Ferenc
10 °C
29 °C

Elég volt a spekulációból

2008.09.19. 16:24
A csütörtöki angol döntés után pénteken megszületett az USA pénzügyi felügyeletének határozata is, átmenetileg ugyan, de betiltották a részvények esése esetén nyereséget biztosító tőzsdei műveleteket egyes papírokkal, összesen 779 részvénnyel. Az is lehet, hogy az egyik spekulatív ügylettípus örökre eltűnik. Az úgynevezett shortolásnak a válság kirobbanásában ugyan nincs szerepe, abban viszont, hogy annak milyen durva hatása volt a tőzsdére, elsősorban pénzügyi szektorhoz tartozó részvényekre, annál inkább.

Miközben az átlagember, ha részvényt vesz, azt gondolja, hogy befektetése annál jobbnak bizonyulhat, minél feljebb megy a későbbiekben az árfolyam, a tőzsdén távolról sem csak az úgynevezett bika időszakokban, a felfelé menő piacon lehet keresni. A shortolásnak nevezett ügylettípusok lényege, hogy az árfolyamok eséséből is lehet pénzt keresni.

A shortolás lényege, hogy a tranzakcióban érintett részvénycsomag valójában nem kerül a shortoló kezébe, egy úgynevezett határidős ügylet kötettik. Aki esésre játszik, arra vállal kötelezettséget, hogy meghatározott időn belül adott árfolyamon el fog adni részvényt. Mondjuk, hogy az Xbank papírja ebben a pillanatban 100 forintot ér. A shortoló vállalja, hogy mához egy hétre elad egy részvényt 95 forintért. A részvény azonban akkor nincs a tulajdonában: ha az egy hét alatt a részvény ára 95 forint alá megy, akkor shortoló nyert, hiszen be tud vásárolni 95 forint alatt, míg a tranzakció másik oldalán álló vevő kötelezettséget vállalt a 95 forintos áron való vásárlásra.

A kockázat persze jelentős, a profi befektetők óvnak az ilyen tranzakcióktól, de az angolszász piacok tele vannak ilyen ügyletekkel. Amelyek önmagukban képesek elmozdítani is az árfolyamot: a brókerek nemcsak spot, azaz az azonalli, pillanatnyi jegyzésárakat figyelik, hanem a jövőbeni időpontokra vonatkozó ajánlatokat is. Ha egy adott részvény sokan egyszerre shortolnak, akkor a bróker azt látja: ma ugyan az Xbank 100 forinton mozog, de a jövő héten egy csomóan már csak 95 fogják adni-venni. Mi következik ebből? El kell adni még most, 100 forinton, de legalábbis 95 felett.

Nos, ezeket a műveleteket tiltotta be az angol és az amerikai pénzügyi felügyelet a pénzügyi szektorhoz tartozó papírok vonatkozásában. (Az amerikai felügyelet 779 részvényre vonatkozó határozatát itt elolvashatja, angolul.). A lépés azonnal érzékeltetette hatását, a new york-i tőzsde már tegnap (európa idő szerint mára virradó éjjel) emelkedett az elmúlt napok óriási esései után, a pozítiv hangulat pedig átragadt az ázsiai, majd az európai piacokra is.

Hosszabb távon a shortolás betiltása aligha befolyásolja komolyabban a részványárfolyamokat, most azonban valóban jelentős lépésről van szó, vélekedett Bebesy Dániel. A Budapest Alapkezelő portfoliómenedzsere szerint egy rövidebb távra szóló technikai szabályváltozásról van szó, amely azonban átmenetileg segít a pánik okozta károk enyhítésében. Móró Tamással, a Concorde elemzési vezetőjével egyetértve úgy látja: ugyan becsülni sem lehet milyen mértékben, de a válság elmélyülésében, a tőzsdei mélyrepülésben komoly szerepet játszottak az esésre játszó befektetők. (A válság elindulása természtesen független tőlük, de nem mindegy, mennyire hevesek a piaci reakciók.)

Bebesy szerint ugyanakkor a döntés vett fel kérdéseket: ha longolni, azaz hasonló módszerekkel a részvényemelkedésre játszani lehet, akkor miért shortolni miért nem? A szabályozás ráadásul mindenképpen beavatkozás a piaci folyamatokba, igaz, nem az első, a világ első számú kapitalista államától furcsa lépés a válság során, utalt az államosításokra a szakértő. Bebesy Dániel szerint a tiltás aligha marad fent sokáig.

Móró Tamás azonban lát esélyt arra, hogy az ideiglenesnek szánt intézledés, legalábbis részben hosszabb távon, akár örökre megmarad, és a shortolás egyik típusa esetében szerinte ez nem is lenne probléma. A fent már vázolt ügyletek a valóságban két alapvető technikával zajlanak: az egyik esetben a shortolónak kölcsönbe meg kell szereznie a részvényeket, a másik, naked, azaz meztelen shortolásnak mondott esetekben erre sincsen szükség. (A különbség nyilván azért fontos, mert a naked short nagyobb volumenű ügyletekre ad lehetőséget, hiszen még kevesebb feltétele van.) Magyarországon bár nem jellemző, lehetne shortolni, de erre csak kölcsönügylettel van lehetőség, ahogy egyébként Európa számos országában. A Concorde elemzési vezetője úgy vélik: bár az amerikai piaci szereplők szeretik a naked shortot, most Washington fog diktálni: az USA-ban az adófizetőknek százmilliárd dollárjaiba kerül a válság, a politikusok pedig szeretnék megregulázni a piacot.