Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A General Motors hozzávetőlegesen 1500 munkásától fog megválni három összeszerelő üzemében Michigan-ben és Delaware-ben, melyet a termékek iránti csökkenő kereslettel magyaráz a társaság. A GM 700 emberétől a Pontiac összeszerelő üzemben fog megválni. Az elbocsátások február 2-től lesznek érvényben. Mint ismert, a szeptemberi európai autóértékesítési adatok szerint a legnagyobb visszaesést a GM és a BMW szenvedték el, melyek korábban már gyárleállásokat és termeléscsökkentéseket is bejelentettek. (Portfolio.hu)
  • Nem adja el szlovákiai és szerbiai érdekeltségeit az OTP, mivel a nemzetközi pénzpiacokon az elmúlt hónapokban tapasztalható negatív folyamatok miatt csak rendkívül nyomott áron tudná az értékesíteni ezeket az eszközöket, erre az OTP "egyáltalán nincs ráutalva" - közölte a bank csütörtökön. A menedzsment úgy véli, a jelenlegi pénzügyi és bizalmi válság elmúltával adódhatnak olyan lehetőségek, amelyek révén piaci jelenlétüket optimális szintre növelhetik a két országban, egyúttal erősítve a szlovák és szerb leánybank hozzájárulását a csoportszintű jövedelmezőséghez. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Negatív figyelőlistára került az OTP

