Szilárda
-4 °C
3 °C

Bebiztosították magukat a legnagyobb bankok

2008.09.15. 12:01
Egy hetvenmilliárd dolláros alapot hoz létre végszükség esetére a tíz legnagyobb bank, hogy az esetleges jövőbeli likviditási problémáikat orvosolhassák. A részt vevő felek egyenlő arányban járulnak hozzá az alap vagyonához, és ha valamelyikük bajba kerül, akkor a teljes vagyon egyharmada azonnal felhasználhatóvá válik.

A tíz legnagyobb bank egy hetvenmilliárd dolláros alapot hozott létre, hogy a mostani hétvégi bukásokat a jövőben részben megakadályozhassák. A Lehman Brothers ugyanis felvásárlás hiányában kénytelen volt csődvédelmet kérni, miközben a Merrill Lynchet a Bank of America vásárolja föl. A megállapodást vasárnap éjjel kötötték meg. Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter rendkívüli fejleménynek nevezte a megegyezést, ezzel ugyanis a piaci szereplők maguk is hozzájárulnak a pénzpiacok stabilabb működéséhez. A Fed nemrégiben változtatta meg a szabályokat, megkönnyítve a pénzntézeteknek, hogy baj esetén különböző alapokhoz fordulhassanak segítségért – írja a Guardian.

Az alap vagyonához a pénzpiac legnagyobb szereplői –így például a Barclays, a Credit Suisse, a Citibank, a Deutsche Bank, a Bank of America és a Goldman Sachs – egyenként hétmilliárd dollárral járulnak hozzá, és abban az esetben, ha az egyik résztvevő bankot összeomlás fenyegeti, akkor a hetvenmilliárd dolláros összeg egyharmadát azonnal lehívhatja a veszteségek fedezésére.

Az alap létrehozására azért is szükség volt, mert az amerikai pénzügyminisztérium az egyre szélesedő pénzügyi krízis közepette nem volt hajlandó megmenteni a Lehman Brotherst (mellette azonban a bankszektor más szereplői sem), miközben az amerikai jelzálogpiac két legnagyobb szereplőjét a Fannie Maet és a Freddie Macet állami irányítás alá vonták.

Hasonló helyzettől féltek a Merrill Lynchnél, amikor gyorsan tető alá hozták a megállapodást az pénzintézet eladásáról. A Bank of America 44 millió dollárért (29 dolláros részvényenkénti áron) veszi meg a céget.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!