Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nagyot esett az olajár, mégsem tankolhatunk olcsóbban

2008.09.06. 11:22
Hiába zuhant 5 százalékot a benzin és a gázolaj ára a világpiacon dollárban mérve, a forint azonban gyengült a zöldhasúval szemben, ezért a Mol várhatóan nem mérsékli árait az előttünk álló héten.

Súlyos mértékben zuhant a hét folyamán a nyersolaj ára a világpiacon, pénteken délután a WTI típus októberi szállítású határidős jegyzése 106,7 dollárnál állt hordónként, holott egy héttel korábban még 115 dollár környékén ingadozott. A finomított termékek árai is intenzíven mozogtak, dollárban mérve a benzin ára 5 százalékot, a gázolajé pedig 4,6 százalékot esett, de a forint gyengülése bekavart a képbe.

Mint ismeretes, az amerikai deviza egységéért a múlt pénteken még körülbelül 160 forintot kellett adni a bankközi piacon, miközben tegnap este már 168,5-nél állt a jegyzés. Ez azt jelenti, hogy forintban mérve a nemzetközi piacon a benzin jegyzésára csak másfél, a gázolajé pedig csak 1,1 százalékot csökkent.

Az elmúlt hetek hektikus olaj- és olajtermék, valamint forint és dollár árfolyam mozgások hatásait a Mol nem mindig követte le teljes mértékben a hazai üzemanyagárakkal, ezért igen nehéz megjósolni, hogy mihez kezd most az olajtársaság a kereskedelmi árakkal, írja a Portfolio.hu.

A héten látott tendenciák önmagukban kis mértékű árcsökkentést indokolnának, ugyanakkor valószínűleg erre nem kerül sor, mivel a korábbi hetekben rendszerint felfelé kúszott a benzin és a gázolaj nemzetközi jegyzésára, ám a Mol ennek ellenére nem emelte komolyabb mértékben a kereskedelmi tarifákat. Igaz, ezen a héten épp történt egy kisebb üzemanyag-drágítás, a benzin ára emelkedett literenként 3 forinttal. Ezt megelőzően június 18-án regisztrálhattunk üzemanyagár-emelést.

Jelenleg a benzin literje átlagosan körülbelül 302-303 forint környékén mozog, a gázolaj literje pedig körülbelül 313 forintba kerül, persze, az egyes kutak árai között akár 15 forintos különbség is lehet.