Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Drágul a benzin

2008.09.01. 16:13
Bruttó három forinttal drágul szerdától a benzin, a gázolaj ára viszont nem változik - tudta meg a Portfolio.hu. A forint gyengülés, illetve az olajtermékek árainak drágulása tükrében a lépés nem meglepõ a Moltól.

Szerdán (2008. szeptember 3.) nulla órától bruttó 3 forinttal emeli a MOL a benzin bruttó nagykereskedelmi listaárát, miközben a gázolaj ára változatlan marad. Ez azt jelenti, hogy az olajcég a benzin literjét a kiskereskedõknek listaáron bruttó 287,4 forintért, a gázolajat pedig bruttó 297,9 forintért adja majd.

Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérõ, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékû, 3 forintos drágulással szembesülnek majd szerdától az állomásokon, ami azt jelenti, hogy benzin literje átlagosan körülbelül 302-303 forint környékén mozog majd, a gázolaj literje pedig körülbelül 313 forintba kerülhet. Az emelés nem tekinthetõ meglepetésnek a múlt heti piaci folyamatok tükrében, hiszen a legfrissebb adatok szerint a nemzetközi piacon a benzin ára forintban mérve 2 százalékot emelkedett, a gázolaj pedig 1,5 százalékot drágult.

Mint ismeretes, az elmúlt három hónapban az üzemanyagárak szinte folyamatosan csökkentek a hazai piacon, emeléshez legutóbb 2008. június 18-án folyamodott a Mol. Most azonban, hogy az elmúlt napokban a forint is gyengült, a Gusztáv nevû hurrikán miatt pedig az olajtermékek árai is felfelé vették az irányt, a lépés már elkerülhetetlen volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!