Árpád
-2 °C
4 °C

80 dollár alá mehet az olajár

2008.09.15. 13:06
Míg a feltörekvő piacok egy részén, így például Kínában és Oroszországban a tőzsdék már elérték mélypontjukat, a fejlett világban további esés várható, melyet bankcsődök fűszereznek – áll a Cashline elemzésében. Az olajár viszont tovább araszolhat lefelé.

Csörömpölve lassul a világ: az Amerika-Kína tengely végérvényesen összeroppant. Európa jó pár országa (Németország, Dánia, Olaszország) máris recesszió közelben, Ázsia lassulása pedig még egy pofon az eurózóna kereskedelmi lendületének. A gravitáció törvényébe gabalyodó energia- és élelmiszerárak túl késõn jöttek, sajnos reális veszély a közgazdasági ár-bérspirál halálos ölelése, amivel rövid távon bizony számolni kell a világ minden részén. Enyhülés ezen a fronton és globális kamatcsökkentés az energia- és élelmiszerárak további lehetséges zuhanása nyomán 2009-ben jöhet – a Cashline hétfõn kiadott áttekintõ helyzetértékelésében.

Megy még lejjebb az olajár

A cég elemzõi szerint az év végéig, a jövõ év elsõ feléig nagy valószínõséggel jóval 80 dollár alatt lesz az olaj ára (akár 50-60 dollár is), de egyre jelentõsebb esélyt látnak az olaj piacán egy medve ralira, ami 110-120 dollárig repítheti a kurzust. Onnan pedig újabb szakadás jöhet, ahogy folyamatosan jelennek majd meg a fogyasztás csökkenésérõl szóló elõrejelzések, és a vételi erõ kifullad.

Nem a Lehmann az utolsó

Valószínûleg befektetési és kereskedelmi bankok sora fog fizetésképtelenné válni a következõ hónapokban, aminek az elsõ hulláma épp a napokban érkezik. Azonban a kezdeti pánik után azt valószínûleg nem a világot poraiba döntõ eseményként éli majd meg a piac, hanem azt látja, hogy a nagy hal megeszi a kis halat: a bankfúziók korszakába lépünk.

A Cashline a következõ hónapokban a euródollárban az 1,40-1,50-es sávot tartja mérvadónak, és valószínûnek látják, hogy a dollár nagyon rövid távon teszteli az 1,50-es szinteket.

Ne bízzunk a tõzsdében

A következõ egy év még szinte bizonyosan a medve, azaz a csökkenés jegyében telik a tõzsdéken a Cashline szerint, hiszen az Amerikából kiindult pénzügyi válság hihetetlen mértékben lohasztja a globális likviditást, ráadásul a lakossági megtakarítások elapadása és a vagyon csökkenése megpecsételi a befektetésre rendelkezésre álló pénzmennyiség sorsát. Ilyen szituációban pedig csak maximum 1-2 hónapos ralikra futja globálisan. Az elemzõk úgy látják, hogy a fejlett tõzsdék korán sem ütötték még meg a mélypontjukat, nagy valószínõséggel erre a jövõ év elsõ feléig sor kerül, amit több hullámban érhetnek el az amerikai és európai piacok.

A következõ nagyobb eladási hullámot a fejlett tõzsdéken a bankcsõdök után a vállalati eredmény-elõrejelzések mérséklése vagy magának az elõrejelezhetõségnek (earnings visibility) a romlása válthatja ki. Ugyanakkor néhány feltörekvõ tõzsde kifenekleni játszik, ahonnan ugyan még jöhet egy akár fél-egy éves nihil, de további jelentõs esésnek már nemigen lehet tere. Ilyen Kína és Oroszország.

Mit vegyünk?

A Cashline rövid- és közép távú befektetési ajánlása az energia szektor papírjaira vonatkozik, ahol az elmúlt idõszakban teljesen abnormális árazási szintek alakultak ki. A finomítói árrések amerikai robbanásával Európa finomító szektora abszolút felülteljesítõ lehet, miután "mozgásképtelenné" adták a részvényeket július közepe óta. A Cashline elemzõinek várakozása szerint a következõ pár hétben óriási mennyiségû tõke fog visszaáramolni az energiaszektorba, amely még 50 dolláros olajárnál és a jelenleginél 80 százalékkal alacsonyabb finomítói árréseknél is alulértékeltnek tekinthetõ.

Emellett az orosz piac ajánlható még: az orosz tõzsde mélyrepülése az elemzõk szerint véget ért, miután a jelenlegi helyzet alapvetõen eltér az 1998-as tõzsdekrachtól. Az elmúlt években felhalmozott orosz devizatartalék képes kivédeni egy hitelválságot, így a tõzsdékrõl kimenekített tõke hatása megáll a tõzsde kapujánál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?