Lenke
17 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Totális válságban az amerikai pénzügyi szektor

2008.09.15. 15:12
A Lehman Brothers csődje azt jelzi, hogy a pénzügyi szektor által már leírt 500-600 milliárd dolláros veszteség az év végéig, akár 1000-1200 milliárdra nőhet, de ennél is súlyosabb következménnyel járhat a likviditás világméretű beszűkülése szakemberek szerint. Barcza György, a K&H vezető elemzője egyenesen a teljes összeomlás veszélyére figyelmeztet. Közben a világ legnagyobb biztosítója, az AIG 40 milliárd dollár állami segítséget kért. Az árfolyamok zuhannak, a BUX napközben 4 százalék feletti minuszban is járt, végül 2 százalékos eséssel zárt. A forint délelőtt erősödött, 239-ig csökkent az euró ára, délután azonban visszatért a reggeli 241-es szintre.

A Lehman Brothers csődje azt jelzi, hogy a pénzügyi szektor által már leírt 500-600 milliárd dolláros veszteség az év végéig, akár 1000-1200 milliárdra nőhet, de ennél is súlyosabb következménnyel járhat a likviditás világméretű beszűkülése - állítják elemzők és befektetési vezetők. 

Heim Péter, az Aegon Magyarország Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója szerint a pénzügyi szektor által már leírt közel 600 milliárd dolláros veszteség szeptember végére elérheti a 650-800 milliárdot, az év végére pedig az 1000-1100 milliárd dollárt, így a jövő évre már csak igen csekély összeg leírása marad. Hasonló nagyságrendű, 500-600 milliárd dolláros veszteség leírást valószínűsít a következő hónapokban Hamar Márton, a Pioneer Alapkezelő részvénypiaci portfólió menedzsere, aki, akárcsak Heim Péter, a beszűkülő likviditást tartja a közeljövő legsúlyosabb problémájának.

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline vezető elemzője szerint az igazi kérdés az, hogy az amerikai pénzügyi szektor válsága miként hat a reálgazdaságra, miként lassítja az USA exportját és miként zsugorítja tovább az USA belső fogyasztását. A pénzügyi rendszer hatvan éve nem látott válságot él át, s mivel vége a "jelzálogpiaci piramis játéknak", a befektetési pénzintézetek alatt is megremegett a talaj. Ráadásul a jelzáloghitelek adósai után egyre többen válhatnak fizetésképtelenné az áruhiteleket-, a kártyahiteleket-, illetve a fogyasztási hiteleket felvevők közül, noha ezekről még hallgatnak a pénzintézetek.

A Cashline szerint a bankcsődök újabb hulláma kezdődött most el, valószínűleg befektetési és kereskedelmi bankok sora fog fizetésképtelenné válni a következő hónapokban. Ezzel párhuzamos egyhamar nem lehet emelkedésre számítani a fejlett országok tőzsdéin sem.

Heim Péter a Lehman Brothers leírandó veszteségeinek összegét 40 milliárd dollárra becsüli, de ennek többszörösét képezheti az a portfólió, ami a jelzáloggal összefüggő kötvények formájában az amerikai befektetési bankhoz kötődik, s amely a likvidálási folyamat során a piacra kerülhet.

Állami segítségnyújtást kért a világ legnagyobb biztosítója

A világ legnagyobb biztosítója, a Magyarországon is jelen lévő American International Group (AIG) reggel 40 milliárd dolláros kölcsönt kér a túlélés érdekében az amerikai szövetségi tartalékbankrendszertől (Fed). Az áthidaló kölcsönért folyamodó AIG-t a hitelminősítő intézetek leértékelése fenyegeti, s ez megpecsételheti a sorsát. A biztosító idén már végrehajtott egy 20 milliárd dolláros tőkeemelést, de még ez a hatalmas injekció sem elegendő a cég megmentéséhez. A Wall Street vezető pénzintézeteinek irányítói hétvégi egyeztetésükön elsősorban a Lehman Brothers sorsáról tanácskoztak, de az AIG megmentése is napirendre került. A biztosító részvényeinek ára az utóbbi egy évben 79 százalékkal esett, pénteken 12,14 dolláron zárt.

Elemzők szerint az AIG rendkívüli lépése, hogy a Fedhez fordult segítségért, hasonló lépésre sarkallhat egyéb bajba jutott, nem befektetési profilú bankokat. A The New York Times szerint egyelőre nem tudni, hogy a Fed teljesíti-e az AIG kérését.

