Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Totális válságban az amerikai pénzügyi szektor

2008.09.15. 15:12
A Lehman Brothers csődje azt jelzi, hogy a pénzügyi szektor által már leírt 500-600 milliárd dolláros veszteség az év végéig, akár 1000-1200 milliárdra nőhet, de ennél is súlyosabb következménnyel járhat a likviditás világméretű beszűkülése szakemberek szerint. Barcza György, a K&H vezető elemzője egyenesen a teljes összeomlás veszélyére figyelmeztet. Közben a világ legnagyobb biztosítója, az AIG 40 milliárd dollár állami segítséget kért. Az árfolyamok zuhannak, a BUX napközben 4 százalék feletti minuszban is járt, végül 2 százalékos eséssel zárt. A forint délelőtt erősödött, 239-ig csökkent az euró ára, délután azonban visszatért a reggeli 241-es szintre.

A Lehman Brothers csődje azt jelzi, hogy a pénzügyi szektor által már leírt 500-600 milliárd dolláros veszteség az év végéig, akár 1000-1200 milliárdra nőhet, de ennél is súlyosabb következménnyel járhat a likviditás világméretű beszűkülése - állítják elemzők és befektetési vezetők. 

Heim Péter, az Aegon Magyarország Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója szerint a pénzügyi szektor által már leírt közel 600 milliárd dolláros veszteség szeptember végére elérheti a 650-800 milliárdot, az év végére pedig az 1000-1100 milliárd dollárt, így a jövő évre már csak igen csekély összeg leírása marad. Hasonló nagyságrendű, 500-600 milliárd dolláros veszteség leírást valószínűsít a következő hónapokban Hamar Márton, a Pioneer Alapkezelő részvénypiaci portfólió menedzsere, aki, akárcsak Heim Péter, a beszűkülő likviditást tartja a közeljövő legsúlyosabb problémájának.

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline vezető elemzője szerint az igazi kérdés az, hogy az amerikai pénzügyi szektor válsága miként hat a reálgazdaságra, miként lassítja az USA exportját és miként zsugorítja tovább az USA belső fogyasztását. A pénzügyi rendszer hatvan éve nem látott válságot él át, s mivel vége a "jelzálogpiaci piramis játéknak", a befektetési pénzintézetek alatt is megremegett a talaj. Ráadásul a jelzáloghitelek adósai után egyre többen válhatnak fizetésképtelenné az áruhiteleket-, a kártyahiteleket-, illetve a fogyasztási hiteleket felvevők közül, noha ezekről még hallgatnak a pénzintézetek.

A Cashline szerint a bankcsődök újabb hulláma kezdődött most el, valószínűleg befektetési és kereskedelmi bankok sora fog fizetésképtelenné válni a következő hónapokban. Ezzel párhuzamos egyhamar nem lehet emelkedésre számítani a fejlett országok tőzsdéin sem.

Heim Péter a Lehman Brothers leírandó veszteségeinek összegét 40 milliárd dollárra becsüli, de ennek többszörösét képezheti az a portfólió, ami a jelzáloggal összefüggő kötvények formájában az amerikai befektetési bankhoz kötődik, s amely a likvidálási folyamat során a piacra kerülhet.

Állami segítségnyújtást kért a világ legnagyobb biztosítója

A világ legnagyobb biztosítója, a Magyarországon is jelen lévő American International Group (AIG) reggel 40 milliárd dolláros kölcsönt kér a túlélés érdekében az amerikai szövetségi tartalékbankrendszertől (Fed). Az áthidaló kölcsönért folyamodó AIG-t a hitelminősítő intézetek leértékelése fenyegeti, s ez megpecsételheti a sorsát. A biztosító idén már végrehajtott egy 20 milliárd dolláros tőkeemelést, de még ez a hatalmas injekció sem elegendő a cég megmentéséhez. A Wall Street vezető pénzintézeteinek irányítói hétvégi egyeztetésükön elsősorban a Lehman Brothers sorsáról tanácskoztak, de az AIG megmentése is napirendre került. A biztosító részvényeinek ára az utóbbi egy évben 79 százalékkal esett, pénteken 12,14 dolláron zárt.

Elemzők szerint az AIG rendkívüli lépése, hogy a Fedhez fordult segítségért, hasonló lépésre sarkallhat egyéb bajba jutott, nem befektetési profilú bankokat. A The New York Times szerint egyelőre nem tudni, hogy a Fed teljesíti-e az AIG kérését.

