Pénzügyi pánik, gazdasági válság

2008.10.09. 23:45
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A forint jelentősebb esése kora délutántól indult el: délelőtt még 249-ért is adták az eurót a bankközi piacon, aztán este nyolcra 263-ig is elszaladt a forint/euró árfolyam, este 11-re már 264,50-nél is járt a kurzus, este háromnegyed 12 előtt 265,60-ig gyengült a forint.
  • Kijött a Morgan Stanley gyorsjelentése. A bank azt mondja, valószínűleg további tőkeemelésre szorul és egyes ügyfeleinek már nem folyósít több hitelt. (Portfolio)
  • cikkünk a témában:

    Hetedik napja zuhan az amerikai tőzsde

    Történetének harmadik legnagyobb zuhanásával zárta a napot a Dow Jones, ma 7,3 százalékot csökkent, pedig reggel még pluszban indított. 2003 májusában járt utoljára ilyen alacsonyan.
  • Brutálisan begyorsult az esés, több mint 612 pontos mínuszban tartózkodik már a Dow Jones index. Hamarosan zár a piac, eddig úgy tűnik, hogy napi mélyponton. (Portfolio)
  • 13 dollár alá, 5 éves mélypontra zuhant a Yahoo részvényeinek árfolyama. A Microsoft részvényenként 31 dollárért is hajlandó lett volna a céget felvásárolni a nyár folyamán, de a menedzsment esküdött rá, hogy a részvényesek jobban járnak, ha a cég önálló marad. (Portfolio)
  • Két dollár körüli mértékben csökkent a kőolaj ára Londonban és New Yorkban csütörtökön a vezető értékpiacokon tapasztalható bizonytalanságokra és azokra a véleményekre, hogy tovább mérséklődik a kőolaj iránti kereslet a globális piacon.

    Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent novemberi lejárata 1,70 dollár csökkenéssel 82,66 dolláron fejezte be a napot. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta novemberi jegyzése 2,36 dollárral 86,59 dollárra süllyedt. (MTI)

  • Gyengültek a vezető New York-i tőzsdemutatók csütörtökön, a kereskedés leállítása előtt egy órával. A tőzsdemutatók a nyitás óta eltelt öt és fél óra alatt a veszteséges és a nyereséges oldalon egyaránt álltak, de a kereskedés leállítása előtt egy órával napi mélypontra kerültek.

    A befektetők szerint továbbra is bizonytalan, hogy az amerikai kormány 700 milliárd dolláros mentőöve és a szerdán végrehajtott kamatcsökkentés elegendő lesz-e ahhoz, hogy megszilárduljon a pénzpiac és elkerülhető legyen a globális recesszió. (MTI)

  • A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a globális hitelválság sújtotta országok megsegítése érdekében beüzemelte finanszírozási vészmechanizmusát, amelyet az 1990-es évekbeli ázsiai válság kezelésére hoztak létre - jelentette be Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezetője.

    Strauss-Kahn a Világbank és az IMF hét végi csúcstalálkozója előtt arról beszélt: a világ vezetőinek az a fő feladatuk, hogy helyreállítsák a globális piacokon a bizalmat. Az IMF vészmechanizmusát 1995-ben hozták létre, hogy felgyorsítsák a hitelekre szoruló országok igényeinek teljesítését. Két évvel később alkalmazták, amikor segítséget nyújtottak az ázsiai valutaválság idején a Fülöp-szigeteknek, Thaiföldnek, Indonéziának és Dél-Koreának. (MTI)

  • Keményen érinti Nagy-Britanniát az izlandi bankok csődje. A csütörtökre hivatalossá vált adatok szerint 98 angol, walesi és skót önkormányzat, 15 rendőrhatóság és a londoni városi tanács közlekedési hatósága, a Transport for London összesen 860 millió font betéthez nem jut hozzá. A BBC értesülése szerint ráadásul az Izlandon befagyott brit bankszámlák összege ennek sokszorosa is lehet a vállalati szektor izlandi számláival együtt.