Elemzők szerint a világ legnagyobb biztosító intézetét, az amerikai AIG-t nem engedik csődbe jutni, az ügyfélkör megmentése ugyanis elemi érdeke az USA-nak, ezért feltehetően a Fed, a jegybank szerepét betöltő központi intézet, illetve egyes pénzintézetek akcióba fognak lépni.

A részvénypiacokon a következő hetekben akár tíz százalékos visszaesés is elképzelhető Heim Péter szerint, aki hozzátette, hogy Magyarországon mindennek közvetlen hatása a pénzügyi szektorra nem lesz, viszont Európában elkerülhetetlen a recesszió, s ennek nyomán 2009-ben a magyar GDP növekedési üteme sem lesz nagyobb 2,5 százaléknál.

Teljes összeomlás jöhet

Globális szinten megjelenő jelentős piaci korrekció kialakulására figyelmeztet Barcza György, a K&H Bank elemzője. Az amerikai bankok komoly bajban vannak és a feltörekvő piacok is éles lassulást szenvedhetnek el - írja Barcza a legutóbbi piaci fejlemények kapcsán.

Az elemző figyelmeztetett arra, hogy az elkövetkező hetekben több országból is kiábrándító gazdasági adatok érkezhetnek. Barcza György emlékeztet arra, hogy a gazdasági növekedésről és a pénzügyi rendszer likviditásáról szóló rossz hírek uralhatják a következő időszakot, mely véleménye szerint a legrosszabb párosítás, amit csak elképzelhetünk. A nagyobb feltörekvő piacok sem vonhatják ki magukat a válság hatása alól, a volatilitás pedig a márciusi szintekre térhet vissza, melynek kövekeztében a forint is sérülhet - írja a K&H elemzője.

Az elemző az idei év január-február időszakában tapasztalt érzésekhez hasonlítja a jelenlegi helyzetet, amikor az első pár rossz hírre a piacok némi gyengüléssel reagáltak, azonban nem ismerték fel, hogy meddig fajulhat el a helyzet. Ennek tükrében a szakértő egy "végtelenül óvatos hozzáállást" és a kockázatvállalás mellőzését tanácsolja.

Zuhanó árfolyamok

A Lehman csődje és a pénzügyi intézmények stabilitásával kapcsolatos aggályok miatt jelentős mértékben esnek a tőzsdei árfolyamok. A new york-i tőzsde nyitása előtt a Lehman 88, az AIG 43 százalékot vesztett értékéből az elektronikus kereskedelemben. A New York-i tőzsde 2,5 százalékos mímuszban volt nyitás után félórával, a nyitásakor a vezető nyugat-európai részvénymutatók közül a londoni FTSE-100 index 238,0 pontos, 4,39 százalékos, a frankfurti DAX-30 mutató 228,40 pontos, 3,66 százalékos veszteséget jelzett. A BUX 3,3 százalékos mínuszban tartózkodik zárás előtt.

Esett a BUX is

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 409,52 pontos, 2,09 százalékos csökkenéssel, 19 223 ponton zárt hétfőn, napközben azonban ennél jelentősebb, négy százalék feletti mínuszban is járt, hasonlóan a régiós tőzsdékhez. A napot a délelőtt még komoly mínuszban levő Mol mentette meg, az olajpapírok végül 0,98 százalékkal 15 995 forintra erősödtek, az OTP részvények ára 4,66 százalékkal 6520 forintra csökkent.

A banki papírok közül a korábbi 43 milliárd után újabb 5 milliárd dolláros veszteségleírást előrevetítő hírek hatására 9,4 százalékot esett a legnagyobb svájci bank, az UBS értéke. Az amerikai válságban szintén megérintett brit nagybankok közül az HBOS 30, a Barclays - amely egyike volt a Lehman Brothers átvételével megpróbálkozó bankoknak - 13 százalékos, a Royal Bank of Scotland 11 százalékos, a Lloyds TSB 6 százalékos veszteségben járt délután.

A nyersolaj ára is esik, mert a befektetők a biztonságosabb állampapírokba helyezik át pénzüket. Mivel az Ike hurrikán nem okozott jelentősebb károkat az amerikai olajtermelő infrastruktúrában és ismét előtérbe kerültek a globális lassulással kapcsolatos félelmek, ezért az irányadó olajárak a 94-96 dolláros szintre estek, amely héthónapos mélypontot jelent.