Elemzők szerint a világ legnagyobb biztosító intézetét, az amerikai AIG-t nem engedik csődbe jutni, az ügyfélkör megmentése ugyanis elemi érdeke az USA-nak, ezért feltehetően a Fed, a jegybank szerepét betöltő központi intézet, illetve egyes pénzintézetek akcióba fognak lépni.

A részvénypiacokon a következő hetekben akár tíz százalékos visszaesés is elképzelhető Heim Péter szerint, aki hozzátette, hogy Magyarországon mindennek közvetlen hatása a pénzügyi szektorra nem lesz, viszont Európában elkerülhetetlen a recesszió, s ennek nyomán 2009-ben a magyar GDP növekedési üteme sem lesz nagyobb 2,5 százaléknál.

Teljes összeomlás jöhet

Globális szinten megjelenő jelentős piaci korrekció kialakulására figyelmeztet Barcza György, a K&H Bank elemzője. Az amerikai bankok komoly bajban vannak és a feltörekvő piacok is éles lassulást szenvedhetnek el - írja Barcza a legutóbbi piaci fejlemények kapcsán.

Az elemző figyelmeztetett arra, hogy az elkövetkező hetekben több országból is kiábrándító gazdasági adatok érkezhetnek. Barcza György emlékeztet arra, hogy a gazdasági növekedésről és a pénzügyi rendszer likviditásáról szóló rossz hírek uralhatják a következő időszakot, mely véleménye szerint a legrosszabb párosítás, amit csak elképzelhetünk. A nagyobb feltörekvő piacok sem vonhatják ki magukat a válság hatása alól, a volatilitás pedig a márciusi szintekre térhet vissza, melynek kövekeztében a forint is sérülhet - írja a K&H elemzője.

Az elemző az idei év január-február időszakában tapasztalt érzésekhez hasonlítja a jelenlegi helyzetet, amikor az első pár rossz hírre a piacok némi gyengüléssel reagáltak, azonban nem ismerték fel, hogy meddig fajulhat el a helyzet. Ennek tükrében a szakértő egy "végtelenül óvatos hozzáállást" és a kockázatvállalás mellőzését tanácsolja.

Zuhanó árfolyamok

A Lehman csődje és a pénzügyi intézmények stabilitásával kapcsolatos aggályok miatt jelentős mértékben esnek a tőzsdei árfolyamok. A new york-i tőzsde nyitása előtt a Lehman 88, az AIG 43 százalékot vesztett értékéből az elektronikus kereskedelemben. A New York-i tőzsde 2,5 százalékos mímuszban volt nyitás után félórával, a nyitásakor a vezető nyugat-európai részvénymutatók közül a londoni FTSE-100 index 238,0 pontos, 4,39 százalékos, a frankfurti DAX-30 mutató 228,40 pontos, 3,66 százalékos veszteséget jelzett. A BUX 3,3 százalékos mínuszban tartózkodik zárás előtt.

Esett a BUX is

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 409,52 pontos, 2,09 százalékos csökkenéssel, 19 223 ponton zárt hétfőn, napközben azonban ennél jelentősebb, négy százalék feletti mínuszban is járt, hasonlóan a régiós tőzsdékhez. A napot a délelőtt még komoly mínuszban levő Mol mentette meg, az olajpapírok végül 0,98 százalékkal 15 995 forintra erősödtek, az OTP részvények ára 4,66 százalékkal 6520 forintra csökkent.

A banki papírok közül a korábbi 43 milliárd után újabb 5 milliárd dolláros veszteségleírást előrevetítő hírek hatására 9,4 százalékot esett a legnagyobb svájci bank, az UBS értéke. Az amerikai válságban szintén megérintett brit nagybankok közül az HBOS 30, a Barclays - amely egyike volt a Lehman Brothers átvételével megpróbálkozó bankoknak - 13 százalékos, a Royal Bank of Scotland 11 százalékos, a Lloyds TSB 6 százalékos veszteségben járt délután.

A nyersolaj ára is esik, mert a befektetők a biztonságosabb állampapírokba helyezik át pénzüket. Mivel az Ike hurrikán nem okozott jelentősebb károkat az amerikai olajtermelő infrastruktúrában és ismét előtérbe kerültek a globális lassulással kapcsolatos félelmek, ezért az irányadó olajárak a 94-96 dolláros szintre estek, amely héthónapos mélypontot jelent.