Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Piramisjáték vezetett a bankcsődökhöz

2008.09.16. 12:34
A legnagyobb árat az amerikaiak fizetik, de a pénzügyi válság globális hatásai alól mi sem vonhatjuk ki magunkat: stagnáló gazdasági növekedésre, a reálbérek esésére és a forint gyengülésére is számíthatunk a következő időszakban. Ahogy a 2001-2007 közötti piramisjátékban nem számoltak az amerikai ingatlanárak esésével, az egy éve kezdődött válságban sem látták előre, hogy mennyire rossz a helyzet. ÉS egyébként most sem. A tőzsdéken ezért is a félelem az úr.

Mi az a hitelválság?

A USA-ban az alacsony kamatlábak és az ingatlanárak emelkedése együtt oda vezetett, hogy egy ingatlanra több hitelt is folyósítottak: mivel a fedezeti érték, azaz a lakások, házak ára ugrásszerűen nőtt, a bankok újabb és újabb kedvező kamatozású hiteleket kínáltak a már beterhelt ingatlanokra is. Ezek a hitelek jellemzően már nem is a lakás árának kifizetését könnyítették, hanem előbb a hitelfelvevő fogyasztását, pl. autóvásárlását, később egyenesen pénzügyi befektetését szolgálták. Tehát Mr. X felveszi a szabadon felhasználható hitelt, majd elmegy egy befektetési alapkezelőhöz, hogy a hitelből nyert pénz bőven annak kamatterhe felett fialtassa. Ugyanakkor viszont a bankok, melyek részben a hitelkihelyezés nyereségéből élnek, kitalálták, hogy ezen nyereséget felkínálják ügyfeleiknek, azaz olyan befektetési jegyeket forgalmaztak, amelyek hozama a kihelyezett hiteleken elért nyereségre épült - persze a kockázatot is szétszórták így.

A lánc összeért: Mr. X, aki már azért is lehet X, mert a hitelkihelyezési lázban a bankok sokszor már nem is törödtek az ügyfelek megfelelő azonosításával, befektetet abba az alapba, mely éppen arra épül, hogy ő, Mr. X, majd pontosan fizeti vissza hitelét, és a bank ezen keletkező nyereségét osztják szét. Csakhogy: időközben a hitel fedezete, az ingatlan ára zuhan, egyes területeken akár 50 százalékkal is, a hitelkamat emelkedik, amit már önmagában is nehezebb fizetni, de az USA-ban nő a munkanélküliség is, egyszer csak nincs miből fizetni a hitelt, Mr. X pedig adósként és befektetőként is bukik - a bankokkal együtt.

Miközben a világgazdasági növekedési helyzet romlik, az USA-ban továbbra sincs fordulat a lakáspiacon, sőt, az árak tovább esnek, a bankrendszer pedig így tőkehiánnyal küzd – mondta az Indexnek Móró Tamás azzal kapcsolatban, miért a másodlagos jelzálogpiaci, avagy hitelválság elindulása után egy évvel jut csődbe egy történelmi múlttal bíró bank. A Lehman Brothers bedőlése ugyanakkor a Concorde elemzési vezetője szerint jó példa arra is, milyen szerepe van a mostani válságban a pszichés folyamatoknak: amikor híre megy, hogy nem is válságban, de nehéz helyzetben van a pénzintézet, a tőzsdén esni kezdenek a részvényei. Ez eleve lehetetlenné teszi a tőkeemelést - a részvényesek már a pénzük után a futnak, miközben a bank egyre nehezebben, komolyabb terhek mellett jut forráshoz a bankközi piacon is.

Kik buknak a Lehmannal?

Közvetlen vesztesei a csődnek természetesen a bankház tulajdonosai, részvényesei, de persze csődhelyzetben kérdéses az ügyfelek helyzete is. Móró Tamás szerint az ügyfélkövetelések kielégítésével nem lesz gond, bár a 600 milliárd dollár feletti adósság óriási, a történelem legnagyobb csődje címet érő összeget jelent. Ráadásul a Lehmannak döntően nem lakossági, hanem vállalati és intézményi ügyfelei vannak, ezek kártalanítására is komoly előírások vannak. Ugyanakkor a Lehmant - például a bank által kibocsátott kötvények megvásárlásával - finanszírozók már számolhatnak veszteséggel.

A félelem az úr

Móró Tamás szerint a Lehman csődjét meglepően ellenállóan viselték volna a világ tőzsdéi, de már itt van az újabb, sokkal nagyobb probléma: az AIG tőkehelyzetével kapcsolatos gondok. A világ legnagyobb biztosítójáról van szó, amely mintegy 580 milliárd (!) dollár értékben írt ki úgynevezett CDS-eket (Credit Default Swap - lényegében egy hitel v. kötvénybiztosítás), amelyek a befektetőket egy kötvény, vagy vállalati hitel esetleges nemfizetésével kapcsolatban védi. Az AIG áll a kontraktusok másik oldalán, és mivel az általa eladott CDS-ek jelentős része rosszabb besorolású és egyéb ingatlanhiteleket garantált, így hihetetlen ütemben nőnek a veszteségek. Elemzői várakozások szerint csak ebben a negyedévben 20-30 milliárd dollár között lehet a leírás mértéke.

