2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A két legnagyobb svájci bank, a UBS és a Credit Suisse is segítséget kap annak érdekében, hogy átvészeljék az elmélyülő hitelpiaci válságot. A UBS létrehoz egy új alapot, amelybe 60 milliárd dollárt értékű problémás eszközt transzferál és teljes mértékben állami tulajdonban lesz. A Credit Suisse bejelentette, hogy 10 milliárd svájci frankos tőkeemelést vitt véghez befektetők segítségével, valamint 1,3 milliárd frankos veszteségről számolt be a harmadik negyedévre. A svájci kormány 6 milliárd svájci frankos tőkeemelést visz véghez a UBS-ben, amelyért cserébe átváltható kötvényeket kap az állam. (Portfolio)
  • cikkünk a témában:

    Horn Gábor: Magyarország nem kezelte a válságot

    Magyarország nincs jó helyzetben, sokkal erőteljesebben érinti a pénzügyi válság, mint a régióban a többi országot - nyilatkozta Horn Gábor a Nap-keltében.

    Szerinte a nemzeti csúcson szombaton nem fog eldőlni semmi, a kormánynak kellene gyorsan megoldást találnia.

  • Tovább esik, -6.5%-on áll, új mélypont, az RTS 730 pont. Még nyitva van. (Portfolio)
  • Néhány percre felfüggesztették az OTP kereskedését, mert tíz százalékkal estek a részvények. Néhány perccel később a Mol kereskedését is felfüggesztették.
  • A forint árfolyama hirtelen 3 forinttal erősödött csütörtök reggel arra a hírre, hogy a Magyar Nemzeti Bank 5 milliárd eurós repómegállapodást kötött az Európai Központi Bankkal: az euró a szerda esti 269,20/40 forintról 266,40-re esett, de alig negyedóra múltán ismét visszatért a 270 forint körüli szintre.
  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe mínusz 4,55 százalékon kezdett, 659 pontos csökkenéssel. Néhány perccel később már mínusz 6,2 százalékon tartózkodott az index.
  • cikkünk a témában:

    Szentgotthárdon megkezdődtek az elbocsátások

    A beszállítói igények visszaesése miatt a műszakcsökkentések és leállások után negyven ember munkaszerződését már nem hosszabbították meg a General Motorrs szentgotthárdi motorgyártó üzemében. A cég szóvivője, Légrádi Edit a Népszabadság érdeklődésére elmondta, hogy ezek a dolgozók nem a hétszáz fős saját állományba tartoznak, hanem a külső cégtől kölcsönzött 150 munkás közül kerültek ki. Az Opel-motorokat gyártó üzemben a múlt csütörtökön kezdődött a kényszerszünet.
  • Az OTP bejelentette, hogy október 15-én 45 000 darab OTP törzsrészvényt vásárolt 3865 forint/darab átlagáron. Így a bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 6 444 468 darabra változott. A csoporttagoknál lévő részvények darabszáma a 2008. szeptember 29-i állapot szerint 2 098 560 darab. A tegnapi saját részvény vásárlás a piaci forgalom mindössze 0,96 százalékának felelt meg. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Válságalapot hoznak létre Ázsiában

    A délkelet-ázsiai országok Japán, Kína és Dél-Korea, az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB), a Világbank és az IMF támogatásával külön alapot hoznak létre a térségben lévő bankokban ragadt rossz hitelek felvásárlására és a bajba került pénzügyi szervezetek, illetve vállalatok feltőkésítésére. Szakértők szerint az ázsiai bankok nincsenek közvetlen veszélyben, annak ellenére, hogy az ottani pénzpiacokat is megrengette a pénzügyi válság. Ugyanakkor megelőző intézkedésként hasznos lesz az alap felállítása, mert segíthet a részt vevő kormányoknak bankrendszerük kézben tartásában, ha mégis gondok jelentkeznének. (Napi Gazdaság)
  • A tokiói tőzsde csütörtökön a tőzsde történelmének második legnagyobb esésével zárt. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója csütörtökön 11,4 százalékkal, azaz 1089,02 ponttal 8458,45 pontra süllyedt. A Reuters feldolgozóipari cégek körében végzett felmérése szerint a japán cégek hangulata októberben hat éves mélyponton volt, ami azt jelzi, a világ második legnagyobb gazdasága a recesszió küszöbére került.(MTI)
  • Azután, hogy október 10-én a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új nyíltpiaci eszközt jelentett be a hazai FX-swap piac likviditásának elősegítése érdekében, csütörtökön az MNB és az Európai Központi Bank (EKB) közös megállapodást tettek közzé, amelyben az MNB eurolikviditást nyújtó eszközének támogatásáról határoztak. Az MNB és az EKB között létrejött, repóműveletekről szóló megállapodás lehetőséget biztosít az MNB számára 5 milliárd eurós értékhatárig euróhitel felvételére, ezzel támogatást biztosítva az MNB műveleteihez. A forint azonnal erősödéssel reagált a hírre, 271-ről 264 alá esett az euróval szembeni árfolyam, majd pár perc után ismét 268-269 körül mozgott a kurzus az illikvid kereskedésben. (Portfolio.hu)
  • A magyarok 85 százaléka hallott a nemzetközi pénzügyi válságról, derült ki a Medián a Népszabadság felkérésére készített felméréséből. Az összes megkérdezett 82 százaléka fejből tudta idézni a válság valamilyen jelét, a legtöbben a forint- és a részvényárfolyamok esését említették.