    "Teljesen elfogadhatatlan, ami Izlandon történt" - jelentette ki Gordon Brown brit miniszterelnök, hozzátéve, hogy kormánya, "ahol csak tudja", befagyasztja az izlandi vállalatok Nagy-Britanniában tartott vagyonát és "további lépéseket" tesz az izlandi hatóságok ellen a pénz visszaszerzése végett. Geir Haarde izlandi miniszterelnök szerint a brit kormány "terrorellenes törvényeket alkalmaz" Izland ellen. A rendkívül magas külső finanszírozási igényű izlandi gazdaságés a gazdaság méretéhez képest hatalmas külső kötelezettségekkel terhelt izlandi bankrendszer gyakorlatilag összeomlott a globális pénzügyi válság okozta likviditásszűke miatt. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Már októberben feltőkésíthetnek amerikai bankokat

    A gigantikus brit mentőcsomag mintájára az amerikai pénzügyminisztérium is azt tervezi, hogy részleges államosítással, tőkeinjekcióval támogatna bajba jutott bankokat – értesült a Reuters.
  • Nem veszélyezteti az atlanti tagállamok NATO-vállalásait a pénzügyi válság - mondta James Appathurai, a NATO szóvivője csütörtökön Budapesten. A globális pénzügyi válság ellenére nincsenek kételyek afelől, hogy a NATO-tagállamok teljesítik vállalásaikat - hangsúlyozta a szóvivő egy újságírói kérdésére válaszolva a védelmi miniszterek informális találkozóját megnyitó munkaebédet követő sajtótájékoztatón. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Zárásra bedõlt a tõzsde és a forint

    Késő délután váratlanul elszabadult a magyar tőzsde és a forint is: a BUX a napközbeni emelkedés után végül 7,1 százalékos mínuszban zárt, majd a forint is lejtmenetnek indult, az euró ára 259-ig szaladt fel, bár napközben még 249-nél is járt. A másodlagos állampapírpiacon szinte megszűnt a kereskedés, a külföldi tőke a magyarnál biztonságosabbnak ítélt piacokat keresi.
  • Újra nagy, 7,1 százalékos, 1150 pontos zuhanással zárt a budapesti tőzsde. Az index 15 014 ponton fejezte be a napot, a Mol árfolyama 3,81 százalékkal 12 505 forintra csökkent, az OTP részvények ára 14,33 százalékkal 3855 forintra esett. A BUX napközben még pluszban volt, 16 800 pont magasságába is felkapaszkodott délelőtt, a zuhanás zárás előtt alig egy órával kezdődött, miután az USA-ban bejelentették: feloldják azt a tilalmat, melyet korábban a pénzügyi részvények shortolására vezettek be. (A shortolással a befektető a részvény árfolyamának esésre játszik.)
  • Percek alatt újabb 300 pontot esett, és már 15 700 pont közelében járt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX jelenleg 15 601 ponton áll, ami 3,5 százalékos mínuszt jelent.
  • A New York-i tőzsde vezető mutatói 1 százalékot meghaladó emelkedéssel nyitottak csütörtökön, mert az IBM a vártnál nagyobb profitra tett szert, amiből a piac arra következtet, hogy a pénzügyi válság nem vetette vissza a vállalatok informatikai kiadásait. A Dow Jones ipari átlag 133,25 ponttal, 1,44 százalékkal, a Nasdaq composite 32,22 ponttal, 1,85 százalékkal emelkedett. A kereskedés első fél órája után a Dow Jones index 0,70 százalékos, a Nasdaq 1,28 százalékos emelkedésben volt. (MTI)
  • Magyar idő szerint fél négy után nem sokkal vált publikussá, hogy ismét engedélyezték a shortolást az amerikai piacokon. Nagyjából ugyanekkor látott napvilágot Veres János bejelentése a költségvetés újraszámolásáról. Nem tudni, mely tényező hatására, de tény: a háromnegyed négykor még 16 500 pont közelében lévő BUX-index bő negyedóra alatt majdnem 400 pontot esett, 16.07 perckor 16 097 ponton, mínusz fél százalékon volt.
  • A globális gazdasági válság nagyon súlyos, de gyors, hatásos és összehangolt intézkedésekkel enyhíthetőek a károk - nyilatkozta az IMF vezérigazgatója azt megelőzőn, hogy a világ pénzügyi vezetői hétvégén Washingtonban találkoznak. Dominique Strauss-Kahn szerint a válság elérkezett a fordulópontjához, élénkülésre azonban legkorábban 2009 másosik felében számíthatunk. (Portfolio.hu)
  • A mai naptól újra lehet short pozíciók felvételével az amerikai pénzügyi papírok piacára lépni, ugyanis a 700 milliárd dolláros csomag elfogadását követően eltelt a három munkanap és nem hosszabbítottak a lehetőség szerint október 17-ig. A shortolás – hogy mi is az, azt itt elolvashatja – időleges betiltását a picon nagy megosztottság kísérte, és annak hatásosságát illetően is többekben kérdőjelek merültek fel. A short tilalom a pénzügyi papírok piacán a forgalom csökkenéséhez vezetett, és a rendkívüli volatilitás egy része is annak köszönhető állítják az azt ellenzők. (Portfolio.hu)
  • Az amerikai határidős indexek csütörtökön emelkedni kezdtek, miután az IBM korábban számítottnál magasabb profitjából azt a következtetést vonható le, hogy a hitelpiac megingása nem fojtotta meg az üzleti keresletet. A Dow alakításában is részes International Business Machines Corp árfolyama már nyitás előtt több mint 4 százalékkal emelkedett, és magával húzta az ágazat többi meghatározó papírját is - így az Apple Inc árfolyam-emelkedése is elérte a 3 százalékot. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    A PM újraírja a költségvetést

