Árpád
-2 °C
4 °C

Tegnap hatalmas emelkedéssel zárt Amerika

2008.09.19. 08:20
Hatalmas mértékű emelkedést produkáltak a tegnapi kereskedési napjukon az amerikai részvényindexek, miután egy sereg pozitívan értelmezett hír látott napvilágot. A tőkepiaci felügyeletek szigorú fellépése és a jegybankok piaci likviditásbővítése hirtelen megfordította az elmúlt napok katasztrófa felé mutató trendjét.

A brit és az amerikai tőkepiaci felügyelet is egyszerűen megtiltotta a pénzügyi szektor shortolását, a jegybankok helikopterről szórták a pénzt a piacokba a likviditás helyreállítása érdekében, az USA kormánya meg egy olyan intézet felállításán gondolkodik, amely kifejezetten csődközeli bankok, brókercégek kisegítését vezényli. A piac hirtelen úgy látja, hogy hamarosan itt a végleges gyógyír a hitelválságra, hiszen a Dow 410 pontos emelkedése után a Futures még most is 240 pontos pluszban van!

Kijutott az ide-oda csapkodásból az amerikai befektetőknek tegnap is, hiszen a Dow Jones index mintegy 600 pontos sávban ingadozott és azok után hogy 100 pontnál nagyobb mínuszban is járt, végül 410 pontos pluszban fejezte be a kereskedést. Ez azt jelenti, hogy az index 4 nap alatt összesen 1,505 pontot mozgott, amire még soha az életben nem volt példa.

A szélesebb piacot követő S&P 500 index 4,3 százalékot, vagyis kerek 50 pontot emelkedett, miközben a Nasdaq 100 ponttal, vagyis 4,8 százalékkal repült az ég felé. A 30 Dow komponens közül mindegyik emelkedett, hat részvény pedig kétszámjegyű emelkedést produkált, amit a pénzügyi papírok vezettek. Ez több dolognak is volt egyszerre köszönhető a Portfolio.hu szerint.

A brit tőkepiaci felügyelet, az FSA egyszerűen bejelentette, hogy mostantól tilos a pénzügyi részvényeket shortolni, azaz az árfolyamok esésére játszani.

A Wall Street Journal értesülései szerint az amerikai tőkepiaci felügyelet ma kereskedés előtt megteszi ugyanezt az intézkedést.

Egy amerikai szenátor nyilatkozatában arról beszélt, hogy a kormány egy állami ügynökséget kíván felállítani, ami kifejezetten csődközeli pénzügyi intézmények megmentésén dolgozik majd.

A FED összesen 105 milliárd dollárt öntött a pénzpiacokba a likviditás fokozása érdekében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?