Pénzügyi pánik, gazdasági válság

2009.02.02. 17:01
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az elmúlt napokhoz képest viszonylag nyugodtan telt a forint napja. Az euróval szemben a 297-es szint környékén mozgott az árfolyam.
  • Délután a meglepetésre kedvező amerikai makroadat hatására kilőtt a BUX. A nap nagy részében mínuszban levő részvényindex nap végére közel 2 százalékos emelkedéssel zárt. A nagyobb részvények mind drágultak, kivéve az MTelekom-papírokat.
  • Az amerikai ISM intézet feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe a várt csökkenéssel szemben emelkedést jelezett januárban. A meglepően jó adatok hátterében az állhat, hogy az új megrendelések és a termelés alakulásával kapcsolatos alindex értéke is jóval magasabb, mint egy hónappal korábban. A januári felpattanás ellenére az ISM-index három hónapja a kritikus értéknek számító 42 pont alatt tartózkodik, ami az intézet módszertana szerint a gazdaság recessziójára utal. A Natonal Bureau of Economic Research és a pénteki GDP adatok ismeretében azonban egyáltalán nem meglepő, a kérdés inkább az, hogy meddig tart és milyen további áldozatokat szed a válság. (Portfolio.hu)
  • Francois Fillon francia miniszterelnök nyilvánosságra hozta annak az ezer beruházásnak a listáját, amelyet kormánya a korábban már bejelentett 26 milliárd eurós gazdaságélénkítő programból támogat a munkahelyek megőrzése érdekében. Nicolas Sarkozy államfő december elején jelentette be a 26 milliárd eurós tervet, országa ingadozó gazdaságának élénkítésére. A beruházásokat akarják ösztönözni, nem pedig a fogyasztást közvetlenül támogatni. A 26 milliárd euró valójában kétfajta finanszírozást foglal magába: 11 milliárd eurót olyan vállalkozások kapnak meg sürgősséggel, amelyeknek az állam egyébként is tartozott, de a cégek likviditási problémáira tekintettel az adósságot, például az áfa-visszatérítéseket a tervezettnél gyorsabban fizeti ki. A közvetlen új állami befektetések összege 15 milliárd euróra rúg. Ennek nagy része olyan előrehozott beruházásokra vonatkozik, amelyek már a program összeállítása előtt is tervbe voltak véve, de eredetileg 2009-ben még nem indította volna el őket a kormányzat. (MTI)
  • A CNBC értesülései szerint a várakozásokkal ellentétben Obama kormánya a hét folyamán még nem jelent be újabb lépéseket a pénzügyi szektor megsegítésére. A "rossz bank" megalakítása egyelőre még várat magára, talán a jövő héten körvonalazódhat az elképzelés, helyette a Wall Street-i fizetésekkel és bónuszokkal kapcsolatban tervez intézkedéseket, amelyeket a múlt hét folyamán erősen bírált. (Portfolio.hu)
  • Folytatódott januárban a feldolgozóipar októberben kezdődött visszaesése, a Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított 38,6 százalékos értéke a legalacsonyabb 1995 szeptembere óta - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn. A mutató 50 pont alatt zsugorodást vetít előre. A januári adat 2,2 százalékkal marad el a decemberitől.
  • A már eddig bejelentett 586 milliárd dollár értékű csomag mellett Kína kész újabb intézkedések meghozatalára a gazdaság élénkítése érdekében - nyilatkozta Wen Jiabao miniszterelnök a Financial Times-nak. (Portfolio.hu)
  • 297 körül mozog a forint euróval szembeni árfolyama, azaz bő két egységnyit erősödött a hazai valuta a reggeli szintjéhez képest.
