Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az OTP Bank bejelentette, hogy a 2008. június 27-i közleményében közzé tett, a szabályozott piacon kívül megkötött opciós szerződés alapján 4 500 000 darab OTP törzsrészvény vonatkozásában élt vételi jogával 2008. október 14-i teljesítéssel, 3841 forint/részvény áron. (Portfolio)
  • A forint a tegnapi kitörő lelkesedésben sikerrel átjutott a 250-es, lélektanilag erős támasz szinten, és kora délután 248-nál is megfordultak az euróval szembeni jegyzések. Estére 252-ig, míg ma reggel 8:34-ig 258,50-ig gyengült a magyar fizetőeszköz.
  • Többségében lefelé vették az irányt az ázsiai részvényindexek a mai reggelen, az energiaszektor az olajár esésével párhuzamosan leértékelődött, a hajózási részvények pedig a tengeri fuvarozás visszaesését jelző adatok hatására vették lefelé az irányt. Egyedül a japán piac tudta tartani magát, a Nikkei 225 1,1 százalékkal erősödött. A dél-koreai Kospi 2 százalékot, a kínai Shanghai Composite 1,7 százalékot, a hongkongi Hang Seng pedig 2,9 százalékkal menetelt lefelé. (Portfolio)
  • Ukrajna valószínűleg ma kezdi meg a tárgyalásokat az IMF-fel, a globális pénzügyi válság ugyanis az egykori szovjet utódállamot sem kímélte, bankrendszere komoly problémákkal küzd. Az ukrán jegybank októberben 10.9 milliárd hrivnyát pumpált a bankszektorba, ami csaknem kétszer annyi, mint amennyi pénzt szeptemberben öntött a pénzpiacra. (Portfolio)
  • Az elektromos áramköröket szilíciumlapkára égető berendezések gyártásában világelső, holland ASML szerdán 73,3 millió eurós adózott eredményt jelentett a harmadik negyedévről, kevesebbet a második negyedévi 192 milliónál és kevesebbet a tavalyi harmadik negyedévi 166 milliónál is. Az elmaradás az egy évvel korábbi eredménytől már az első negyedévben megkezdődött, a világgazdasági lassulás okozta értékesítési nehézségek miatt. A bevétel 696 millió euróra csökkent a második negyedévi 844 millióról, és elmaradt a tavalyi harmadik negyedévi 934 milliótól is. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    A jutalmazási rendszer a válgás egyik oka

    "Eladtam a lelkemet az ördögnek és jó árat kaptam érte" - mondja Geraint Anderson, aki pénzügyi elemző volt a Cityben, London pénzügyi központjában. Többi pályatársához hasonlóan zsíros prémiumokat kapott, de végül lemondott állásáról, mert nem akart "a pénz megszállottja" lenni.
  • cikkünk a témában:

    Elfogyott a frank a piacon

    Szinte lehetetlen svájci frankhoz jutni a bankközi piacon, ezért a bankoknak gyorsan át kell alakítaniuk a hitelezési politikájukat. Azok sem lesznek könnyebb helyzetben, akiknek már van ilyen hitele, mert jelentős kamatemelésre számíthatnak néhány hónapon belül.
  • cikkünk a témában:

    Katasztrofális devizahatások a lakáshiteleknél

    A devizahitelezés visszafogása katasztrofális hatásokkal járhat a lakáshitelezésben - következtethetünk a KSH idei első félévről közzétett adataiból is. 2008 első hat hónapjában ugyanis az engedélyezett hitelek számának 80, összegének pedig közel 90 százalékát tette ki a deviza. Ugyanekkor a lakáscélú hitelek összegének már csak nyolc százaléka volt állami támogatású.
  • Szerdán is várhatóan bizonytalan lesz a forint. Gyengülése miatt halasztást szenvedhet a központi kamatcsökkentés: ez ugyan erősíthetné a magyar valutát, de a nagyobb hitelköltségek viszont fékezik a gazdasági növekedést, írta elemzők véleményét idézve szerda reggel a Dow Jones hírügynökség. A londoni bankközi piacon a forint szerda reggel, 252,85-253,15/eurón, 0,24 százalékkal jobb volt a kora hajnalinál, és azonos az euróval szemben az év végi értékével. Kedd este 253,45-254,05/euró volt.
  • Londoni értékforgalmazók szerint a nyugat-európai részvénypiacok szerdán veszteségekkel kezdenek: a befektetők gyors profitkivétellel, óvatosan kiigazítják az előző kétnapi előretörést, miközben az utóbbi napokban meghirdetett amerikai és nyugat-európai bankmentő tervek részleteire várnak. Elemzők szerint a bizalom visszatérőben van a piacon, de még sokáig tarthat, amíg ez kifejeződik a részvényárak megbízható emelkedésében is. (MTI)
  • A tokiói értéktőzsde fő mutatója szerdán nagyrészt lejtőn volt, félidőben még 1,4 százalékos veszteséggel, de zárásra sikerült némi javulást összekaparni: számos részvény nagy olcsóbbodása vásárlást ösztönzött az utolsó pillanatokban. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója szerdán 99,90 pontos, azaz 1,06 százalékos nyereséggel 9547,47 ponton zárt. (MTI)
  • Több mint kétszeresére emelte a bankok megsegítésére szánt összeget az Egyesült Arab Emirátusok. Az eredetileg tervezett 50 milliárd dirham helyett 120 milliárd dirhamot (32,67 milliárd dollár) pumpálhatnak a hét emirátus pénzügyi rendszerébe, és ha a tervek megvalósulnak, ez lehet az eddigi legnagyobb mértékű pénzügyi injekció az Öböl menti országok történetében. A 70 milliárd dirhamos kiegészítésre elsősorban a gazdasági válság elmélyülése miatt volt szükség, a héten a világ csaknem minden pontján hasonló lépésekre került sor. A bankoknál elhelyezett forrástól a pénzintézetek konszolidációjának felgyorsulását és a hitelezés feltételei-nek enyhülését várják, ezek ugyanis az Arab-félsziget öt éve tartó gazdasági fellendülését fenyegetik. Nem valószínű, hogy az eredetileg tervezett összegnek számottevő hatása lett volna - mondta egy magát megnevezni nem kívánó pénzügyi szakember. (Napi Gazdaság)
  • cikkünk a témában:

