Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Újra száz dollár alatt az olajár

2008.09.10. 18:33
Hiába jönnek hagyományosan az áremelkedés irányába ható hírek, a globális keresletcsökkenés most mindent meghatároz: Londonban már becsúszott száz dollár alá az ár, az USA-ban még 102-nél jár, de csökken.

Londonban csökkent, 100 dollár alá került a kõolaj ára, ami New Yorkban szintén jelentõsen hanyatlott szerdán késõ délután. Röviddel 17:30 óra után az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent októberi lejárata 2,03 dollár csökkenéssel 98,31 dolláron volt. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyûolajfajta októberi jegyzése 1,02 dollárral 102,24 dollárra hanyatlott.

A szakértõk rámutattak: a kõolaj árát most több olyan tényezõ is befolyásolja, ami általában áremelõ. Ezek közé tartozik az a szerdán közölt hivatalos adat, amely szerint a múlt héten a vártnál nagyobb mértékben csökkent az amerikai olaj- és benzintartalék, az OPEC termelésének a csökkentésérõl határozott, Oroszország jelezte, hogy szorosabbra tervezi fûzni a kapcsolatát az OPEC-kel, és a újabb hurrikán veszélyezteti az amerikai olaj- és gáztermelést a Mexikói-öbölben.

Megfigyelõk szerint a befektetõket részben az befolyásolja, hogy globálisan csökken az olajkereslet. Vannak olyan vélemények, amelyek szerint a befektetõk megvárják, hogy a Brent hordónkénti ára elérje a 97,50 dolláros technikai támogatási pontot és akkor vásárlásba kezdenek.