Pénzügyi pánik, gazdasági válság

2009.01.28. 17:55
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 267,06 pontos, 2,29 százalékos emelkedéssel, 11 925,42 ponton zárt szerdán. A Mol 250 forinttal, 2,73 százalékkal 9400 forintra erősödött, 1,8 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 157 forinttal, 6,71 százalékkal 2497 forintra nőtt, forgalmuk 8,8 milliárd forintot tett ki. (MTI)
  • A Lengyel Nemzeti Bank a jövő hónapban várhatón folytatja a kamatcsökkentést. - Igen nagy a valószínűsége, hogy februárban is lesz kamatcsökkentés - mondta a lengyel jegybank kamatdöntő pénzügypolitikai tanácsának tagja, Jan Czekaj szerdán a TVN CNBC tévének nyilatkozva. Előzőleg, kedden a Lengyel Nemzeti Bank háromnegyed százalékponttal csökkentette alapkamatát, 4,25 százalékra. A csökkentés meghaladta az elemzői várakozásokat. Az elemzők csak fél százalékpontos csökkentést valószínűsítettek, úgy vélvén, hogy a zlotyi utóbbi időben gyors piaci leértékelődése óvatosságra késztetheti a központi bankot. (MTI)
  • Miután múlt héten jelentősen kiszélesítette, és egyértelműsítette a rubel devizakosárral szembeni kereskedési sávját (26-41) az orosz jegybank, de a tőkekivonási hullám nem állt meg Oroszországból, ma reggel új mélypontra esett az orosz fizetőeszköz. Mivel a gyenge sávszéltől még távol áll a rubel (6,5 százalékra), a jegybank egyelőre nem avatkozott be védelme érdekében. A rubel 55 százalékban dollárt, 45 százalékban eurót tartalmazó devizakosárral szemben ma reggel mintegy másfél százalékkal 38,3-ig gyengült, ami a devizakosár 2007 tavaszi létrehozása óta a leggyengébb rubel árfolyamot jelenti. (Portfolio)
  • Közel száz dolgozótól válik meg februártól a Videoton - írta szerdán a Somogyi Hírlap. Gerber András, az 1300 dolgozót foglalkoztató kaposvári vállalat igazgatója a megyei napilapnak nyilatkozva elmondta: a válság miatt kevesebb megrendeléshez jutott a vállalat, ennek következménye a leépítés, amely zömében fizikai dolgozókat sújt. Elsősorban azoktól válnak meg, akiknek lejár a határozott időre szóló munkaszerződésük. A cégvezető közölte: ha tovább csökken a megrendelés, újabb munkásoktól válhatnak meg. Azt sem zárta ki, hogy áttérnek a négynapos munkahétre. A kaposvári nagyvállalat havi bevétele tavaly közel egymilliárd forint volt, ez most több száz millióval kisebb. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Felhúzták a bankok a New York-i tõzsdét

    A Dow emelkedését a pénzügyi papírok okozták, a Nasdaq a Texas Instruments leépítését díjazta.
  • Erősen visszafogta a kelet-európai országok idei növekedésére vonatkozó várakozásait az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) legfrissebb növekedési előrejelzésében: a korábbi 2,5 százalék helyett már csak átlagosan 0,1 százalékos GDP-többletet vár a térségben. Magyarországra vonatkozóan 2 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít erre az évre, és a hazai össztermék csökkenését várja Ukrajnában, a balti államokban és Törökországban is. (MTI)
  • Nap elején még a 283-as forintot is megközelítette az euró ára, ám kora délután 288 fölé gyengült a hazai valuta. Öt óra tájban 286,70 forint/euró körül jár a kurzus.
  • A Conference Board által számított fogyasztói bizalmi index januári értékei szerint minden eddiginél pesszimistábbak az amerikai fogyasztók. Egyetlen hónap alatt 0,9 ponttal 37,7 pontra zuhant a mutató, míg a piac 38 pont körüli értékre számított. Valószínűleg az elbocsátási hullám intenzívebbé válásával indokolható az, hogy az amerikai fogyasztók jelenlegi helyzetüket rosszabbul ítélik meg, mint egy hónappal korábban. A várakozások romlását szintén a munkaerőpiaci folyamatok gyengülése magyarázhatja, egyre többen tartanak ugyanis attól, hogy a következő hónapokban elvesztik állásukat. A tegnap jelentő tőzsdei cégek összesen 75 ezer munkahely megszűntetését tervezik a közeljövőben. (Portfolio.hu)
  • A kereskedés végén érte el napi legmélyebb pontját a BUX, 2,3 százalékos esést szenvedett el a részvényindex. A nagyobb részvények közül az MTelekom emelkedni tudott, igaz, csak minimálisan, legnagyobbat a nagyobb papírok közül a Mol esett, 4,5 százalékkal lett olcsóbb.