    Enyhe mínuszban zárt New York

    A Dow Jones 0,82 százalékkal esett, de a technológiai piacot alaposan lehúzta a fogyasztás várható visszaesése.
  • Zárás előtt az amerikai indexek mínuszban tartózkodtak. A Dow Jones 48,5 pontos esésben, mínusz 0,52 ponton áll. A Nasdaq sokkal nagyobba esett, mínusz 2,73 százalékon állt zárás előtt, az S&P pedig a tegnapi zárószint körül áll, 0,02 százalékos mínuszban.
  • Aranytömbökért rohamozzák a zacikat a magánemberek, méghozzá olyan iramban, hogy az öntödék nem bírnak lépést tartani a kereslettel. Az aranytömbökre jelenleg egy hónapot kell várni, hisz tízszeres az igény - de piaci elemzők szerint nagyot bukhat, aki most aranyba fektet - számolt be az RTL Klub Híradója.A gazdasági válság kirobbanása óta nagyon keresik az aranyrudakat. A nemesfém ugyanis mindig népszerű pénzmenekítő befektetés volt. A tömbarany ára most 180 ezer forint, unciánként. Az elmúlt hetekben már nem csak cégek, hanem magánemberek is veszik - a 25 millió forintos tömböket is. Amikor negatív világpolitikai esemény történik, például terrorcselekmény vagy háborús helyzet, mindig megnő az arany iránti kereslet, de tízszeres igény még nem volt a praxisunkban - mondta Kovácsné Racskó Szilvia, a BÁV Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Rt. nemesfém menedzsere. A szakértők szerint azonban lassan visszaesik a nagy kereslet. Amikor a magánemberek kezdenek érdeklődni a tömbarany után, az már az utolsó fázisa a drágulási hullámnak, illetve a pániknak - Sarkadi-Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír Zrt. vezető elemzője. A várakozások szerint azok, akik most vesznek aranyat, rövid időn belül akár a befektetés 10-20 százalékát is elveszíthetik.
  • A nagy pluszos nyitásból mínuszba morzsolódott le a Dow Jones részvényindex, azonban ottani idő szerint dél (magyar idő szerint este hat óra) óta már enyhe pluszban mozog ismét. Az S&P mutatóra ugyanez érvényes. A technológiai papírok mutatója, a Nasdaq azonban még nem érte el a tegnapi záróértékét.
  • Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke írásában nem ígért könnyű kiutat a pénzügyi válságból, de arról biztosította olvasóit, hogy az amerikai kormánynak minden eszköz rendelkezésére áll a hatékony és erőteljes reagáláshoz. Ezeket az eszközöket felhasználva emelni lehet a pénzintézetek tőkeszintjét, helyre lehet állítani a bizalmat a hitelpiacokon és a vállalatok finanszírozási forrásai is bővíthetők lesznek. Az amerikai gazdaság rugalmasságával és erejével vissza lehet állítani a gazdaságot az élénk növekedési pályára - foglalt állást Bernanke a The Wall Street Journalban közölt cikkében. (MTI)
  • Jövőre mindössze 0,2 százalékos gazdasági növekedést jósolt Németországnak Peer Steinbrück német gazdasági miniszter, a nemzetközi pénzügyi bonyodalmak következtében. Közben kiderül, hogy a német kormány 500 milliárd eurós bankpiaci mentőterve főleg lélektani hatásra számíthat, a pénzintézetek többsége viszont nem fogja igénybe venni az állami pénzt. Az Európai Bizottság szeptemberben 1,8 százalékos GDP növekedést valószínűsített Németországnak idénre, és 1,5 százalékosat jövőre. (MTI)
  • Személyi változás történt az OTP Bank szerbiai leányvállalatának élén, Szász Károlyt a poszton Auth Henrik váltja - mondta el Pongrácz Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Az Auth Henrik által irányított új menedzsment minden támogatást megkap az anyabanktól az OTP banka Srbija működési hatékonyságának javításához. Utalt arra a korábbi bejelentésre, hogy a bank elsősorban Szerbiában teszteli az esetleges értékesítési lehetőségeket, de nyomatékosította, hogy értékesítési kényszer nincs. (MTI)
  • Az euróövezet és Nagy-Britannia kormányainak a bankok megsegítésére tett egyértelmű kötelezettségvállalásai együttesen elő fogják segíteni a bankrendszereken belüli likviditásforgalom helyreállását, áll a Moody's Investors Service elemzésében. A nemzetközi hitelminősítő szerint a kormányzati lépések - a komoly tőkejuttatások, illetve a banki hitelkockázatok bizalomerősítő állami átvállalása a szükséges időre - jelentős kockázati tehertől szabadították meg a bankokat. (MTI)
  • Nap közben járt már egyszer a 252 forint/eurós szint felett a hazai fizetőeszköz, ám utána 248 alá is erősödött. Késő délutánra ismét begyengült a forint és délután öt óra után nem sokkal ismét átlépte a 252-es határt.
  • Továbbra sincs említésre méltó likviditás a magyar állampapírpiacon, mivel a rendkívül magas hozamszintek mellett csak egy-két üzletet kötnek a piaci szereplők minimális tételben - jelezte a Portfolio.hu-nak egy elsődleges állampapírkereskedő. Jelzése szerint holnap minimálisan javulhat a piac transzparenciája, de addig érdemi likviditási javulás nem várható, amíg a külföldi szereplők nem kezdenek el nagyobb tételben vevőként megjelenni. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    66 %-ot zuhant az izlandi tőzsde egy nap alatt

