Jusztina
10 °C
27 °C

Nagyot esett az olajár, mégsem tankolhatunk olcsóbban

2008.09.06. 11:22
Hiába zuhant 5 százalékot a benzin és a gázolaj ára a világpiacon dollárban mérve, a forint azonban gyengült a zöldhasúval szemben, ezért a Mol várhatóan nem mérsékli árait az előttünk álló héten.

Súlyos mértékben zuhant a hét folyamán a nyersolaj ára a világpiacon, pénteken délután a WTI típus októberi szállítású határidős jegyzése 106,7 dollárnál állt hordónként, holott egy héttel korábban még 115 dollár környékén ingadozott. A finomított termékek árai is intenzíven mozogtak, dollárban mérve a benzin ára 5 százalékot, a gázolajé pedig 4,6 százalékot esett, de a forint gyengülése bekavart a képbe.

Mint ismeretes, az amerikai deviza egységéért a múlt pénteken még körülbelül 160 forintot kellett adni a bankközi piacon, miközben tegnap este már 168,5-nél állt a jegyzés. Ez azt jelenti, hogy forintban mérve a nemzetközi piacon a benzin jegyzésára csak másfél, a gázolajé pedig csak 1,1 százalékot csökkent.

Az elmúlt hetek hektikus olaj- és olajtermék, valamint forint és dollár árfolyam mozgások hatásait a Mol nem mindig követte le teljes mértékben a hazai üzemanyagárakkal, ezért igen nehéz megjósolni, hogy mihez kezd most az olajtársaság a kereskedelmi árakkal, írja a Portfolio.hu.

A héten látott tendenciák önmagukban kis mértékű árcsökkentést indokolnának, ugyanakkor valószínűleg erre nem kerül sor, mivel a korábbi hetekben rendszerint felfelé kúszott a benzin és a gázolaj nemzetközi jegyzésára, ám a Mol ennek ellenére nem emelte komolyabb mértékben a kereskedelmi tarifákat. Igaz, ezen a héten épp történt egy kisebb üzemanyag-drágítás, a benzin ára emelkedett literenként 3 forinttal. Ezt megelőzően június 18-án regisztrálhattunk üzemanyagár-emelést.

Jelenleg a benzin literje átlagosan körülbelül 302-303 forint környékén mozog, a gázolaj literje pedig körülbelül 313 forintba kerül, persze, az egyes kutak árai között akár 15 forintos különbség is lehet.