Pánik a világ pénzpiacain

2008.09.16. 10:57
Tegnap akkora mértékben zuhantak az amerikai részvénypiacok, amekkorát a 2001. szeptember 11-es terrortámadások óta nem láttunk, a piacon valósággal eluralkodott a pánik. A nagyobb forgalmú részvényeket tömörítő Dow Jones részvényindex egyetlen nap alatt 4,4 százalékos, esést produkált, melyet az ázsiai tőzsdék ma hajnalban lemásoltak és jelen állás szerint a szakadásnak nincs vége, ugyanis az amerikai határidős mutató (amely a jövőbeli mozgások szempontjából irányadó) Dow Futures jelenleg további 100 pont körüli leértékelődést mutat. A forint háromhónapos mélypontjára esett. Az olajár hatalmasat zuhant.

Az egy nap alatt 4,4 százalékot zuhanó Dow Jones index úgy esett ekkorát ráadásul, hogy az indexben elesett a pszichológiailag fontos 11 000 pontos érték. A széles piacot követő S&P 500 index 4,7 százalékot esett, miközben a technológia túlsúlyos Nasdaq Composite 3,6 százalékkal zuhant - írja a Portfolio.hu.

A sztorikat illetően egész nap ugyanazok borzolták a befektetők kedélyeit: az USA egyik legnagyobb és 158 éves múltra visszatekintő befektetési bankja, a Lehman Brothers ugyanis hétfőn hajnalban csődvédelemért folyamodott. Ennek hatására részvényei közel 95 százalékkal zuhantak, amelyet egy stratéga a következőképpen kommentált: A Lehman csődje nem olyan, mint egy légitársaságé, nem arról van szó, hogy még repülnek addig, amíg ki nem ötlik hogyan oldják meg a helyzetet. A Lehmantól most végleg elbúcsúzhatunk, ráadásul úgy, hogy nem tudjuk milyen hatást fejt majd ez ki az iparág többi szereplőjére. Nincs egyelőre válaszunk az olyan trükkös kérdésekre, hogy mi van akkor, ha egy cég 613 milliárd dolláros adóssággal rendelkezik és nincs már piaci kapitalizációja.

Henry Paulson, az USA pénzügyminisztere éjszaka beszédet mondott, amelyben a befektetőket arról biztosította, hogy az amerikai bankrendszer biztonságos és egészséges és visszautasította azokat a kérdéseket, hogy miért nem mentette meg a kormányzat a Lehman Brotherst is ugyanúgy, ahogy annak idején a szintén csődbe jutott Bear Stearnst.

Az Európai Központi Bank és a Bank of England tegnapi likviditásfokozó intézkedései után az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed is dollármilliárdokat öntött a piacra, valamint a Bank of Japan is csatlakozott a "tűzoltók" táborához.

Újabb mentőöv az amerikai gazdaságnak?

Az amerikai képviselőház még ebben a hónapban egy újabb 50 milliárdos gazdaságélénkítő csomagot fogadhat el. A program elsődleges célja, hogy új munkahelyeket teremtsenek az USA-ban - nyilatkozta egy demokrata képviselő.

A pénzpiaci zavarok láttán felerősödtek azok a félelmek, amelyek szerint az amerikai gazdaság tovább gyengül majd, ezért egy újabb gazdaságélénkítő program kidolgozásába kezdett az amerikai kormányzat. A program keretében utakat, hidakat is építenének, amivel elsősorban a foglalkoztatottak számát növelnék. A pénz egy másik részét az alacsony jövedelmű családok segítésére és a munkanélküli segélyek kiterjesztésére fordítanák. Ezen kívül az is elképzelhető, hogy azok az államok is támogatásban részesülnek majd, ahol magasak az egészségügyi kiadások. Utóbbit leginkább a demokrata képviselők szorgalmazzák.

