált működtető bank árfolyamát kapjuk, ami rosszabb, mint a saját bankunk és a kártyatársaság váltási árfolyama, mivel a kinti bank már eleve olyan árfolyammal számol, amely neki kellő fedezetet nyújt az „egzotikus” valuta, a magyar forint visszaváltására.