Judit
2 °C
7 °C

Elég volt a spekulációból

2008.09.19. 16:24
A csütörtöki angol döntés után pénteken megszületett az USA pénzügyi felügyeletének határozata is, átmenetileg ugyan, de betiltották a részvények esése esetén nyereséget biztosító tőzsdei műveleteket egyes papírokkal, összesen 779 részvénnyel. Az is lehet, hogy az egyik spekulatív ügylettípus örökre eltűnik. Az úgynevezett shortolásnak a válság kirobbanásában ugyan nincs szerepe, abban viszont, hogy annak milyen durva hatása volt a tőzsdére, elsősorban pénzügyi szektorhoz tartozó részvényekre, annál inkább.

Miközben az átlagember, ha részvényt vesz, azt gondolja, hogy befektetése annál jobbnak bizonyulhat, minél feljebb megy a későbbiekben az árfolyam, a tőzsdén távolról sem csak az úgynevezett bika időszakokban, a felfelé menő piacon lehet keresni. A shortolásnak nevezett ügylettípusok lényege, hogy az árfolyamok eséséből is lehet pénzt keresni.

A shortolás lényege, hogy a tranzakcióban érintett részvénycsomag valójában nem kerül a shortoló kezébe, egy úgynevezett határidős ügylet kötettik. Aki esésre játszik, arra vállal kötelezettséget, hogy meghatározott időn belül adott árfolyamon el fog adni részvényt. Mondjuk, hogy az Xbank papírja ebben a pillanatban 100 forintot ér. A shortoló vállalja, hogy mához egy hétre elad egy részvényt 95 forintért. A részvény azonban akkor nincs a tulajdonában: ha az egy hét alatt a részvény ára 95 forint alá megy, akkor shortoló nyert, hiszen be tud vásárolni 95 forint alatt, míg a tranzakció másik oldalán álló vevő kötelezettséget vállalt a 95 forintos áron való vásárlásra.

A kockázat persze jelentős, a profi befektetők óvnak az ilyen tranzakcióktól, de az angolszász piacok tele vannak ilyen ügyletekkel. Amelyek önmagukban képesek elmozdítani is az árfolyamot: a brókerek nemcsak spot, azaz az azonalli, pillanatnyi jegyzésárakat figyelik, hanem a jövőbeni időpontokra vonatkozó ajánlatokat is. Ha egy adott részvény sokan egyszerre shortolnak, akkor a bróker azt látja: ma ugyan az Xbank 100 forinton mozog, de a jövő héten egy csomóan már csak 95 fogják adni-venni. Mi következik ebből? El kell adni még most, 100 forinton, de legalábbis 95 felett.

Nos, ezeket a műveleteket tiltotta be az angol és az amerikai pénzügyi felügyelet a pénzügyi szektorhoz tartozó papírok vonatkozásában. (Az amerikai felügyelet 779 részvényre vonatkozó határozatát itt elolvashatja, angolul.). A lépés azonnal érzékeltetette hatását, a new york-i tőzsde már tegnap (európa idő szerint mára virradó éjjel) emelkedett az elmúlt napok óriási esései után, a pozítiv hangulat pedig átragadt az ázsiai, majd az európai piacokra is.

Hosszabb távon a shortolás betiltása aligha befolyásolja komolyabban a részványárfolyamokat, most azonban valóban jelentős lépésről van szó, vélekedett Bebesy Dániel. A Budapest Alapkezelő portfoliómenedzsere szerint egy rövidebb távra szóló technikai szabályváltozásról van szó, amely azonban átmenetileg segít a pánik okozta károk enyhítésében. Móró Tamással, a Concorde elemzési vezetőjével egyetértve úgy látja: ugyan becsülni sem lehet milyen mértékben, de a válság elmélyülésében, a tőzsdei mélyrepülésben komoly szerepet játszottak az esésre játszó befektetők. (A válság elindulása természtesen független tőlük, de nem mindegy, mennyire hevesek a piaci reakciók.)

Bebesy szerint ugyanakkor a döntés vett fel kérdéseket: ha longolni, azaz hasonló módszerekkel a részvényemelkedésre játszani lehet, akkor miért shortolni miért nem? A szabályozás ráadásul mindenképpen beavatkozás a piaci folyamatokba, igaz, nem az első, a világ első számú kapitalista államától furcsa lépés a válság során, utalt az államosításokra a szakértő. Bebesy Dániel szerint a tiltás aligha marad fent sokáig.

Móró Tamás azonban lát esélyt arra, hogy az ideiglenesnek szánt intézledés, legalábbis részben hosszabb távon, akár örökre megmarad, és a shortolás egyik típusa esetében szerinte ez nem is lenne probléma. A fent már vázolt ügyletek a valóságban két alapvető technikával zajlanak: az egyik esetben a shortolónak kölcsönbe meg kell szereznie a részvényeket, a másik, naked, azaz meztelen shortolásnak mondott esetekben erre sincsen szükség. (A különbség nyilván azért fontos, mert a naked short nagyobb volumenű ügyletekre ad lehetőséget, hiszen még kevesebb feltétele van.) Magyarországon bár nem jellemző, lehetne shortolni, de erre csak kölcsönügylettel van lehetőség, ahogy egyébként Európa számos országában. A Concorde elemzési vezetője úgy vélik: bár az amerikai piaci szereplők szeretik a naked shortot, most Washington fog diktálni: az USA-ban az adófizetőknek százmilliárd dollárjaiba kerül a válság, a politikusok pedig szeretnék megregulázni a piacot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?