Pénzügyi pánik, gazdasági válság

2009.01.21. 20:15
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szerdán is veszteséggel zártak a nagy nyugat-európai részvénytőzsdék vezetői indexei, ez alkalommal azonban nem zömmel a pénzügyi, hanem az olajipari részvények is lehúzták a tőzsdemutatókat és nem utolsó sorban a legmegbízhatóbb részvények FTSEurofirst 300 indexét, amely 0,9 százalékkal 767,23 pontra esett.

    Londonban a FTSE-100 vesztesége 0,77 százalék lett, a mutató 4059,88 ponton végzett. A BP Amoco olajipari részvény 2,5 százalékkal lett olcsóbb, a Shellé 2,7 százalékkal. A pénzügyi részvények közül a Barclays Bank lett nagy vesztes 9,3 százalékos árfolyameséssel. A kedden több mint 60 százalékkal olcsóbbodott Royal Bank of Scotland banki papír most 21,4 százalékos emelkedéssel korrigált.

    Frankfurtban a DAX-30 mutató 4261,15 pontig jutott, keddhez képest fél százalékkal emelkedett, elsősorban a Metro részvény 5,6 százalékos drágulásának köszönhetően. A Deutsche Bank árfolyama 3,9 százalékkal emelkedett. A párizsi CAC-40 index 0,67 százalékkal esett 2905,57 pontra. (MTI)

  • Nyereségen, de napi csúcs alatt álltak a vezető New York-i tőzsdemutatók a szerdai kereskedés leállítása előtt négy órával. Közép-európai idő szerint 18 óra körül a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 17,69 pont emelkedéssel 1458,55 ponton volt. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8018,31 ponton állt 69,22 pont növekedéssel. A DJIA eddigi mai legnagyobb nyeresége száz pont körüli volt. (MTI)
  • Rövidített munkaidőt vezetnek be a Volkswagen valamennyi németországi gyárában február 23. és 27. között. Németország legnagyobb autóipari csoportját sok más autógyártóval ellentétben eddig még nem nagyon érintette a globális válság, eltekintve a karácsonykor elrendelt kisebb leállástól.

    A tervek szerint a németországi VW-gyárak 92 ezer dolgozójából 61 ezer fog rövidített munkaidőben dolgozni. A dolgozóknak nem kell fizetésük csökkenésétől tartani, mert a rövidített munkaidőre is teljes bérüket kapják, csak a pótlékoknál lesz veszteségük. Korábban a Daimler és a BMW jelezte rövidített munkaidő bevezetését. (MTI)

  • Vegyesen mozgott a kőolaj ára szerdán délután. Londonban csökkent, New Yorkban emelkedett, de az elmozdulás szerény volt a keddi záró szinthez képest. Röviddel 17 óra előtt az északi-tengeri Brent könnyűolaj 43,44 dollár volt Londonban márciusra, 18 centtel olcsóbb a keddi zárónál. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti ára 24 centtel 41,08 dollárra nőtt a New York-i árupiacon (NYMEX) márciusra. (MTI)
  • Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az Autóipari Versenyképességi Munkacsoport ülése utáni sajtótájékoztatón azt mondta az autóipari szakemberek felvetésére, miszerint a kormány azzal is ösztönözhetné a késztermékek vásárlását, hogy eltörli a regisztrációs adót, a miniszter kijelentette: megvizsgálják ezt a lehetőséget, de ez mindenképpen csak úgy képzelhető el, hogy ha az adókiesést más forrásból kompenzálni lehet.

    A szerda délutáni munkacsoport tagjai üdvözölték azt a pályázati lehetőséget, amelynek eredményeként a csökkentett munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottak bérének és járulékainak egy részét megtéríti az állam. Erre jelenleg 16 milliárd forint áll rendelkezésre nemzeti forrásból, és további 50 milliárd csoportosítható át az uniós forrásokból, amennyiben arra áldását adja Brüsszel is, mondta a miniszter. (MTI)