  • Árfolyamértéken 26,5 milliárd forintnak megfelelő alaptőke-emeléssel járul hozzá a BayernLB ahhoz, hogy kelet-közép-európai hídfőállása, az MKB Bank a hektikusan alakuló piaci körülmények között is elérje a számára kijelölt stratégiai célkitűzéseket. (Portfolio.hu)
  • A 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomagért cserébe hitelezési aktivitásuk növelését kérheti Barack Obama az amerikai bankoktól - írja a Bloomberg kormányközeli forrásokra hivatkozva. Valószínűleg nem ez lesz az egyedüli változás, a hírek szerint a kiutalt összegek felhasználására vonatkozó szabályokat is jelentősen szigorítják majd. A TARP néven ismertté vált pénzügyi mentőcsomagot érő kritikák miatt a következő hetekben stratégiai szintű változásokat jelenthet be Obama. A kritikusok szerint a pénzügyi mentőcsomag nem oldotta a bankrendszer problémáit, arról nem is beszélve, hogy az összeg egy részét a Wall Streeren dolgozó bankárok kapták meg bónusz formájában. Éppen ezért a kormányzattól kapott dollár milliárdok felhasználását is szigorúbb szabályokhoz köthetik, a megkötések előreláthatólag nem csak a bónuszok, hanem az osztalékok kifizetését is érinti. (Portfolio.hu)
  • A felülvizsgált adatok szerint januárban 34,4 pontra emelkedett az eurózóna feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe a decemberi 33,9 pontról, ami továbbra is szomorú gazdasági kilátásokat jelent a 16 tagú övezetnek. Az adat minimálisan ugyan, de rosszabb az előzetes várakozásoknál. Bár némi javulást mutat a feldolgozóipari konjunktúra alakulását jelző beszerzési menedzser index, a gazdasági kilátások továbbra is komorak az eurózónában. Az index 50 pont alatti értéke a feldolgozóipari tevékenységek visszaesésére utal. (Portfolio.hu)
  • Egy százalékot meghaladó veszteségen álltak a vezető nyugat-európai tőzsdék a kereskedés kezdetén. A londoni FTSE100 index 1,2 százalékos gyengüléssel 4096 ponton, a frankfurti DAX30 mutató 1,4 százalékos csökkenéssel 4253 ponton volt. A megfigyelők szerint a kezdeti gyengülés oka az amerikai vállalati eredményekkel kapcsolatos befektetői borúlátás. (MTI)
  • 0,2 százalékos eséssel nyitott a BUX, amely rövid ideig pluszba kapaszkodott, ám amilyen gyorsan lendült át a nullán felfele, olyan gyorsan tért vissza a csökkenést jelző tartományba. Nyitás után bő egy órával fél százalékos mínuszt mutat a részvényindex. Leginkább az OTP-papírokat adják, 2,5 százalékos esést szenvedtek el a bankrészvények, 2270 forintot érnek.
  • 299-300 között mozog a forint euróval szembeni árfolyama.
  • cikkünk a témában:

    Tömeges elbocsátások Egerben

    Két cég összesen 160 fő elbocsátását jelentette be. Az autóipart különösen megviselő gazdasági válság hatásai elérték a ZF Hungáriát is. A cég a megrendelések drasztikus visszaesése miatt a termelés visszafogására kényszerül. a kényszerű takarékosság létszámcsökkentést is követel. A ZF Hungária 130, a ZF Lenksysteme 30 dolgozótól kényszerül megválni. Az elbocsátás elsősorban a határozott idejű szerződéssel foglalkoztatottakat érinti. Mindezeken túl a ZF Hungáriánál négynapos munkahetet vezetnek be, úgy, hogy az ötödik napra 50 százalékos juttatást fizet a cég a dolgozóinak.