Válság kronológia
  • 2007. július 31. Az Egyesült Államok ötödik legnagyobb befektetési bankja, a Bear Stearns bejelentette, hogy két alapja elvesztette teljes vagyonát. Év végére a bank 89 százalékkal kisebb adózott eredményt jelentett, mint egy évvel korábban. Ez volt az első komolyabb figyelmezető jelzés a pénzpiacnak. 2008. március 18-án a JP Morgan megvásárolja a Bear Stearnst 120 millió fontért (jóllehet egy évvel korábban kilencmilliárdra értékelték a bankot).
  • 2007. augusztus 9. Európába is átterjed a jelzálogpiaci válság, a BNP Paribas három befektetési alapja rendült meg, a BNP Paribast kétmilliárd eurós veszteség éri. Néhány nappal később, augusztus 13-án az Európai Küzponti Bank, a Fed és a japán jegybank tőkét pumpál a pénzpiacba.
  • 2007. szeptember 13. A Bank of England a Northern Rock segítségére sietett, mivel csak így tudta biztosítani Nagy-Britannia harmadik legnagybb hitelezőjének további működését. A paici válság miatt a bank részvényeinek értéke a felére esett vissza. A következő néhány napban a megijedt betétesek kétmilliárd fontot menekítettek ki a bankból. Év végén már a bank eladását tervezik.
  • 2008. szeptember 8. Az amerikai kormány átvette a két legnagyobb jelzáloghitelező irányítását. Elemzők szerint nehéz lenne kilábalni a válságból a két pénzintézet stabilizálása nélkül. Henry Paulson pénzügyminiszter szerint a két cég túl nagy ahhoz, hogy bedőljön.
  • 2008. szeptember 15. Csődvédelmet kért a Lehman Brothers. A cég tárgyalásokat folytatott a Barclays-zal és a Bank of America-val a felvásárlásárl, de végül mindkét pénzintézet viszalépett. Ugyanezen a napon bejelentették, hogy a Merrill Lynchet felvásárolja a Bank of America ötvenmillió dollárért, a világ legnagyobb biztosítója, az AIG pedig negyvenmilliárd dolláros kölcsönt kért a Fedtől.

Ennek következtében az AIG-nek tőkére van szüksége, a részvényárfolyam viszont esik és a piacok befagytak, senki nem akar pénzt adni. Megkezdődtek a hitelminősítők részéről a leminősítések, ami viszont tovább nehezíti a tőkegyűjtést. További probléma, hogy egy esetleges leminősítés miatt újabb letéteket kellene képeznie a kiírt CDS kontraktusokra. Az AIG esetleges csődje, mely ma már egyre többet említett lehetőség, óriási viharral járna a pénzpiacokon, hiszen szinte minden nagybanknak jelentős nyitott pozíciói vannak vele szemben, így további hatalmas leírások és elképesztő pénzpiaci pénzszűke lenne az eredmény, melynek a tőzsdei hatásait is el tudjuk képzelni.

Sokan nem figyeltek

A hitelminősítőknek is komoly felelőssége van abban, hogy a helyzet idáig fajulhatott - mondja Sarkadi Szabó Kornél. A Cashline vezető elemzője szerint a 2001-2007 közötti időszak egy piramisjátékról szólt a pénzügyi szektorban, elképesztő kockázatú ügyleteket vállaltak fel nagy bankházak is, miközben a hitelminősítők mind az intézeteket, mind az általuk kínált befektetéseket jó osztályzattal látták el.

A válság alapvető oka azonban mégis az, hogy az amerikai pénzügyi szereplők egyszerűen nem számoltak azzal a forgatókönyvvel, hogy az ingatlanárak esésnek indulhatnak - az pedig, hogy ez az esés meddig tart, milyen nagyságú lesz, még egy évvel ezelőtt sem lehetett előre látni – mondta Sarkadi Szabó Kornél. A gyökerek pedig ide nyúlnak vissza: az olcsó jelzáloghiteleket szinte feltétel nélkül adták a bankok. Egy ingatlanra, az árának emelkedésével együtt, akár többet is.

A mostani válsághullám mindkét szakértő szerint komoly reálgazdasági hatásokkal bír: nehezebb hitelhez jutni minden szektorban, így kevesebbet lehet beruházásokra fordítani.

Sarkadi Szabó Kornél szerint Kína növekedése jelentősen vissza fog esni, akár a GDP visszaesése is elképzelhető. Márpedig, ha Ázsia belassul, akkor Európa még könnyebben kerülhet recesszióba. A következő 1-2 évben itthon is stagnáló, 1-1,5 százalékos növekedésre számít a szakértő, aminek következménye a reáljövedelmek visszaesése, egyes szektorokban akár drasztikus bércsökkenés lehet.