    A megkérdezettek szerint a válság leginkább Magyarország gazdasági növekedését veszélyezteti, ráadásul hosszú távon. Másodsorban a költségvetés helyzetéért aggódnak. Bár a válság a közvélekedés szerint a hazai bankokat is fenyegeti, a bankrendszer összeomlásától viszonylag kevesen tartanak. Az amúgy általánosan túlbecsült munkanélküliség és infláció növekedését viszont szinte minden megkérdezett készpénznek veszi. (Népszabadság)

  • Az éjszaka folyamán ismét átlépte a forint/euró kurzus a 270-es szintet, ma reggel pedig még gyengébb a hazai fizetőeszköz, 272 felett jár az árfolyam.
  • A nyersolajpiacon csütörtök reggelre 14 havi mélypontra estek az árak. A kedvezőtlen amerikai gazdasági makroadatok erősítik azt az aggodalmat, miszerint a gazdasági tevékenység lassulása a nyersolaj iránti igények mérséklődését vonja magával. Az északi-tengeri Brent novemberi lejárata 1,36 dolláros csökkenés után 71,22 dollár volt hordónként. A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate 73,32 dollár volt, 1,22 dollárral olcsóbb a szerdai New York-i zárónál. (MTI)
  • Az amerikai gazdaságtól és az exportlehetőségektől erősen függő ázsiai országok tőzsdéi csütörtökön esésben voltak. A szingapúri tőzsdén 6,4 százalékos volt a visszaesés, a legmélyebb pontjára süllyedt az index e héten. A thai tőzsdén 3,8 százalékos volt a visszaesés a zárás előtt néhány órával. A befektetők távol maradtak a piacról Indonéziában (-3,7 százalék, Malayziában (- 3,5 százalék), a Fülöp-szigeteken (-4,9 százalék) és Vietnamban is (-3,1 százalék). Mindenütt a bankok vezették a vesztesek listáját, a visszaesés körükben 5-7 százalék közötti volt. (MTI)
  • Támogatják az Európai Unió tagállamai a nemzetközi pénzügyi rendszer mélyreható reformját, amelynek kezdeményezését most jelentették be a Nyolcak csoportjához tartozó fejlett országok, jelentette be Nicolas Sarkozy, az EU soros elnökségét betöltő Franciaország államfője. Az EU vezetői emellett z euróövezetet alkotó országok állam- és kormányfői által kidolgozott válságmenedzselő program következetes végrehajtását ígérték.

    Hírügynökségi számítások szerint a már bejelentett vagy tervezett nemzeti banktámogató programok összesített értéke az unióban elérheti az 1700 milliárd eurót. Az állam- és kormányfők egy véleményen voltak abban is, hogy meg kell erősíteni a bizalmat a betétesekben és a makroszintű kérdésekben és a bankok közötti hitelezés vonatkozásában is. (MTI)