    A három napos felfüggesztést követően ma újra kinyitott az izlandi tőzsde, a zuhanás soha nem látott 66 százalékos az OMX Iceland All Share index értékében. Az izlandi pénzügyi rendszer összeomlásával az index értéke a 8 000 pontos csúcsértékről már 90 százalékkal szakadt.
  • Az előzetes várakozásoknál kisebb növekedésről számolt be a PepsiCo, 9,5 százalékkal lett kisebb a profitja a harmadik negyedévben. A cég azt is bejelentette, hogy 3300 alkalmazottól válnak el világszerte, a cég hároméves átszervezési programjának részeként. A PepsiCo arra is figyelmeztetett, hogy a dollár árfolyama negatívan befolyásolja a negyedik negyedéves nyereséget is. (New York Times)
  • Harminc százalékkal nőtt a Johnson&Johnson nyeresége a harmadik negyedévben – jelentette a vállalat. Ez jócskán felülmúlja az előzetes várakozásokat. A cég részvényei felfelé indultak a hírre. (CNN Money)
  • A nagy plusz a nyitás után egy órával szertefoszlott az amerikai tőzsdén, a főbb részvényindexek már alacsonyabban állnak, mint a tegnapi záróértékük. A Dow Jones 0,4 százalékos mínuszban volt háromnegyed öt előtt nem sokkal.
  • Ma 6,8 százalékkal, 1050 ponttal emelkedett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, így a BUX 16 437 ponton zárt.
  • A japán jegybank nem módosította az irányadó rátát rendkívüli ülésén (egyhangúlag a 0.5%-os kamat szinten tartása mellett döntöttek), emellett azonban számos új intézkedést jelentett be a pénzügyi piacok stabilitásának biztosítása érdekében. A jegybank döntéshozói többek között arról döntöttek, hogy csatlakoznak a tegnap bejelentett európai intézkedéshez, melynek keretében az intézmények hosszabb futamidőre, korlátlan mennyiségű dollárlikviditást hajlandók a piacba pumpálni minden alkalommal előre meghirdetett fix kamatláb mellett. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    A teherautó-gyártók is üzemeket zárnak be

    A személyautókhoz hasonlóan értékesítési nehézségekkel küzd a teherautó-gyártás is: legutóbb a szakma két vezető cége, a német MAN és a Daimler amerikai részlege, illetve a General Motors jelezte, hogy átmeneti leállásokkal, illetve gyárbezárásokkal mérsékli termelését. Közben a Daimler cáfolta, hogy elhalasztaná a kecskeméti Mercedes-beruházást.
  • Utassy László az OTP Bank igazgatósági tagja 2008. október 13-án 3 997 Ft/darab átlagáron 10 000 darab OTP törzsrészvényt vásárolt. (Portfolio.hu)