  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 57,59 pontos, 0,49 százalékos emelkedéssel, 11.842,60 ponton zárt szerdán. A Mol árfolyama 1,10 százalékkal 9.010 forintra csökkent, az OTP részvények ára 0,04 százalékkal 2.431 forintra erősödött. (MTI)
  • A BUX egész napos gyengélkedés után végül 0,5 százalékos pluszban zárt. Az OTP papírjai 2312 forinton is tartózkodtak, ami a történelmi mélység közelében van, fél órával zárás előtt azonban hirtelen brutálisan erősödni kezdett. Végül a keddi záróértéke körül fejezte be a napot. (MTI)
  • A Dow Jones 108 pontos, a Nasdaq 26 pontos, az S&P 11 pontos pluszban nyitott szerdán.
  • A német kormány lefelé módosította az idei évre vonatkozó növekedési előrejelzését: az októberben prognosztizált 0,2 százalékos idei évi növekedéssel szemben 2,25 százalékos visszaesésre számít 2009-ben. (MTI)
  • A kormány nyomására az állami pénzügyi támogatásban részesült francia nagybankok vezetői mégiscsak lemondtak a tavalyi prémiumukról. - Az intézmények vezetői lemondanak a 2008-as prémiumaikról - jelentette be Georges Pauget, a Francia Bankszövetség elnöke, miután - számos bankvezető társaságában - megbeszélést folytatott Nicolas Sarkozy államfővel. Az érthetőség kedvéért hozzátette: a lemondásról a bankok igazgatótanácsai döntöttek. A pénzintézetek vezetői a válság miatt meggyengült pénzügyi szektornak nyújtandó újabb állami tőkeinjekció részleteiről egyeztettek a köztársasági elnökkel. A BNP Parisbas, a Société Générale és a Crédit Agricole már korábban közölte, hogy nem utalja át a vezetőknek a tavalyi év bónuszát. (MTI)
  • Az OTP Bank Nyrt. 2009. január 20-án 682 darab OTP törzsrészvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén 2519 forintos átlagáron, valamint 2009. január 21. értéknapra 1023 darab OTP törzsrészvényt adott el 2599 forintos átlagáron - közölte a bank a tőzsde honlapján szerdán. A tranzakciókat követően a bank saját tulajdonában lévő törzsrészvényeinek állománya 17 419 755 darabra változott. A csoporttagoknál lévő részvények darabszáma a 2008. december 30-i állapot szerint 2 098 560 darab. (MTI)
  • Az orosz kormányzat még további 40 milliárd dollárnyit készül fordítani az ország bankainak támogatására. Alekszej Kudrin egy friss nyilatkozatában az orosz gazdaság leggyengébb láncszemének minősítette az ország pénzügyi rendszerét. Az oroszországi gazdaság-pénzügyi válság okán a kormányzat több mint 200 milliárd dollárnyit költött rendkívüli válságellenes kiadásokra. Valószínű, hogy az újabb 40 milliárdnyi főleg állami bankoknak jut, esetleg valamennyi magánbankok részére is.
  • A francia kormány 5-6 milliárd eurós támogatást ajánl az autógyártóknak - jelentette be Francois Fillon kormányfő a járműipar válságáról adandó válaszok egyeztetésére az ágazat képviselőivel megkezdett tárgyalások megnyitóján Párizsban. Carlos Ghosn, a Renault elnöke jelezte: a szektor túlélése forog kockán, az eddig Európában meghozott intézkedések elégtelenek a válság átvészeléséhez, s a krízis neheze még hátravan. (MTI)
  • 2,2 százalékos visszaesést szenvedett el a BUX. Legnagyobbat a Mol zuhant, 5,1 százalékos mínuszt mutat fel mai teljesítményével az olajpapír.
  • Az Európai Unió pénzügyminiszterei jóváhagyták a Lettországnak nyújtandó 3,1 milliárd eurós hitelt, a pénzügyi válság negatív következményeinek ellensúlyozására. A 3,1 milliárd euró része annak a 7,5 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomagnak, amelyhez az Európai Unió mellett a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank, illetve kelet-európai és skandináv országok járulnak hozzá. Lettországot különösen érzékenyen érinti a globális gazdasági válság, tavaly a hazai össztermék (GDP) az európai bizottság előzetes adatai szerint 2,3 százalékkal zsugorodott. Az idén 7 százalékos visszaesést várnak. Magyarország után Lettország a második olyan uniós tagállam, amelyet az unió hitelkerettel támogat. (MTI)
  • A forint euróval szembeni árfolyama a 286 környékén mozog, a dollár pedig 220 forintot ér, de már járt 221 felett is. Ilyen gyenge forintra a dollárral szemben október óta nem volt példa.
  • Zárás előtt negyed órával 2,7 százalékos esést mutat a BUX, a nagyobb részvények közül leginkább a Mol szenved, 5 százalék feletti csökkenést szenvedett el az olajpapír. A nagyok közül a legkevésbé az MTelekomot tépázta meg a befektetői pesszimizmus, 0,2 százalékos mínuszban a részvény ára.
  • A főbb amerikai részvényindexek jelentős, 2 százalék körüli, inkább afeletti mínuszt mutatnak a nyitás után nem egészen háromnegyed órával.
  • Fél 12 körül megint esni kezdett a forint. Az euró a 285 forintos szintről 287 forintig erősödött percek alatt.
  • Reggel új történelmi mélypontot ütött a forint árfolyama az euróval szemben 287 feletti szinttel, azóta kicsit visszajött a kurzus, amely most a 285 környékén mozog.
  • 1,1 százalékos eséssel kezdte a napot a BUX, ám néhány perc múlva már másfél százalékosra hízott a veszteség. A nagyobb részvények közül a Molt és az OTP-t adják.
  • A kedvezőtlen régiós befektetői hangulatban, a továbbra is életben maradt magyar jegybanki kamatcsökkentési lehetőségek mellett tegnap késő délutántól jelentős forintgyengülési hullám bontakozott ki, amelynek nyomán estére 286,50 körülig (már az is új mélypont volt), míg ma reggel 287,50 körülig emelkedtek a jegyzések a bankközi piacon. (Portfolio.hu)
  • Szebb napokat is láttak már az ázsiai tőzsdék, ma reggel kivétel nélkül valamennyi részvényindex a negatív tartományban mozog. A japán Nikkei 2,3, a hongkongi Hang Seng 2,6, az ausztrál S&P/ASX 3,2, míg a kínai Shanghai Composite 0,5%-ot esett. A legnagyobb nyomást a pénzügyi szektor jelentette a kereskedésre, miután újból felerősödtek az ágazat kilátásaival kapcsolatos aggodalmak. (Portfolio.hu)
  • Hétfőn este 286,75 forintba került 1 euró. Ez negatív csúcs. Tavaly októberben volt eddig a leggyengébb a forint az euróhoz képest, akkor 286,40-ért adták a közös pénzt.
  • A Nyugat-Európára jellemző enyhe mínuszokkal szemben a közép-európai régióban derekasabb eséseket láthattunk a tőzsdéken, a lengyel WIG-20-részvényindex 3,6, az osztrák ATX pedig 4,7%-kal került lejjebb. A bécsi részvényindexet az Erste és a Raiffeisen húzta erőtljesen lefelé, az előbbi 16, az utóbbi pedig 6%-ot hanyatlott. Az oroszok ennyivel nem érték be, az RTS ugyanis ma akkorát zuhant, hogy a korábbi lokális minimum is elesett. Az energiakapcsolt részvényindex 6,2%-os esésével rendesen alulteljesítőnek bizonyult. (Portfolio.hu)
  • 65 százalékkal zuhant a brit Royal Bank of Scotland részvényeinek ára a mai kereskedés során. Hátterében két hír áll: az állam az eddiginél nagyobb részesedést szerez a hitelintézetben, valamint a korábban gondoltnál nagyobb, 28 milliárd fontos veszteséget termelhet idén a bank.
  • cikkünk a témában:

