Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Tegnap hatalmas emelkedéssel zárt Amerika

2008.09.19. 08:20
Hatalmas mértékű emelkedést produkáltak a tegnapi kereskedési napjukon az amerikai részvényindexek, miután egy sereg pozitívan értelmezett hír látott napvilágot. A tőkepiaci felügyeletek szigorú fellépése és a jegybankok piaci likviditásbővítése hirtelen megfordította az elmúlt napok katasztrófa felé mutató trendjét.

A brit és az amerikai tőkepiaci felügyelet is egyszerűen megtiltotta a pénzügyi szektor shortolását, a jegybankok helikopterről szórták a pénzt a piacokba a likviditás helyreállítása érdekében, az USA kormánya meg egy olyan intézet felállításán gondolkodik, amely kifejezetten csődközeli bankok, brókercégek kisegítését vezényli. A piac hirtelen úgy látja, hogy hamarosan itt a végleges gyógyír a hitelválságra, hiszen a Dow 410 pontos emelkedése után a Futures még most is 240 pontos pluszban van!

Kijutott az ide-oda csapkodásból az amerikai befektetőknek tegnap is, hiszen a Dow Jones index mintegy 600 pontos sávban ingadozott és azok után hogy 100 pontnál nagyobb mínuszban is járt, végül 410 pontos pluszban fejezte be a kereskedést. Ez azt jelenti, hogy az index 4 nap alatt összesen 1,505 pontot mozgott, amire még soha az életben nem volt példa.

A szélesebb piacot követő S&P 500 index 4,3 százalékot, vagyis kerek 50 pontot emelkedett, miközben a Nasdaq 100 ponttal, vagyis 4,8 százalékkal repült az ég felé. A 30 Dow komponens közül mindegyik emelkedett, hat részvény pedig kétszámjegyű emelkedést produkált, amit a pénzügyi papírok vezettek. Ez több dolognak is volt egyszerre köszönhető a Portfolio.hu szerint.

A brit tőkepiaci felügyelet, az FSA egyszerűen bejelentette, hogy mostantól tilos a pénzügyi részvényeket shortolni, azaz az árfolyamok esésére játszani.

A Wall Street Journal értesülései szerint az amerikai tőkepiaci felügyelet ma kereskedés előtt megteszi ugyanezt az intézkedést.

Egy amerikai szenátor nyilatkozatában arról beszélt, hogy a kormány egy állami ügynökséget kíván felállítani, ami kifejezetten csődközeli pénzügyi intézmények megmentésén dolgozik majd.

A FED összesen 105 milliárd dollárt öntött a pénzpiacokba a likviditás fokozása érdekében.