Vilhelmina
11 °C
28 °C

A magyar pénzintézetek megúszták a válságot

2008.09.19. 11:58
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felmérése alapján egészen minimálisnak mondható a hazai bankok, biztosítók és befektetési szolgáltatók tényleges és potenciális vesztesége, amelyeket a válságban érintett nemzetközi cégek megroggyanásával szenvedhettek el.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az elmúlt két napban, az amerikai másodlagos jelzálogpiaci válság újabb hullámának indulását követően teljes körű felmérést végzett az általa felügyelt intézményeknél a krízis esetleges hazai hatásáról. Az áttekintés során a felügyelet valamennyi szektor – a pénz-, tőke-, biztosítási és pénztári piac – összes intézményétől azonnali hatállyal adatokat kért be arról, hogy az érintetteknek van-e bármilyen jelenlegi vagy a továbbiakban felmerülő lehetséges üzleti kötődésük, esetleges jövőbeni veszteségük a problémák miatt megrendült külföldi intézmények kapcsán.

Az összesítés adatai szerint a hazai bankrendszer 2007. évi saját tőkéjének mintegy 1,3 százalékára rúg a válság kapcsán érintett nemzetközi szereplőkkel (amerikai befektetési bankok, jelzálog-hitelintézetek) szembeni banki kockázati kitettség, azaz a potenciális veszteség aránya, ezen belül a valóban kockázatos állomány mindössze 1,5 ezrelék. Egyszerűsítve: a hazai pénzügyi szektornak alig van a válságban érintett nemzetközi szereplőkkel kapcsolata, és ezen belül is nagy kevés pénzt öltek olyan befektetésekbe, melyek a hitelválság kapcsán elúsztak.

A befektetési vállalkozások által kezelt teljes ügyfélvagyonhoz viszonyítva ugyancsak 1 ezreléknyi a hazai alapkezelők által kezelt ügyfélportfóliókban (pénztári, biztosító és befektetési alapokban és egyéb portfóliók), illetve a befektetési vállalkozások ügyfelei tulajdonában lévő, a válságban érintett eszközök (döntően részvények, befektetési jegyek) részaránya. A hazai biztosítók saját tőkéjének 4 ezrelékére rúg a krízis kapcsán érintett nemzetközi cégcsoportokban való befektetői részvénykitettség, jellemzően a befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosítások eszközalapjai révén.

Az összegzés alapján a magyarországi pénzügyi szolgáltatókra az amerikai másodlagos jelzálogpiaci válság jelenleg csekély hatást gyakorolt, azok stabilan, kiszámíthatóan működnek. A felügyelet a továbbiakban is folyamatosan figyelemmel kíséri a piaci fejlemények esetleges magyarországi hatásait.