    A válság felülírja az augusztusi növekedési és inflációs számításokat. Veres János jövő péntekre új költségvetés-tervezetet ígért, de a deficit nem fog nőni.
  • A pénzügyi válság hatására a magyar lakáspiac kismértékben visszaesik, az árak pedig az inflációt alig meghaladóan fognak emelkedni, ez jellemzi majd az új és a használt lakások piacát is - mondta Futó Gábor, a Futureal csoport vezérigazgatója csütörtökön. A vezérigazgató a prognózist arra alapozta, hogy Magyarországon nem volt lakásboom, így nem szükségszerű a visszaesés sem. Ellenpéldaként hozta fel Romániát, illetve Lengyelországot, ahol évi több 10 százalékkal emelkedtek az utóbbi időben a lakásárak, míg Magyarországon az inflációhoz közeli áremelés volt a jellemző. (MTI)
  • Romlott valamelyest Magyarország általános országkockázati besorolása a londoni Euromoney gazdasági folyóirat által összeállított legújabb globális sorrendben. A magyar gazdaság azonban továbbra is a 186 gazdaságot soroló lista legkevésbé kockázatos felső ötvenes mezőnyében van. A legnagyobb londoni gazdaságpolitikai magazin által több tucatnyi piaci és politikai elemző értékelése alapján félévente összeállított kockázati rangsorban Magyarország a tavaly őszi 43., és az idei tavaszi 41. hely után most a 48-ikra került. A térségi EU-országok közül a legjobb helyen továbbra is Szlovénia áll, egy hellyel visszacsúszva a 26-ikon. (MTI)
  • Elhalasztják a Deutsche Bahn részleges privatizációját, arra várhatóan nem október végén, hanem legkorábban novemberben kerülhet sor – idézett pénzügyi forrásokat csütörtökön a Financial Times Deutschland online kiadása. A lap szerint a halasztást elsősorban a pénzügyi válság indokolja. A tőzsdei bevezetésnél a DB leánycége, a Mobility Logistics 24,9 százalékát kínálják fel eladásra. A Mobility Logistics (ML) részvényeit a frankfurti tőzsde szabályozott piacán jegyzik majd. Tőzsdei bevezetést akarnak Japánban is, de az Egyesült Államokban nem terveznek hasonlót. A tőzsdére vitelből származó bevételek az ML további szerves és külső növekedését szolgálják majd. (MTI)
  • Múlt héten Oroszország devizatartalékai történelmi mértékben zuhantak, miután a központi bank óriási összegeket fordított a rubel árfolyamának támogatására, mivel a mélyülő válság komoly hatásokkal van az orosz gazdaságra. Az elmúlt két hónapban közel 9 százalékkal apadtak az orosz tartalékok. Gond persze még így sincs: noha augusztus eleje óta a tartalékok összege már 8,6 százalékkal olvadt, az 51,4 milliárd dolláros mínusz után is maradt még a moszkvai kasszában 546,1 milliárd dollárnyi devizatartalék. (Portfolio.hu)
  • A parlamenti pártok frakcióvezetői, az illetékes bizottságok elnökei, valamint a pénzügyi és gazdasági szektor meghatározó szervezetinek vezetői részvételével hív össze megbeszélést jövő keddre Gyurcsány Ferenc miniszterelnök – mondta el a Független Hírügynökségnek a kormányszóvivő. Daróczi Dávid közölte: Gyurcsány arról kíván egyeztetni, milyen konkrét lépéseket kell tennie Magyarországnak azért, hogy a lehető legkevésbé érintse a nemzetközi pénzügyi válság. A kormányfő konkrét javaslatokat visz a konzultációra és a résztvevőket is arra kéri, hogy vigyék el saját terveiket. Bajnai Gordon gazdasági miniszter péntekre összehívta a Gazdasági Egyeztető Fórum tagjait is ugyanebben a témában. (FH)
  • Hétfőn már az országgyűlés elé kerülhet a betétbiztosítási garanciahatár megemelését célzó törvényjavaslat. A házszabálytól való eltéréssel tárgyalhatja a parlament hétfőn az Országos Biztosítási Alapról (OBA) szóló törvény módosítását is - mondta Szili Katalin az Országgyűlés elnöke a házbizottság ülése után. A kormány azt javasolja, hogy az OBA által biztosított összeghatárt a jelenlegi 6 millió forintról 13 millió forintra emeljék, és töröljék el a 10 százalékos önrészt is. Veres János pénzügyminiszter azt mondta: telefonon egyeztetett a pártok képviselőivel, és pozitív visszajelzést kapott, így a beterjesztés előtt nem lesz formális ötpárti egyeztetés a javaslatról. (MTI)
  • Az Államadósság Kezelő Központ mai 10 éves kötvényaukcióján az értékesítésre meghirdetett 40 milliárd forintnyi mennyiségre mindössze 51,6 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett. A kibocsátó a gyenge vételi érdeklődésre való tekintettel az eredetileg meghirdetettnél 10 milliárddal kisebb mennyiséget fogadott el. Az aukciós átlaghozam 9,07 százalékos lett, ilyen magas legutóbb 2000 januárjában volt. Ami még megdöbbentőbb: az augusztus végi kibocsátás óta 1,14 százalékponttal nőtt az átlaghozam mértéke. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Egy bolond százat csinál