Mindemellett egész Kelet-közép-Európában számolni kell egy jelentős devizaleértékelődéssel. Miközben az elmúlt években részben a kockázatot kereső forró tőke áramlott a régióba, és erősítette a devizákat, a befektetők most vinnék a pénzüket. Ráadásul több országban, így Észtországban vagy Bulgáriában a fizetési mérleg is annyira elszaladt, hogy azt a tőkeberámlás már nem, csak a nemzeti valuta értékének csökkenése képes ellensúlyozni.

Lehet azonban keresni a válságon: a pánikban a befektetők minden szektor részvényeit csak eladni akarják, ezzel például a finomítói iparág (itthon például a Mol) papírjai már alulárazottá váltak.

Bankcsőd hullám is jöhet

Valamelyest hasonlít a mostani helyzet a tavaszihoz, ám az akkorinál drámaibb következményekre kell felkészülnünk - figyelmeztet Barcza György, a K & H Bank vezető elemzője az elmúlt napok fejleményeit és a roppant ideges piacok viselkedését kommentálva. Februárban-márciusban a pánik abból fakadt a globális pénzpiacokon, hogy minden szereplőben tudatosult: előfordulhat bankcsőd az Egyesült Államokban. Most ennél súlyosabb a helyzet, most már az egész amerikai bankrendszerben rendülhet meg a bizalom. A bizalomhiány pedig akár betétkivonási hullámot válthat ki, a hitelt felvettek közül pedig sokan elgondolkodhatnak azon, hogy nem fizetik vissza adósságaikat, így pedig az egész bankrendszer alapjai rendülnek meg - hívja fel a figyelmet a komoly veszélyre a vezető elemző.

A fény az úr

Állítólag a Lehman Brothers vezérigazgatója, Dick Fuld nemrég ki akarta kapcsoltatni a központi épület homlokzatán futó fényfeliratot, mert az évi 500 ezer dollárjába került a cégnek. New York City azonban nem engedélyezte ezt, mert a Times Square-en lévő épületeknek meg kell őrizni eredeti formájukat a turizmus miatt – írja a CNN Money.

Nagy az esélye tehát annak, hogy csődhullám söpör végig az Egyesült Államok bankszektorán, aminek beláthatatlanok a pontos következményei - mondja Barcza. A közgazdász ahhoz hasonlítja a helyzetet, hogy a pénz- és tőkepiaci szereplők látják, púpos a szőnyeg, tehát valaminek lennie kell alatta, de még mindig nem tudják, hogy pontosan mi is az a szemét. Annyi szinte bizton állítható, hogy a világ GDP-jének egyharmadára rúgó mérlegfőösszeget képviselő háromezer amerikai hitelintézet komoly nehézségei érinteni fogja a világ más részeit is, nemcsak azokat a gazdasági szereplőket, amelyeknek kitettségük van az amerikai bankszektorban. A világ tőzsdéin a részvények esni fognak, ahogyan tegnap és ma is drasztikusan zuhantak.

Segítenek az államok

A globális pénzügyi válság mérséklése céljából a világ több központi bankja kedden már a második egymást követő napon likviditásnövelő aukciókat hajtott végre. Az Európai Központi Bank (EKB) 70 milliárd eurót helyezett ki az eurózónában, ami több mint a duplája a hétfői 30 milliárd eurónak. Az 56 bank részéről jelentkező hiteligény 102 milliárd euró volt kedden. A piaci feszültség lehűtését célozta a japán központi bank keddi bejelentése arról, hogy két lépésben likviditásnövelő aukció keretében 2500 milliárd jent (16,5 milliárd eurót) pumpál a japán pénzpiacokra. A jegybank kormányzója azt ígérte, hogy biztosítják a pénzpiacok stabilitását. A Bank of England (BoE) kedden 20 milliárd font (35,21 milliárd dollár) eladását ajánlotta fel a hétfői 5 milliárd font után.

Oroszországban a pénzpiaci likviditás növelése céljából a költségvetés tartalékából 150 milliárd rubelt (5,82 milliárd dollár) szabadítottak fel, amit egyhavi betétként helyeztek el kereskedelmi bankoknál aukció keretében. Az orosz pénzügyminisztérium közlése szerint a bankok részéről 174,8 milliárd rubelre volt kereslet.

Relatíve kedvező hír, hogy a forint nem a román lejjel és dél-afrikai randdal mozog már együtt, hanem a cseh koronával, lengyel zlotyval, ezért értékvesztése kevésbé jelentős egyelőre, mint a másik két említett devizáé. Ebben szerepe van a javuló fundamentumoknak. A forint mérsékelt gyengülése alacsony piaci forgalom mellett megy végbe, ami arra utal, a pénzpiacokon egyelőre lassú pozíciózárások történnek. Mindenesetre a kockázatvállalás mellőzését (a részvényektől, hitelektől való tartózkodást) tanácsolja az elemző.