  • A Honda, a második számú japán autógyár adózott eredménye az üzleti éve decemberrel zárult harmadik negyedében 20,24 milliárd jen volt. Ez ugyan kissé meghaladta az elemzői előrejelzések 19,75 milliárd jenes átlagát, azonban mindössze tizede volt az egy évvel korábbi 200 milliárd jennek. A helyzet gyorsan rosszabbodott az év során: a tavalyi első kilenc hónapban a Honda adózott eredménye 323,17 milliárd jen volt, 43,8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 574,61 milliárdnál. A bevétel 8,23 billió jenre apadt 8,95 billióhoz képest, közölték a Hondánál pénteken. (MTI)
  • A tokiói értéktőzsde fő mutatója pénteken meredek lejtőn haladt, erősen ledolgozva a heti nyereségből. A nemzetközi kockázatkerülés miatt erősödő jen elvette a befektetők kedvét a nagy exportőrök részvényeitől. A piacnak nem használtak a pénteken megjelent adatok a japán ipari termelés decemberi rekord ütemű, 9,6 százalékos csökkenéséről. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 257,19 pontos, 3,12 százalékos veszteséggel 7994,05 ponton zárt. (MTI)
  • Veszteséggel, közel napi mélyponton zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók csütörtökön. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 3,2 százalék (50,50 pont) csökkenéssel 1507,84 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8149,01 ponton zárt 2,7 százalék (226,44 pont) hanyatlással. Az alaphangulatot egyebek között a legnagyobb, tőzsdén jegyzett amerikai lakás- és autóbiztosító, az Allstate kedvezőtlen adata, valamint több, csalódást keltő makrogazdasági szám alapozta meg. Az Egyesült Államokban a múlt héten a munkanélküli segélyért folyamodók száma elérte a 4,78 milliót. 1967 óta nem regisztráltak ilyen nagy számú igénylőt. Az újonnan jelentkezők száma a múlt héten 3 ezerrel nőtt. Az amerikai gazdaság rossz helyzetét tükröző további adatot is kiadott a kormányzat csütörtökön: a tartós cikkek megrendelései decemberben 2,6 százalékkal visszaestek az előző hónaphoz képest. A mutató már az ötödik egymást követő hónapban hanyatlott. Csütörtöki adat az is, hogy decemberben 14,7 százalékkal csökkentek az új lakóingatlan-eladások az előző hónaphoz képest. 15 éve nem jegyeztek fel ilyen jelentős havi visszaesést. Tavaly egész évben 482 ezer új lakás kelt el az Egyesült Államokban, 1982 óta a legkevesebb. Gyengült a DJIA indexében szereplő Exxon Mobil cég árfolyama, miután a Goldman Sachs levette a vásárlásra ajánlott cégek listájáról. Befolyásolta a befektetőket Barack Obama amerikai elnök 825 milliárd dolláros gazdaságélénkítő tervének a bizonytalan jövője is. A tervet szerdán ugyan jóváhagyta a képviselőház, de minden republikánus párti képviselő - aki leadta a szavazatát - ellene foglalt állást. A szenátus elé a jövő héten kerül a terv. Csökkent a Ford Motor részvényára, miután a járműgyártó a vártnál nagyobb negyedéves veszteséget jelentett. Közölte ugyanakkor, hogy nem kíván állami támogatást kérni, mivel elegendő pénzforrással rendelkezik. A Nasdaq legnagyobb vesztese a Qualcomm volt, miután visszavett idei bevétel várakozásán arra hivatkozva, hogy gyenge a kereslet a maroktelefonokban alkalmazott chipek iránt. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti ára 72 centtel 41,44 dollárra süllyedt a New York-i árupiacon (NYMEX) márciusra. Röviddel tőzsdezárás előtt New Yorkban az euró 1,2954 dollárra gyengült a szerda késő esti 1,3149 dollárról (-1,48 százalék). A dollár 89,84 jenre csökkent az előző napi 90,31 jenről (-0,52 százalék). Az euró 291,00 forintot ért az egy nappal korábbi 285,08 forint után (+2,08 százalék). A dollár 224,62 forinton volt a szerdai 216,19 forintot követően (+3,90 százalék). Az euró 1,01 százalékkal 27,668 cseh koronára erősödött. Az euró 1,15 százalékkal 4,3910 zlotyra emelkedett. New Yorkban az arany ára unciánként a legközelebbi, februári határidőre 16,90 dollárral 905,10 dollárra erősödött. (MTI)