  • Ismét kamatot vágott a lengyel jegybank, ezúttal 75 bázisponttal 4,25%-ra csökkentve irányadó kamatrátáját. A döntés 25 bázisponttal felülmúlja a piaci várakozások többségét, bár egyes elemzők ezt a döntést várták. (Portfolio.hu)
  • Negatív rekordot döntött kedden a szerb valuta: a nemzeti bank hivatalos középárfolyama szerint 1 euró 95,6565 dinárt ért. Egy euró a múlt év augusztusában még csak 75,75 dinárt ért. A szerb valuta leértékelődése egyébként beleillik a közép-kelet-európai régió valutáinak tavaly ősz óta tartó leértékelődésébe.
  • Franciaország hétfői bejelentését követően kedden a német kormány is úgy nyilatkozott, hogy állami garanciával támogatja a nehéz helyzetben levő Airbus eladásait. A francia állam 5 milliárd euróval kívánja támogatni az Airbus nyugat-európai repülőgépgyártó megrendeléseit, mivel a járműiparhoz hasonlóan a polgári repülőgépgyártást is hitelválság fenyegeti. (MTI)
  • Az orosz kormány azt tervezi, hogy 900 milliárd rubel (27,4 milliárd dollár) tőkeinjekcióban részesíti a kereskedelmi bankokat a gazdasági válság miatt. A támogatás döntő részét az államilag ellenőrzött hitelintézetek kapják - közölték orosz kormányzati források. A legnagyobb orosz hitelnyújtó, a Sberbank várhatóan 500 milliárd rubel kormányzati kölcsönhöz jut - mondta el a egyik forrás a Reutersnak, és erről állítólag már döntött a kormány válságellenes bizottsága. Az egyik kormányzati forrás szerint a második legnagyobb orosz bank, a VTB 200 milliárd rubelhez juthat a mentőcsomag révén. (MTI)
  • Pályázati támogatással megmenekülhet a bezárástól az angol érdekeltségű vásárosnaményi Berwin Ruhagyár - jelentette be Legény Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője a párt szabolcsi szervezetének nyíregyházi sajtótájékoztatóján. A beregi térség legnagyobb, 600 dolgozót foglalkoztató üzeme egy komplex csomag keretében több száz millió forint bér- és járuléktámogatást kaphat a gazdasági válság hatásainak csökkentésére, valamint a képzéshez is forrást biztosítanak. (MTI)
  • 1,5%-os visszaesést mutat a negyedik negyedéves litván GDP éves alapon számolva. Az előzetes adat teljes mértékben megfelel a várakozásoknak, és arra utal, hogy a balti országnak elhúzódó recesszióra kell felkészülnie. (Portfolio.hu)
  • A japán kormány mintegy 1000 milliárd jent (8,5 milliárd euró) elérő pénzügyi támogatással segíti ki a válság által sújtott vállaltokat. Az állami tulajdonban lévő bankok a jövőben részesedést szerezhetnek a megtámogatott cégekben - jelentette be kedden a japán kormány. A tőkeinjekció révén elsősorban a kis-és a közepes mérető cégeken akarnak segíteni, elejét venni a fenyegető csőd-és létszámleépítési hullámnak. A kis-és a közepes méretű vállalatok foglalkoztatják a japán munkavállalók 70 százalékát. E vállalati körben decemberben a csődök száma az egy évvel korábbihoz képest egyenegyedével nőtt. A japán parlament demcemberben már elfogadott egy 2000 milliárd jenes, a bankszektor támogatását célzó tervet. (MTI)
  • A várakozásokkal közel megegyező, kicsivel jobb lett az üzleti bizalmat kifejező IFO-index Németországban. A 81,3-as várakozásokhoz képest kicsit magasabb, 83,0 lett az üzleti bizalom index. Decemberben a mutató 82,6 ponton állt, a kismértékű csökkenés helyett tehát kis emelkedés következett be. Az adat hatására az euró erősödni kezdett a dollárral szemben, és a forint is megérezte az adatot, jelenleg 284 alatt van az euróval szembeni árfolyam. (Portfolio.hu)
