Árpád
-2 °C
4 °C

A magyar pénzintézetek megúszták a válságot

2008.09.19. 11:58
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felmérése alapján egészen minimálisnak mondható a hazai bankok, biztosítók és befektetési szolgáltatók tényleges és potenciális vesztesége, amelyeket a válságban érintett nemzetközi cégek megroggyanásával szenvedhettek el.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az elmúlt két napban, az amerikai másodlagos jelzálogpiaci válság újabb hullámának indulását követően teljes körű felmérést végzett az általa felügyelt intézményeknél a krízis esetleges hazai hatásáról. Az áttekintés során a felügyelet valamennyi szektor – a pénz-, tőke-, biztosítási és pénztári piac – összes intézményétől azonnali hatállyal adatokat kért be arról, hogy az érintetteknek van-e bármilyen jelenlegi vagy a továbbiakban felmerülő lehetséges üzleti kötődésük, esetleges jövőbeni veszteségük a problémák miatt megrendült külföldi intézmények kapcsán.

Az összesítés adatai szerint a hazai bankrendszer 2007. évi saját tőkéjének mintegy 1,3 százalékára rúg a válság kapcsán érintett nemzetközi szereplőkkel (amerikai befektetési bankok, jelzálog-hitelintézetek) szembeni banki kockázati kitettség, azaz a potenciális veszteség aránya, ezen belül a valóban kockázatos állomány mindössze 1,5 ezrelék. Egyszerűsítve: a hazai pénzügyi szektornak alig van a válságban érintett nemzetközi szereplőkkel kapcsolata, és ezen belül is nagy kevés pénzt öltek olyan befektetésekbe, melyek a hitelválság kapcsán elúsztak.

A befektetési vállalkozások által kezelt teljes ügyfélvagyonhoz viszonyítva ugyancsak 1 ezreléknyi a hazai alapkezelők által kezelt ügyfélportfóliókban (pénztári, biztosító és befektetési alapokban és egyéb portfóliók), illetve a befektetési vállalkozások ügyfelei tulajdonában lévő, a válságban érintett eszközök (döntően részvények, befektetési jegyek) részaránya. A hazai biztosítók saját tőkéjének 4 ezrelékére rúg a krízis kapcsán érintett nemzetközi cégcsoportokban való befektetői részvénykitettség, jellemzően a befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosítások eszközalapjai révén.

Az összegzés alapján a magyarországi pénzügyi szolgáltatókra az amerikai másodlagos jelzálogpiaci válság jelenleg csekély hatást gyakorolt, azok stabilan, kiszámíthatóan működnek. A felügyelet a továbbiakban is folyamatosan figyelemmel kíséri a piaci fejlemények esetleges magyarországi hatásait.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?