Judit
2 °C
7 °C

Újra száz dollár alatt az olajár

2008.09.10. 18:33
Hiába jönnek hagyományosan az áremelkedés irányába ható hírek, a globális keresletcsökkenés most mindent meghatároz: Londonban már becsúszott száz dollár alá az ár, az USA-ban még 102-nél jár, de csökken.

Londonban csökkent, 100 dollár alá került a kõolaj ára, ami New Yorkban szintén jelentõsen hanyatlott szerdán késõ délután. Röviddel 17:30 óra után az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent októberi lejárata 2,03 dollár csökkenéssel 98,31 dolláron volt. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyûolajfajta októberi jegyzése 1,02 dollárral 102,24 dollárra hanyatlott.

A szakértõk rámutattak: a kõolaj árát most több olyan tényezõ is befolyásolja, ami általában áremelõ. Ezek közé tartozik az a szerdán közölt hivatalos adat, amely szerint a múlt héten a vártnál nagyobb mértékben csökkent az amerikai olaj- és benzintartalék, az OPEC termelésének a csökkentésérõl határozott, Oroszország jelezte, hogy szorosabbra tervezi fûzni a kapcsolatát az OPEC-kel, és a újabb hurrikán veszélyezteti az amerikai olaj- és gáztermelést a Mexikói-öbölben.

Megfigyelõk szerint a befektetõket részben az befolyásolja, hogy globálisan csökken az olajkereslet. Vannak olyan vélemények, amelyek szerint a befektetõk megvárják, hogy a Brent hordónkénti ára elérje a 97,50 dolláros technikai támogatási pontot és akkor vásárlásba kezdenek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?