  • Míg néhány hónapja csak kis valószínűségű lehetőségként merült fel, hogy idén deficites lesz az orosz költségvetés, addig mostanra a válság miatt ez egyenesen elkerülhetetlen. Az egyik orosz lap ma reggeli értesülése mindenesetre mellbevágó mértékű, a GDP 7-7,6%-át kitevő deficittervről szól orosz pénzügyminisztériumi forrásokra hivatkozva. Ehhez érdemes azt is figyelembe venni, hogy 2008-ban még 5%-os többletről beszélhettünk az orosz büdzsé vonatkozásában. (Portfolio.hu)
  • Úgy tűnik nem hogy nem enyhül, de még súlyosbodik is a járműipar helyzete. A gyártók ugyanúgy alig kapnak megrendelést, mint a tavalyi év végén. Emlékezetes, hogy december elején Európa járműgyártóinak tetemes része egy teljes hónapra leállította termelését, a karácsonyi leállás már december közepén elkezdődött és csak január közepén indult újra. Ám alig telt el néhány nap azóta, hogy számos helyen újraindult a termelés, máris jönnek az újabb bejelentések a leállásokról. A német MAN tegnap azt jelentette be, hogy havi két hetet dolgoznak majd a gyáraiban a munkások az idei első félévben, miközben az orosz Kamaz sem szolgált jó hírekkel. Személyautó fronton az Audi és a Dacia jelentett be újabb leállást, pedig a termelés sokhelyütt még alig indult újra. A Fiat vezérigazgatója, Sergio Marchionne mindeközben kijelentette, hogy kormányzati segítség nélkül 60 ezer ember állása szűnhet meg az olasz autóiparban. A menedzser szerint nemcsak cége van veszélyben, de az egész ágazat is. Ismeretes, hogy a Fiat napokkal ezelőtt jelentette be, hogy 35%-ot szerezne az amerikai Chryslerben, pár nappal később pedig úgy nyilatkozott, hogy bármely szereplővel szívesen tárgyalna a szektor konszolidációjáról. (Portfolio.hu)
  • Negyvenen kerülnek utcára február végéig, mert bezárja bab-feldolgozó részlegét a DEKO-FOOD Konzerv és Hűtőipari Rt. Már három éve veszteséges ez a terület, s mivel a mezőgazdasági termelés árai is 20 százalékkal emelkedtek tavaly, így a cég nem tudja tovább fenntartani ezt a részlegét - indokolta a döntést Kovács Zsolt igazgató. A november közepén elkezdett leépítés főleg a gyártósoron dolgozó betanított munkásokat érinti, de az elbocsátottak között vannak adminisztratív feladatokat végzők is. Ahogyan megszűnnek a munkafázisok, úgy küldik el az embereket. A nyári szezonális munkára azonban még visszavárják a most elbocsátott dolgozókat. (Független Hírügynökség)
  • 0,1 százalékos emelkedéssel nyitott a BUX, aztán egy kicsit még tovább ment, azonban a nyitás után 20 perccel már 1,1 százalékos mínuszban szenved a részvényindex. Minden nagyobb papír szenved.
  • 2-3 egységgel erősebb a forint reggel, mint a tegnap késő délutáni árfolyama, az euróval szembeni kurzus 284,70-nél jár.
  • A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,82 százalék, 12,17 pont emelkedéssel 1489,46 ponton fejezte be a hétfői napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8116,03 ponton zárt, 0,48 százalék 38,47 pont nyereséggel.

    Segítette a tőzsdeindexeket, hogy váratlanul jól alakult a meglévő lakóingatlanok decemberi értékesítése, és ez reményt keltett a befektetőkben.

  • Az olasz FIAT vezérigazgatója szerint kormányzati segítség nélkül mintegy 60 ezer állás van veszélyben az olasz autóiparban. Néhány napja közzétett eredményei szerint a FIAT autógyár adózott eredménye tavaly 1,61 milliárd euróra csökkent a 2007-es 1,95 milliárdról, és a romlás gyorsulását jelzi, hogy a tavalyi eredményhez mindössze 163 millió euróval járult hozzá az utolsó negyedév. A csoport autóértékesítése 20 százalékkal csökkent tavaly.