  • Az amerikai tőzsde szerdai rekordveszteségei azonnal hatással voltak a távol-keleti piacokra is. A tokiói Nikkei tőzsdeindex nyitás után tíz százalékot zuhant. A szingapúri tőzsdén 6,4 százalékos volt a visszaesés, a legmélyebb pontjára süllyedt az index e héten. A thai tőzsdén 3,8 százalékos volt a visszaesés a zárás előtt néhány órával. A befektetők távol maradtak a piacról Indonéziában (-3,7 százalék, Malayziában (- 3,5 százalék), a Fülöp-szigeteken (-4,9 százalék) és Vietnamban is (-3,1 százalék). Mindenütt a bankok vezették a vesztesek listáját, a visszaesés körükben 5-7 százalék közötti volt. (Index, MTI)
  • cikkünk a témában:

    Negatív figyelőlistán Magyarország

    Negatív figyelőlistára helyezte a szuverén magyar adósi besorolásokat szerdán a Standard & Poor's, a pénzügyi szektorban halmozódó finanszírozási nyomásra hivatkozva. Az intézkedés a hosszú és rövid futamú "BBB plusz/A-2" szuverén adósosztályzatokra, illetve a Budapestre külön érvényben tartott, azonos szintű besorolásokra érvényes. A nemzetközi hitelminősítő szerda késő esti londoni közleménye szerint a hazai és a külföldi tulajdonú bankok meredeken megemelkedett finanszírozási költségekkel, és beszűkült nemzetközi piaci hozzáféréssel küszködnek. (MTI)
  • Az amerikai kiskereskedelmi fogyasztói adatok hároméves mélypontjukat érték el. Szeptemberben 1,2 százalékkal esett a kiskereskedelmi forgalom, majdnem a duplája a várt 0,7 százaléknak. (CNN)
  • Egyre növekvő veszteségen, napi mélyponton álltak a vezető New York-i tőzsdemutatók szerdán, a kereskedés leállítása előtt két órával. A befektetők aggódnak, hogy hiába próbálja mérsékelni a hitelválságot a világ, jön a recesszió. Ráadásul a múlt hónapban a vártnál nagyobb mértékben, csökkentek a kiskereskedelmi eladások az Egyesült Államokban, márpedig a lakossági kiadások adják az amerikai gazdasági aktivitás kétharmadát.

    A közép-európai idő szerint 20 órakor a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 95,72 pont csökkenéssel 1683,24 ponton volt. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8823,94 ponton állt 487,05 pont gyengüléssel. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta novemberi jegyzése 3,34 dollár csökkenéssel 75,29 dolláron volt a tőzsdezárás előtt két órával.

    Közép-európai idő szerint röviddel 20 óra előtt New Yorkban az euró 1,3512 dollárra gyengült a keddi késő esti 1,3626 dollárról. A dollár 100,81 jenre csökkent az előző napi 101,93 jenről. Az euró 266,04 forintot ért az egy nappal korábbi 253,45 forint után (+ 4,97 százalék). A dollár 196,69 forinton volt a keddi 185,72 forintot követően (+ 5,91 százalék).

  • A világ hét legfejlettebb ipari országát, valamint Oroszországot tömörítő G8-csoport vezetői hamarosan csúcstalálkozón egyeztetik, milyen stratégiával lehetnek úrrá a globális pénzügyi válságon. Abban mindegyikük egyetért, hogy meg kell erősíteniük pénzintézeteiket, helyre kell állítani a bizalmat, illetve a piacok stabilizálásának közvetlen feladatán túl szabályozási és szervezeti változtatásokat kell majd végrehajtani a világ pénzügyi rendszerében.

    A G8-találkozót Nicolas Sarkozy, az EU soros elnöki tisztét betöltő Franciaország elnökeként a hét végén vetette fel, hogy a csoport vezetői vitassák meg a nemzetközi pénzügyi válság kezelésének lehetőségeit. Sarkozy reméli, hogy a találkozón George Bush amerikai elnök is részt vesz.

  • Oroszország beleegyezett, hogy folytatja a hitelfolyósítási tárgyalásokat Izlanddal, de az egyeztetés szerdán befejeződött első fordulója után nem jelölték meg a második menet időpontját. Izland 4 milliárd euró (5,45 milliárd dollár) hitelt remél Oroszországtól, ez a kölcsönösszeg Oroszország arany- és devizatartalékának közel 1 százaléka.

    Közben az izlandi jegybank szerdán 350 bázisponttal csökkentette irányadó kamatát (12 százalékra). Az izlandi jegybankot jelenleg éles bírálatok érik azzal kapcsolatban, hogy nem tett eleget a válság elhárításáért. Ugyanakkor a kormányfő teljes bizalmáról biztosította a jegybank elnökét.