    Az amerikai Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő csütörtökön leminősítést valószínűsítő, negatív figyelőlistára tette az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank kötelezettségeinek "BBB plusz" hosszú távú és "A-2" rövid lejáratú besorolását. Az S&P szerint az OTP és a többi magyarországi bank meredeken emelkedő finanszírozási költségekre és a nemzetközi piacokhoz való szűkebb hozzáférésre számíthat a globális pénzügyi zűrzavar miatt.
  • Az OTP Bank Nyrt. október 16-án 50 000 darab OTP törzsrészvényt vásárolt 3330 forintos részvényenkénti átlagáron a BÉT-en. Így a bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 6 millió 494 ezer 468 darabra nőtt. A csoporttagoknál lévő részvények darabszáma a 2008. szeptember 29-i állapot szerint 2 millió 98 ezer 560 darab. (MTI)
  • Utassy László, az OTP Bank igazgatósági tagja október 15-én, 3.897 forintos részvényenkénti átlagáron 10.000 darab OTP törzsrészvényt vásárolt - közölte a bank a tőzsde honlapján csütörtökön. Ezzel Utassy László tulajdona az OTP Bank által kibocsátott törzsrészvényből 200 ezer darabra, 0,07 százalékra nőtt. (MTI)
  • Sok bank jelentkezett már, hogy részesüljön a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomagból – jelentette ki Henry Paulson pénzügyminiszter. Még a hét elején jelentették be, hogy a kilenc legnagyobb bank részesül az összegből, hogy stabilizálják a pénzügyi piacot és küzdjenek a válság ellen. (Reuters)
  • Percekkel ezelőtt (a szokásos fél utáni időpontnál közel fél órával később) tette közzé az amerikai Energia Információs Hivatal a múlt heti olajkészletek alakulását. Ezek szerint a nyersolajkészletek 5,6, a benzinkészletek 7 millió hordóval emelkedtek, a finomított termék készletek 500 ezer hordóval estek. A finomítói kapacitáskihasználtság 82,2 százalékos volt. Az adatokat követően az olajár beszakadt, már 70 dollár alatt van 6,2 százalékos mínuszban. (Portfolio)
  • Gazdasági katasztrófa" szélére sodródott a fejlett ipari országok alkotta OECD-térség, és a világgazdaság egyetlen reménye Kína maradt, áll az egyik legnagyobb londoni külpolitikai elemző műhely friss helyzetértékelésében. A Királyi Külügyi Intézet - londoni székhelye után, általánosan használt nevén a Chatham House - szerint az OECD-országcsoport már a pénzügyi válság legutóbbi, robbanáshoz hasonlatos szakasza előtt is "szokatlan mértékben összehangolt recesszió" felé süllyedt. (MTI)
  • Az MNB csütörtöki lépései sem nyújtottak tartós segítséget a forintnak. A délutáni órákban a gyengülés útjára lépett a forint az euróval szemben, fél öt után már 269 felett is megfordultak a jegyzések. Az MNB délután kettőkor történt bejelentését követően 264 körül mozgott a hazai fizetőeszköz árfolyama.
  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 1244,7 pontos eséssel 13 239,4 ponton zárt csütörtökön, ez 8,6 százalékos csökkenésnek felel meg. Az index egész nap mínuszban tartózkodott, 4 százalékosnál kisebb veszteség fölé is pillanatokra tudott kerülni. A forgalom meghaladta a 34 milliárd forintot. A vezető részvények közül a legnagyobbat az OTP-papírok esték: árfolyamuk 12,8 százalékos mínuszban, 3300 forinton zárt. A Mol 10,2 százalékkal, az MTelekom 5,7, a Richter 5 százalékkal gyengült. Mindössze hét részvény árfolyama erősödött, ezek közül azonban csak az 1 százalékot bővülő Egis forgalma haladta meg a 100 millió forintot.
  • A feldolgozóipari aktivitás alakulását jelző philadelphiai Fed-index ismét a negatív tartományba fordult, értéke októberben mínusz 37,5 pontra zuhant a szeptemberi 3.8 pontról. A várakozások sokkal enyhébb mértékű visszaeséssel számoltak, mínusz 5 pontra számítottak az elemzők. (Portfolio.hu)
  • Emelkedés, aztán esés, mostanra megint emelkedés - röpke negyed óra alatt ez történt az amerikai tőzsdeindexekkel.
  • Stabilról negatívra rontotta az osztrák Raiffeisen Zentralbank "A+/A-1" hosszú és rövid távú hitelminősítésének kilátásait a Standard and Poors. A szóban forgó cég annak a Raiffeisen International-nek az anyabankja, amelynek részvényei az osztrák tőzsdén forognak és amelyik a magyar Raiffeisen anyabankjának számít. A kilátás-rontás ugyanannak köszönhető, mint az Erste esetében, az elemzők úgy látják, hogy a világgazdasági kockázati tényzők egyre jobban begyűrűznek a közép-kelet európai régióba is. (Portfolio.hu)
  • Kicsit emelkedéssel nyitottak az amerikai tőzsdeindexek, aztán nyitás után pár perccel már - a gyatra ipari termelési adat miatt - már mínuszba konyultak.
  • A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a finn Nokia profitja jelentősen zsugorodott a harmadik negyedben, miután piaci részesedése és árbevétele is csökkent. A Nokia történetében szokatlan visszaesést a világgazdasági lassulás magyarázza. Az üzletmenet jelentősen lanyhult a fejlett piacokon. A felzárkózó piacokon továbbra is nagy volt a kereslet, de ott az olcsóbb készülékeké a főszerep a Nokia palettájáról. (MTI)
  • A Nemzetközi Valutaalap Ukrajnának folyósítandó 3-14 milliárd dollár értékű hitel nyújtását vizsgálja annak érdekében, hogy stabilizálja az ország pénzügyi és árfolyamrendszerét - mondta Julia Tyimosenko ukrán miniszterelnök egy kormányzati megbeszélést követően. (Portfolio.hu)
  • Az S&P stabilról negatívra rontotta az osztrák Erste csoport "A/A-1" hosszú és rövid távú hitelminősítésének kilátásait. A hitelminősítő cég szerint a lépés oka az, hogy a globális makrogazdasági kockázatok egyre erősebben gyűrűznek be a közép-kelet európai régióba, oda, ahol az Erste csoport működik. "A kockázatvállalási hajlandóság romlásával különösen a bankcsoport nagy divíziói, így a román és a magyar leányvállalat működtetése jelenthet majd kihívásokat a csoportnak, ha a működési környezet tovább torzul" - mondta az S&P közleményében Markus Schmaus hitelelemző. (Portfolio.hu)
  • Szeptemberben a vártnál jóval gyorsabban esett az amerikai ipari termelés. Az elemzők 0,8 százalékos csökkenésre számítottak, így a -2,8 százalékos érték igen nagy negatív meglepetést okozott a piacon. Legutóbb 1974-ben csökkent ilyen gyorsan az ipari termelés. (MTI)
  • Az amerikai makroadatok kellemes meglepetése a régióban is segített oldani a korábbi feszültségeket. ennek hatására a lengyel WIG 20 percekkel ezelőtt pluszba is tudott kanyarodni. Az orosz és az osztrák piac azonban továbbra is komoly nyomás alatt van, és a BUX is újra lefelé indult, már 6 százalék körüli mínuszban van.
  • Negyed órával az amerikai tőzsdék nyitása előtt a mutatók elmozdulását előrejelző határidős indexek nagy pluszban vannak, ami arra utal, a nyitás után a részvényárfolyamok emelkedni fognak. Az optimizmust az táplálja, hogy elterjedte a pletyka, a nagy jegybankok ismét közös akció keretében kamatot csökkentenek.
  • Pluszba kanyarodtak a főbb amerikai határidős indexek a nyitás előtt, a Dow futures 150, az S&P futures 18, a Nasdaq futures pedig 19 ponttal került feljebb. A hangulat javulásában azon piaci pletykák játszhatnak szerepet, miszerint a világ jegybankjai újabb összehangolt kamatcsökkentést eszközölhetnek a globális méretű recesszió elkerülése végett. A jókedvet emellett a vártnál kedvezőbb amerikai inflációs adatok is táplálják: az üzemanyagárak esése miatt csökken az inflációs nyomás.
  • Bő félóra alatt 400 pontot erősödött, és már csak 5,3 százalékos mínuszban van a BUX. Az OTP 6,2 százalékos mínuszra jött vissza a 11 százalékról, a Mol 5,4, a Richter 7,3 százalékos esésben van.
  • cikkünk a témában:

    Új pénzügy világrendszert dolgoznak ki

    Magas szintű csoportot hoznak létre az Európai Unióban a pénzügyminiszterek, az EKB-elnök, az EB elnök és a mindenkori uniós elnökség részvételével, hogy megelőzzék a válság elmélyülését – derült ki az EU-csúcs után kiadott zárónyilatkozatból. Az unió vezetői új pénzügyi rendszert dolgoznának ki.
  • cikkünk a témában:

    Rendkívüli ülést tartott a monetáris tanács

    Az állampapírpiacba életet kíván lehelni a jegybank, ezért megállapodást kötött az elsődleges állampapírpiaci forgalmazókkal. Utóbbiak vállalták, hogy növelik az állampapír-állományukat. És két eszközt is bevet az MNB a banki likviditás visszatérése céljából.
  • A világ legnagyobb bevételű kereskedelmibank-csoportja, az amerikai Citigroup csütörtökön 2,815 milliárd dolláros, részvényenként 60 centes veszteséget jelentett adó után a harmadik negyedévről. A piaci elemzők részvényenként 70 centes veszteséget vártak. Egy évvel korábban 2,212 milliárd dollár volt a Citigroup adózott eredménye. A bevétele 23 százalékkal 16,68 milliárd dollárra csökkent a tavalyi harmadik negyedévi 21, 64 milliárdhoz képest. (MTI)
  • jelenlegi pénzügyi válság a globalizált tőke válsága, ami bebizonyította, hogy az utóbbi alkalmatlan eszköz az emberek életének igazgatására - erről Orosz Sándor, az Országgyűlés Környezetvédelmi bizottságának alelnöke. Nem elég a piac és az állam szerepének újragondolása, a probléma gyökere ennél mélyebben van. A válságra adott valódi válasz a fenntarthatóságban áll; nemet kell mondanunk a szénalapú gazdaságra és a gazdasági érdekek által vezérelt társadalmi modellre. (MTI)
  • Ismét lefelé indult a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe: negyed háromkor a BUX 1155 pontos veszteséggel 13 328,8 ponton állt, ami 8 százalékos esést jelent. A vezető részvények közül az OTP 11,5, a Mol 7,7, a Richter 8,6, míg az MTelekom 4 százalékos veszteségben van. A forgalom meghaladja a 22 milliárd forintot.
  • cikkünk a témában:

    Pénzügyi válságforgatókönyvet készít a főváros

    A pénzügyi válság Budapestet nem érte el, de a város ki van téve ennek a veszélynek, mondta az Indexnek Ikvai-Szabó Imre költségvetésért felelős főpolgármester-helyettes. Hozzátette, hogy a folyamatokat hetek óta egy pénzügyi szakértőkből álló stáb elemzi a Városházán. Készítenek egy válságforgatókönyvet is.
  • Orbán Viktor szerint kapzsiság és mértéktelenség húzódik meg a pénzügyi válság legmélyebb dimenziójában, vagyis valójában egy ember okozta válságról van szó. "Nagyon egyszerűen kifejezve magamat, loptak, csaltak, hazudtak, hamisítottak, eltitkolták a valós tényeket, mindezt ezért tették, hogy minél több pénzhez juthassanak, vagyis a kapzsiság, a mértéktelenség húzódik meg a mostani pénzügyi válság legmélyebb dimenziójában" - fogalmazott a Fidesz elnöke. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Tovább nyugtatja a piacot Gyurcsány és Veres

    A kormányfő és a pénzügyminiszter ma újfent nyugtatni igyekezett a remegő kező pénzpiaci befektetőket. Gyurcsány kijelentette, hogy már jövőre beléphetünk az euró előszobájának számító ERM II árfolyamrendszerbe.