  • Február végén leáll a termelés. A hivatalos verzió szerint a magyar vállalat a német anyavállalattal szinkronban fogja vissza termelését.
  • A reggel még 290 forint feletti euróárfolyam 284,25 körül látszott megállapodni délután fél öt körül, és az utolsó óra jelentős pluszt hozott a tőzsdén is. A BUX 1,9 százalékos pluszban, 217 pontos emelkedéssel 11 887,6 ponton zárt. A nagyobb papírok közül mindegyik pluszban zárt, de kiemelkedett az OTP és a Mol. A bankpapírok, melyek délelőtt még mínuszban jártak, végül 6,1 százalékos emelkedéssel 2376 forinton fejezték be a napot, míg a Mol 5,3 százalékos emelkedése 9580 forintos záróárfolyamot hozott a délelőtt még ugyancsak veszteséget mutató papírnak.
  • Délután, zárás előtt nem sokkal a Mol 4,1 százalékos, az OTP 1,1 százalékos pluszban állt a tőzsdén, a forint árfolyama pedig jelentősen erősödött, az euró ára 284 forint közelében mozgott.
  • Bizonytalanul nyitott a Wall Street hétfőn: a tőzsde DJIA mutatója a kereskedés első perceiben 12 pont veszteséget épp úgy jelzett, mint nem sokkal később 7 pont nyereséget. A Nasdaq piac composite mutatója még szerényebb sávban mozgott, 1-2 pontos nyereségét tartogatta. A piacok a vegyes vállalati jelentésözön hatásai alatt keresték az irányt. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,8 százalék (11,80 pont) emelkedéssel 1477,29 ponton fejezte be a pénteki napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8077,56 ponton zárt 0,6 százalék (45,24 pont) hanyatlással. Nyugat-Európában a hétfői New York-i nyitás idején igen pozitív hangulat uralkodott: a londoni FTSE-100 index 2,1 százalékos, a frankfurti DAX-30 1,5 százalékos, míg a párizsi CAC-40 index 1,85 százalékos nyereségben állt. Az amerikai könnyűolaj márciusi jegyzése 46 dollárnál járt, a Brent olajé 47 és fél dollár magasságában, enyhén csökkenő tendenciát mutatva ekkor. Az euró 1,3112 dollárt ért, korábbi napi jegyzéshez képest kevéssel erősödött. (MTI)
  • Világszerte összesen 6 ezer munkahelyét szünteti meg a Philips holland elektronikai óriás. A leépítések révén költségeket kívánnak megtakarítani, mivel a vállalat eredményei romlottak: a múlt évet 186 millió eurós veszteséggel zárta, forgalma 3 százalékkal 26,4 milliárd euró alá esett vissza. A tavalyi utolsó negyedévi kimutatott veszteség már 1,47 milliárd euró volt, jóllehet már folytak a korábban elhatározott, akkor 3 ezer fősre tervezett, elbocsátások. A forgalom a negyedévben 8,9 százalékkal zuhant. A több mint 120 ezer főt foglalkoztató vállalatcsoport teljesítménye a tavalyi év folyamán esett vissza látványosan, hiszen 2007. utolsó negyedében még 1,4 milliárd eurós, a teljes 2007-es esztendőre pedig 4,16 milliárd eurós adózott eredménye volt. A vállalat vezetője bejelentette, hogy egyelőre felfüggesztik a saját részvények visszavásárlásának programját. (MTI)
  • A norvég kormány 20 milliárd korona (2,87 milliárd euró) gazdaságélénkítő csomagot jelentett be hétfőn, hogy mérsékelje a munkanélküliség növekedését. A szakértők nagyobb, 25-30 milliárd koronás tervvel számoltak. A csomag 16,6 milliárd korona pótlólagos költségvetési kiadást és 3,3 milliárd korona adókönnyítést tartalmaz. Az osloi kormány most azzal számol, hogy idén a munkanélküliségi szint 3,5 százalékra nő a tavalyi 2,5 százalékról. Októberben, az idei évre szóló költségvetés kidolgozásakor 2,75 százalékos munkanélküliségi rátával számoltak.