  • Már reggel óta nem a feltörekvő európai devizáknak állt a zászló, aztán egy délutáni svájci jegybankelnöki nyilatkozat és egy nagyon gyenge amerikai ingatlanpiaci jelentés összességében csaknem történelmi mélypontra lökte a forintot az euróval szemben. A svájci jegybank elnökének 4 óra előtti nyilatkozata jelentős frankerősödést okozott az euróval szemben, mert a jegybankár enyhítette azon félelmeket, hogy frankgyengítő beavatkozásra készülnének a svájci exportőrök megsegítése érdekében. Az EURHUF jegyzések a reggeli 286-287-ről kora délutánig 288 körülre emelkedtek, majd röviddel 4 óra után további bő 2 egységgel araszoltak felfelé. Napi mélypontját 291 közelében érte el. (Portfolio)
  • A szerb központi bank csütörtökön 16,5 százalékos változatlanul hagyta alapkamatát, és a várakozásokkal ellentétben a tartalékrátát érintő likviditásbővítő intézkedést sem hozott. A monetáris testület döntéséről kiadott közlemény szerint a gazdasági helyzet elemzése késztette a bankok a kamat, a kéthetes repo változatlanul hagyására. A bank utoljára január 22-én csökkentett kamatot, akkor 125 bázisponttal. A piac és az elemzők egyöntetűen azt várták, hogy a jegybank most a banki kötelező tartalékráta módosításával növeli a kereskedelmi banki likviditást, ezzel támogatva a kormány gazdaságösztönző csomagtervének végrehajtását. (MTI)
  • Rekord alacsony szintre süllyedt januárban az euróövezet gazdasági hangulatindexe, miközben a háztartások és a gazdasági szereplők körében csökkentek az inflációs várakozások. Az Európai Bizottság által kiadottak szerint az átfogó hangulatindex 68,9 pontra - a mutató jegyzésének kezdete, 1985 óta a legalacsonyabbra - csökkent a decemberi, felülvizsgált 70,4 pontról. A hangulat további romlása az Európai Központi Bank újab kamatcsökkentésével kapcsolatos várakozásokat erősíti. Az eurózóna 16 országának gazdasági hangulatmutatóját az elemzők 65,8 pontra vártaák januárban. Ugyanakkor az inflációs várakozások - a gazdasági lassulás természetes velejárójaként - ugyancsak csökkentek, a háztartások és a gazdasági szereplők egyaránt az áremelkedés ütemének lassulására számítanak. (MTI)
  • A lengyel gazdaság 4,8 százalékkal növekedett tavaly az egy évvel korábbi szinthez képest, sokkal kisebb tempóban bővült, mint a 2007 évi 6,7 százalékos növekedés - jelentette be csütörtökön a varsói statisztikai hivatal. A beruházások 7,9 százalékkal, a hazai kereslet 4,8 százalékkal, a háztartások fogyasztása 5,4 százalékkal bővült 2008-ban. A növekedési ütemben fordulat a múlt év negyedik negyedében állt be, ekkor a GDP az előző negyedhez képest visszaesett, a befektetések pedig 2-4 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbi szinttől - mondják a szakértők, akik e trend folytatódását és azt várják, hogy a lengyel gazdaság - két negyedév visszaesése alapján - recesszióba juthat. A várakozások szerint 2009 egészében a gazdaság 2,0 százalékkal bővült, de számos elemző szerint a növekedési ütem még ennél is lassúbb lehet a lengyel termékek iránti lanyha exportkereslet és a mérsékelt hazai fogyasztói kereslet miatt. (MTI)
  • Csütörtök reggel a nyugat-európai részvénypiacok mintegy 0,8 százalékos csökkenéssel kezdtek. A hét elején elért növekedés után a befektetők profitrealizáló eladásokba fogtak, emiatt estek a tőzsdeindexek. A tőzsdéken az előző három napos felfelé ívelés után főként a bankok és a bányaipari cégek jegyzése csökkent. A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 1 százalékos csökkenéssel 802,46 pontra süllyedt a nyitás után. A bankok közül a HSBC , a BNP Paribas, az UBS és a Banco Santander 2,6-5,4 százalékkal csökkent. A The Wall Street Journal bennfentesekre hivatkozva azt írja, hogy az amerikai kormány illetékesei további 1-2 ezer milliárd dollárnyi banki mentőcsomag kidolgozását tervezik. A szakértők bátorító jelnek értékelik, hogy Barack Obama elnök 825 milliárd dolláros ösztönző csomagját az erősen megosztott képviselőház 244 szavazattal 188 ellenében elfogadta, de a csomag "önmagában nem old meg semmit"- értékelte az egyik befektetői cég, a Seven Investment Management vezetője. A bányaipari papírok a réz 2,2 százalékos áresése miatt is nyomás alá kerültek: az Xstrata 11,6 százalékot esett, miután 5,9 milliárd dolláros, erősen diszkontált árú részvénykibocsátást jelentett be. Az Anglo American, az Antofagasta, a BHP Billiton, az Eurasian Natural Resources Corporation és a Rio Tinto 3-5,6 százalékkal esett. A Brent a nyitáskor hordónként 44,70 dollár volt, 20 centtel olcsóbb a szerdai zárónál. A WTI hordónként 41,84 dollárra csökkent, 32 centes esés után.