    Pénzügyi válságok könnyen fertõzhetnek meg "ártatlan" országokat is, így a hazai bankrendszer látszólagos stabilitása ellenére sem lehetünk nyugodtak – mondja az ICEG, ezért alapvetõ jelentõsége van a várakozások stabilizálásának. A befektetõk egyénileg, elõre tekintve racionálisan viselkednek ugyan, de ezzel beteljesítik saját negatív várakozásaikat, és végül mindenki rosszul jár.
  • cikkünk a témában:

    Máris leállt a motorgyártás Szentgotthárdon

    A korábban bejelentett jövő hétfő helyett már csütörtökön leállt az Opel motorok gyártása a General Motors szentgotthárdi üzemében. A két motor-összeszerelő soron kívül a gyár többi része, így a hengerfejeket, blokkokat, főtengelyeket előállító sorok zavartalanul működnek tovább. A leállást egy, legfeljebb másfél hetesre tervezik, de később akár létszámcsökkentéshez is vezethet az európai autógyártás visszafogása. (FH)
  • A majdnem csődbe ment AIG biztosítót az amerikai kormányzat 85 milliárd dollárral mentette ki szorult helyzetéből. Most újabb tőkeinjekciót kap a társaság, a Fed 37,8 milliárd eurót ad – írja a MarketWatch.