Illés
16 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

80 dollár alá mehet az olajár

2008.09.15. 13:06
Míg a feltörekvő piacok egy részén, így például Kínában és Oroszországban a tőzsdék már elérték mélypontjukat, a fejlett világban további esés várható, melyet bankcsődök fűszereznek – áll a Cashline elemzésében. Az olajár viszont tovább araszolhat lefelé.

Csörömpölve lassul a világ: az Amerika-Kína tengely végérvényesen összeroppant. Európa jó pár országa (Németország, Dánia, Olaszország) máris recesszió közelben, Ázsia lassulása pedig még egy pofon az eurózóna kereskedelmi lendületének. A gravitáció törvényébe gabalyodó energia- és élelmiszerárak túl késõn jöttek, sajnos reális veszély a közgazdasági ár-bérspirál halálos ölelése, amivel rövid távon bizony számolni kell a világ minden részén. Enyhülés ezen a fronton és globális kamatcsökkentés az energia- és élelmiszerárak további lehetséges zuhanása nyomán 2009-ben jöhet – a Cashline hétfõn kiadott áttekintõ helyzetértékelésében.

Megy még lejjebb az olajár

A cég elemzõi szerint az év végéig, a jövõ év elsõ feléig nagy valószínõséggel jóval 80 dollár alatt lesz az olaj ára (akár 50-60 dollár is), de egyre jelentõsebb esélyt látnak az olaj piacán egy medve ralira, ami 110-120 dollárig repítheti a kurzust. Onnan pedig újabb szakadás jöhet, ahogy folyamatosan jelennek majd meg a fogyasztás csökkenésérõl szóló elõrejelzések, és a vételi erõ kifullad.

Nem a Lehmann az utolsó

Valószínûleg befektetési és kereskedelmi bankok sora fog fizetésképtelenné válni a következõ hónapokban, aminek az elsõ hulláma épp a napokban érkezik. Azonban a kezdeti pánik után azt valószínûleg nem a világot poraiba döntõ eseményként éli majd meg a piac, hanem azt látja, hogy a nagy hal megeszi a kis halat: a bankfúziók korszakába lépünk.

A Cashline a következõ hónapokban a euródollárban az 1,40-1,50-es sávot tartja mérvadónak, és valószínûnek látják, hogy a dollár nagyon rövid távon teszteli az 1,50-es szinteket.

Ne bízzunk a tõzsdében

A következõ egy év még szinte bizonyosan a medve, azaz a csökkenés jegyében telik a tõzsdéken a Cashline szerint, hiszen az Amerikából kiindult pénzügyi válság hihetetlen mértékben lohasztja a globális likviditást, ráadásul a lakossági megtakarítások elapadása és a vagyon csökkenése megpecsételi a befektetésre rendelkezésre álló pénzmennyiség sorsát. Ilyen szituációban pedig csak maximum 1-2 hónapos ralikra futja globálisan. Az elemzõk úgy látják, hogy a fejlett tõzsdék korán sem ütötték még meg a mélypontjukat, nagy valószínõséggel erre a jövõ év elsõ feléig sor kerül, amit több hullámban érhetnek el az amerikai és európai piacok.

A következõ nagyobb eladási hullámot a fejlett tõzsdéken a bankcsõdök után a vállalati eredmény-elõrejelzések mérséklése vagy magának az elõrejelezhetõségnek (earnings visibility) a romlása válthatja ki. Ugyanakkor néhány feltörekvõ tõzsde kifenekleni játszik, ahonnan ugyan még jöhet egy akár fél-egy éves nihil, de további jelentõs esésnek már nemigen lehet tere. Ilyen Kína és Oroszország.

Mit vegyünk?

A Cashline rövid- és közép távú befektetési ajánlása az energia szektor papírjaira vonatkozik, ahol az elmúlt idõszakban teljesen abnormális árazási szintek alakultak ki. A finomítói árrések amerikai robbanásával Európa finomító szektora abszolút felülteljesítõ lehet, miután "mozgásképtelenné" adták a részvényeket július közepe óta. A Cashline elemzõinek várakozása szerint a következõ pár hétben óriási mennyiségû tõke fog visszaáramolni az energiaszektorba, amely még 50 dolláros olajárnál és a jelenleginél 80 százalékkal alacsonyabb finomítói árréseknél is alulértékeltnek tekinthetõ.

Emellett az orosz piac ajánlható még: az orosz tõzsde mélyrepülése az elemzõk szerint véget ért, miután a jelenlegi helyzet alapvetõen eltér az 1998-as tõzsdekrachtól. Az elmúlt években felhalmozott orosz devizatartalék képes kivédeni egy hitelválságot, így a tõzsdékrõl kimenekített tõke hatása megáll a tõzsde kapujánál.