A másik nagy porkavaró a Lehman mellett az AIG volt, a világ egyik legnagyobb biztosítójának részvényei ugyanis 60 százalékkalkal zuhantak azok után, hogy a piacon az terjedt el, hogy 70 milliárd dollárnyi tőkére szorul, amelynek egy részét kormányzati segítségből reméli. Az AIG esetleges összeomlásának lényegesen nagyobb hatása lenne, mint a Lehman Brothers vagy a Bear Stearns bukásának, mivel a cég lényegesen nagyobb globális eléréssel rendelkezik.

Mindeközben a Bank of America 50 milliárd dollárért felvásárolta a Merrill Lynch nevű óriás brókercéget, mely a hitelválság hatására szintén olyan nehéz pénzügyi helyzetbe került, melyből ez a tranzakció jelentette a legegyszerűbb és legbiztosabb kiutat.

Valóságos banki káosz tört tehát ki a Wall Streeten, melyet az ázsiai tőzsdék is megszenvedtek, a meghatározóbb indexek ott is 5-6 százalékos zuhanásokat mutattak. Mindeközben a Dow Futures 100 pont körüli jelenlegi vesztesége arra utal, hogy az amerikai részvénypiacok zuhanásának nincs még vége, a terror ma is folytatódhat.

Hatalmas olajáresés

Négy éve nem látott mértékben zuhant az elmúlt két napban a WTI típusú olaj határidős árfolyama, így utoljára február közepén látott szintekre érkeztek a jegyzések. Tegnap a kontraktus nemcsak áttörte a 100 dolláros lélektani támaszszintet, hanem jóval alatta, a 90 dolláros szinthez közelebb állapodott meg 6,3 százalékos eséssel. Ma sem lankadnak az eladók, tovább nyomták a jegyzést 92 dollárig, ami 2,4 százalékos esésnek felel meg. A részvénypiaci kiöntés az olaj piacán is valóságos pánikhangulatot váltott ki, az amerikai befektetők a gazdaság recesszióba süllyedése miatt aggódnak, mely a fekete arany iránti kereslet további apadásához vezetne.

Két újabb óriásbank, a Morgan Stanley és a Goldman Sachs holnap, illetve ma teszi közzé második negyedéves gyorsjelentését, mindkét cégtől profitot várnak a befektetők. Az esetleges kellemetlen meglepetések tovább fokozhatják a pánikhangulatot, ám egy várakozások feletti eredmény esetleg megnyugtatólag is hathat a piacra.

Az amerikai piacok zuhanását követően Ázsia-szerte is erőteljes eladói nyomás alá kerültek a tőzsdék. A lejtmenetet a pénzügyi részvények vezették a szektorból érkező kedvezőtlen hírek hatására, emellett az exportorientált cégek papírjai is leértékelődtek az elhúzódó hitelpiaci válság negatív hatásaival kapcsolatos félelmek következtében. A kínai részvényindex 4 százalékot, a japán 4,9 százalékot, a dél-koreai 6,5 százalékot, a hongkongi Hang Seng-index pedig 5,9 százalékot zuhant.

Az amerikai részvényindexek tegnapi zuhanását követően az európai börzéken ma folytatódott a tegnapi lejtmenet, ennek megfelelően a negatív tartományban nyitottak a régiós indexek is. A legnagyobb esést az orosz börze mutatja 5,3 százalékos mínusszal, miközben a lengyel 0,7, a cseh index 2,4 százalékkal került lejjebb. A BUX eközben 1,7 százalékos csökkenést mutat.

A globális pénz- és tőkepiaci pesszimizmus nyomán ma tovább gyengült a forint az euróval szemben, és a jegyzések átlépték a 243-as szintet, egészen 243,50 forint/euróig szaladt el az áfrolyam így a forint új három hónapos mélypontra esett. Az állampapírok másodpiacán továbbra is komoly eladói nyomás mutatkozik: a tegnapi 20-30 bázispont (0,2-0,3 százalékpont) után ma további mintegy 30 bázisponttal ugrottak a hozamok a hozamgörbe szinte teljes egészén.