    Négyszáz új munkanélküli Vas megyében

    Újabb vasi cégek jelentettek be csoportos létszámcsökkentést a munkaügyi központnak, illetve jelezték, hogy a recesszió miatt erre a lépésre kényszerülnek. A legfrissebb hírek szerint öt cégtől összesen 428 embert bocsátanak el – írja a Vas Népe. Az Epcos 150 saját dolgozót küld el, két másik cégnél 30-50 fős elbocsátás lesz. Már délelőtt megírtuk, hogy kirúgásokról döntött a Plati Hungary és az Universal kft. is.
  • A forint a délután 2-kor bejelentett kamatcsökkentés után stabilizálódott, az euróval szembeni árfolyam a 282-283-as sávban mozog azóta javarészt. A dollárral szemben azonban megállíthatatlanul hanyatlik, 215-nél a kurzus.
  • Közel 6 százalékot vesztettek értékükből az OTP-részvények ma, 2470 forintra csökkentek a bankpapírok. A többi nagy részvényt sokkal kevésbé viselte meg a befektetői pesszimizmus, a Mol 1, az MTelekom 1,1 százalékkal lett olcsóbb, míg a Richter 2 százalékkal araszolt felfele. A BUX 1,2 százalékot esett.
  • Havi fizetésüknek csak a felét kapják meg januárban az államigazgatási szféra alkalmazottai Kárpátalján. A Kárpátalja megyei és a tizenhárom járási állami közigazgatási hivatal több ezer dolgozójának januári bérére a szükséges összegnek csak az 52 százalékát utalták ki a központi költségvetésből. Az államigazgatásban foglalkoztatottak a 2009-re tervezett legalább nyolc százalékos fizetéscsökkentésen kívül nem kapják meg az alapbérük egy részét, a hivatali rang után járó pótlékot, a hűségpénzt, nem is szólva a jutalmakról. Átütemezések várhatók februártól a nyugdíjak folyósításában is, egyelőre annyi tudható, hogy a dolgozó nyugdíjasok jutnak utolsósorban a járandóságukhoz. (MTI)