  • Januárban 387 ezer fővel nőtt a munkanélküliek száma Németországban az előző hónaphoz képest, 3 millió 489 ezerre. Ez a szám azonban még mindig 170 ezerrel kisebb, mint egy évvel korábban, tavaly januárban volt - hozta nyilvánosságra csütörtökön a német munkaügyi hivatal. A munkanélküliségi ráta ezzel az idei év első hónapjában 0,9 százalékponttal, 8,3 százalékra emelkedett. Egy évvel korábban 8,7 százalék volt. Közel három éve a legrosszabb volt a helyzet tavaly decemberben a német munkaerőpiacon, és az idén további romlás várható a munkaügyi hivatal szerint. A tavalyi év utolsó hónapjában a munkanélküliség 34 hónapja először nőtt a romló világgazdasági körülmények miatt, előtte folyamatosan csökkent az erőteljes gazdasági növekedésnek köszönhetően. A recesszió ellenére novemberben még rekordot döntött Németországban a foglalkoztatottak száma, és elérte a 40,83 milliót. Gazdasági elemzők szerint az idén 540 ezerrel nőhet az állástalanok száma, és emiatt 40 millió alá csökkenhet a foglalkoztatás. (MTI)
  • Kisebb árfolyammozgás jellemezte kora délelőtt a forintot, az euró ára reggel ugyan 285,50 körüli szintekről indult, de gyorsan a 286-287 közötti sávba emelkedett, melyből csak rövid időre emelkedett 287 fölé.
  • 12 006,44 ponton nyitott csütörtökön a BUX, ez a szerdai záró értékéhez képest 0,68 százalékos erősödést jelentett, de rövidesen már mínuszba fordult az index. 11 órára kereken 1 százalékot esett a tőzsde, 11 803 ponton állt. Az OTP 2,3 százalékkal 2440 forintra, a Mol 0,5 százalékkal 9350 forintra gyengült.
  • A Sony japán elektronikai konszern adózott eredménye a decembert megelőző három hónapban 94,8 százalékkal 10,4 milliárd jenre (88 millió euró) csökkent - jelentette be a társaság csütörtökön. Tavaly a Sony még 236,2 milliárd jenes adózott eredményt könyvelhetett el. A Toshiba, amely a memórialapkák egyik vezető gyártója, szintén arra számít, hogy működési eredményét 280 milliárd jenes veszteséggel zárja majd márciusban, szemben a korábban várt 150 milliárd jenes többlettel. (MTI)
  • A tokiói értéktőzsde fő mutatója csütörtökön emelkedően zárt annak hatására, hogy főként a bankok, köztük a Sumitomo Mitsui Financial Group is erősödtek. Bizalmat keltett a piacon az amerikai konjunktúracsomag. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója csütörtökön 144,95 pontos, azaz 1,8 százalékos erősödéssel 8251,24 ponton végzett. Az index már a harmadik napja folyamatosan javult. (MTI)
  • A közép-európai piacokon a lengyelországi múlt évi GDP adat közlése, illetve a magyarországi rendkívüli parlamenti ülés kelt figyelmet. A Dow Jones hírügynökség értékelése szerint a pénzpiacok és az elemzők kétkedéssel fogadják a magyar kormány adózási-és támogatási rendszer átalakítását célzó terveit. A forint árfolyama várhatóan erősen ingadozik majd az alacsony fokú piaci likviditás miatt. Nem kizárt a napi, euróhoz viszonyított 10 forintnyi ingadozás sem. A forint szerdán későn a 286,10-55/euró szinten állt, a nap folyamán 283,80-287,25 között mozgott az árfolyama. (MTI)
  • Hullámzás után valamivel erősebb pozícióban zárt szerdán a forint a bankközi devizapiacon. Budapesten szerda délután fél ötkor 286,20/60 forint volt az euró árfolyama, ami egy árnyalattal erősebb forintot jelent, mint a keddi 286,60/80-as érték. A nemzetközi kereskedelemben 286 forint környékén állt a jegyzés az európai nyitás előtt, szerda délelőtt egészen 283,80-ig lengett ki az inga, majd az árfolyam gyorsan elérte a 287,25-ös magasságot, délután megint születtek 285 forint alatti kötések is, innen tért vissza az árfolyam 286 forint fölé. (MTI)