  • Az ír elnök lemondott évi 325 ezer eurós fizetése tíz százalékáról a szigetországot is sújtó pénzügyi válság miatt - közölte szerdán az államfő hivatala. Mary McAleese maga kezdeményezte a csökkentést, pedig e nélkül is a legrosszabbul fizetett köztársasági elnökök közé tartozik Európában. Brian Lenihan pénzügyminiszter kedden terjesztette be a szigetország jövő évi költségvetését, amely tíz százalékkal alacsonyabb fizetést irányoz elő Brian Cowen miniszterelnök és a kormány tagjai, valamint több más magas beosztású állami tisztségviselő számára. (MTI)
  • "Az eddig látott óriási volatilitás jellemző lehet az előttünk álló időszakban is, a befektetői bizalom alakulásának megfelelően. Továbbra sem számítunk azonban arra, hogy a forint elszállna." - olvasható a Raiffeisen Bank szerda este kiadott heti devizapiaci elemzésében.

    A bank szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy mivel ma az elmúlt egy hét során már másodszorra is a 270-es szint felett járt a forint/euro árfolyam, történetének legvolatilisebb hetét tudhatja maga mögött a magyar fizetőeszköz.

    Az extrém volatilitás azzal függ össze, hogy a forint teljes mértékben ki van téve a nemzetközi hangulat változásának. A befektetők bizalma nem túl erős Magyarország iránt, amit az is jelez, hogy Izlanddal egy lapon emlegetnek minket, mint az IMF segítségét szükség esetén igénybe vevő ország - olvasható a jelentésben.

    A továbbiakkal kapcsolatban a bank elemzői arra számítanak, hogy a korábbi ingadozási sáv közepén (282) nem lép túl a forint/euro árfolyam. Szükség esetén nemzetközi segítségre is számíthatunk: az IMF, valamint az Európai Központi Bank is támogathatja Magyarországot - teszik hozzá. "Középtávon továbbra is azt várjuk, hogy a jelenlegi pánik elmúlik, a befektetői hangulat fokozatosan javulni fog, a forint pedig visszatér egy 250 körüli szűkebb kereskedési sávba."

    (Portfolio)
  • Az eddigi "A-"-ról "BBB-"-ra enyhítette azon értékpapírok minimális hitelminősítési előírását mai döntésével az Európai Központi Bank (EKB), amelyeket még elfogad az általa meghirdetett likviditási tendereken értékpapírfedezetként. A jelentős könnyítés mellett a jegybank azt is bejelentette, hogy további likviditást hajlandó a piacba pumpálni devizaswap-megállapodások segítségével.

    A bejelentések enyhítették a nemzetközi pénz- és tőkepiaci feszültséget, amely még a forint piacán is éreztette hatását: az euróval szembeni jegyzések 267-ről 264-ig estek, igaz csak percekre.

    (Portfolio)
  • A Dow Jones 309 pontos eséssel mínusz 3,32 százalékon, a Nasdaq mínusz 3,12 százalékon, az S&P manusz 4,11 százalékon áll.
  • cikkünk a témában:

    Megússzák a válságot a techóriások

    Zuhan a technológiai cégek részvényárfolyama, a legnagyobb cégeknek mégsem kell aggódniuk. A paranoid igazgatók által felhalmozott több milliárd dolláros készpénztartalékok arra is lehetőséget adnak a mamutcégeknek, hogy jó áron felvásárolhassák riválisaikat.
  • cikkünk a témában:

    Beavatkozik az MNB

    A cél a halott állampapírpiac felélesztése. A forintgyengülés közben újabb lendületet vett, 270-nél az euró.
  • Az amerikai tőzsdeindexek is lefelé indultak szerdán. A Dow jones 2,75 százalékkal, a Nasdaq 2,3 százalékkal, az S&P 3,42 százalékkal állt alacsonyabban röviddel nyitás után.
  • Ma ismét zuhan az orosz tőzsde, mely az elmúlt napok rallyjából sem tudta kivenni a részét. Az RTS index jelenleg 9%-os mínuszban tartózkodik, ami 791 pontos értéket jelent. Az orosz tőzsde ezzel a leggyengébben szereplő piac ma is, igaz a BUX-szal holtversenyben van. (Portfolio.hu)